Zonder suiker koken en eten betekent niet dat je alle smaak wegneemt of dat je nooit meer lekker kan eten. Het is zelfs niet zo dat je nooit meer iets zoets zal eten. In dit artikel staan drie lekkere recepten die je laten zien hoe makkelijk en haalbaar een leven zonder zoetstoffen kan zijn. Of je nu diabetes hebt of dat je suiker vermijdt om gezond en fit te blijven, deze drie suggesties laten zien dat jij het ook kan.

Als je net begint zal je ontdekken dat er in een heleboel producten suiker zit. Ook waar je het niet in verwacht. Zo zijn veel sauzen vol met suiker, mayonaise, Chinese chili sauzen en curry bevatten bijna net zo veel suiker als cola. Op de labels van pizza’s en pastasauzen staat vaak ook dat er suiker in de producten zit. En als je suikervrij gekookt hebt moet je ook opletten dat er geen suiker in salades zit die je bij je eten neemt.

Het is wel heel goed mogelijk om geen suiker te nemen. Met de goede informatie is er heel veel mogelijk. Het boek 50 suikervrije feestrecepten van Miss Natural bevat tal van recepten maar ook op veel Engelstalige sites kan je lekkere gerechten vinden.

Daarom drie recepten voor een volledig drie-gangen-diner waar geen toegevoegde suikers in te vinden zijn:

Kool noedel salade

Het leuke aan deze kool noedel salade is dat deze erg goed als basis kan dienen voor allerlei ingrediënten zodat je er continu nieuwe dingen in kan doen. Het kan wat pittiger door het toevoegen van pepers en je kan experimenteren met allerlei oliën voor de smaak.

Ingrediënten (voor 2 personen):

[box]

  • ½ spitskool, in fijne stukjes gehakt.
  • 1 portie noedels (naturel)
  • Half kopje met zonnebloempitten.
  • Kwart kopje met amandelschilvers
  • Half kopje koolzaadolie
  • 3 theelepeltjes splenda(of andere zoetstof)
  • 3 theelepeltjes appelwijnazijn
[/box]

Bereidingswijze

Mix de kool, noodles en zonnenbloempitten en amandelen.Gooi de olie, zoetstof en wijnazijn erbij. Vervolgens gooi je deze mix over de kool heen. Bak deze mix in de olie tot de noedels zacht zijn. Als laatste even laten afkoelen en je hebt een heerlijke salade als voorgerecht of ernaast.

Biefstuk in een broccoli-bloemkool ui & champignonsaus

Ingrediënten (voor 2 personen):

[box]

  • 2 Biefstukken
  • Vloeibare margarine
  • 150 gram bloemkool
  • 150 gram broccoli
  • 1 grote ui
  • Handje met champignons
  • Knoflook, een teentje
  • Zout & Peper
  • Tomatensaus (geen ketchup, dat zit vol suikers)
[/box]

Bereidingswijze

Was de bloemkool en broccoli en snijd ze in kleine roosjes, vervolgens kan je ze opwarmen in een magnetronbakje of in heet water. Haal de biefstuk door het zout en de peper. Snijd de ui in grove ringen en de champignons in vieren. De knoflook kan je pletten met een groot mes.

Verhit de bakboter totdat er geen bubbels meer te zien zijn. Bak de biefstukken in een minuut of 1 zo dat ze aan alle kanten goed dichtgeschroeid zijn. De biefstukken kan je daarna in een hete oven van 170 graden 10 minuten laten bakken op aluminiumfolie. Ondertussen bak je de uien, champignons en knoflook in de boter van de biefstukken. Blus af met kopje water tot het kookt.

Voeg een kneep tomatenketchup toe voor de binding.

Serveer de biefstuk gesneden op het bord met daarnaast de broccoli en bloemkool.

Bedek de biefstuk en de groenten met het uien/champignon sausje

Bananentaart

Dit is een ander heerlijk recept. Als nagerecht of al taart bij een feestje. Het is lastig om taart te kopen zonder suiker, het bereiden ervan is makkelijker en in het boek….. vind je verschillende suikervrije desserts en taarten.

Ingrediënten:

[box]

  • Zes grote rijpe bananen
  • Vier eieren
  • 250 gram roomkaas zonder suiker(goed opletten)
  • 200 gram gewone bloem
  • 100 gram roomboter
  • 1 lepel met warm water
[/box]

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor tot 150 graden. Ondertussen kan je de bladerdeeg maken door een eetlepel bloem met warm en roomboter bij elkaar te doen. Kneed het deeg en voeg bloem toe tot je een dunne bodem hebt die een beetje bedekt is met bloem. Een soort kleine pizzabodem dus.

Vervolgens kan je met de deegroller het deeg iets uitrollen tot je een dunne laag hebt van een 1 cm.

Daarna kan je de bananen pellen en kan je ze in een blender stoppen samen met de eieren en roomkaas. Zet de blender aan zodat er een grove substantie ontstaat. Dan kan je een taartvorm pakken en die op bladerdeeg zetten(zorg dat de plaat met deeg wel groter is dan de vorm.

Stop die bodem in een ovenvaste taartvorm en zorg dat de kantjes goed geraakt worden. Vul de bladerdeeg dan met de mix van roomkaas en banaan uit de blender. Dit kan je een half uur laten staan.

 

Leave a comment