Moeilijke mensen zijn er helaas altijd. Als je niet oppast, kunnen ze jouw gehele dag verpesten. Het vervelende is, dat je ze overal tegenkomt en je ze simpelweg niet kunt ontwijken. Het kan een hele uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat ze jouw leven niet op een vervelende wijze gaan beheersen door negatieve invloed op je uit te oefenen. Denk maar eens aan een lastige collega op je werk of klagende mensen in je vriendenkring.

Hoe doe je dat nu precies, omgaan met moeilijke mensen? Zijn er praktische tips die je hiervoor kunt gebruiken? Ja, die zijn er! Wij hebben 8 praktische tips voor je op een rijtje gezet waarmee je aan de slag kunt gaan.

Blijf kalm

Escalatie van problemen kun je voorkomen door kalm te blijven. Niet voor niets wordt vaak aangegeven dat je tot 10 moet tellen voordat je reageert op een vervelende of negatieve reactie. Helpt het tot 10 tellen niet? Neem dan gewoon een time-out.

Ga niet onnodig een conflict aan

Soms kun je bepaalde risico’s beter vermijden. Communicatieve vechtpartijen zijn niet altijd de moeite waard en leveren bovendien vaak niet het gewenste effect op. Probeer daarom als een zwevende arend de situatie te overzien en alleen de confrontatie aan te gaan wanneer het daadwerkelijk iets oplevert voor jou of de situatie.

Gebruik humor

Een krachtige methode om met moeilijke mensen om te gaan, is door gebruik te maken van humor. Het is iets dat de tegenpartij niet altijd verwacht en daarmee kan het zomaar de onoplosbare situatie in iets positiefs veranderen. Het gebruik van humor kan ontwapenend werken, maak er daarom gretig gebruik van!

Bekijk pestkoppen vanuit een ander daglicht

Een moeilijke situatie kan heel krachtig veranderen wanneer je pestkoppen vanuit een ander perspectief bekijkt. Veel pestkoppen zijn lafaards aan de binnenkant. Ze voelen zich beter wanneer ze kunnen teren op de zwakte van de anderen, maar wanneer de gepeste mensen ruggengraat beginnen te tonen, blijft er van de pestkoppen vaak niets over.

Gebruik je energie om problemen op te lossen

Veel kostbare energie gaat verloren aangezien er niet altijd naar een oplossing wordt toegewerkt. Zet je energie daarom in om aan een structurele oplossing te werken. Dat heeft op de lange termijn veel meer het gewenste resultaat en je raakt er negatieve energie sneller door kwijt!

Bekijk een situatie vanuit meerdere kanten

Houd jezelf voor ogen dat mensen doen wat ze doen en daarbij reageren vanuit hun eigen problemen en verleden. Soms helpt het om een andere bril op te zetten en je niet direct aangevallen te voelen door wat andere mensen over je zeggen. Een stukje inlevingsvermogen kan hierbij een belangrijke rol spelen. Daarmee zeg je niet dat je bepaald gedrag goed praat, maar je kunt wel werken een constructieve oplossing.

Doe iets positiefs en blijf geduldig

Vervelende gebeurtenissen proberen vaak op een negatieve manier grip op je leven te krijgen. Je kunt dit voorkomen door direct na een vervelende situatie iets positiefs te doen, daarmee voorkom je dat een negatieve gebeurtenis de controle overneemt. Ontleen jezelf daarnaast een voordeel aan moeilijk gedrag van mensen. Het kan helpend zijn om geduldig te zijn, want vaak kun je in de toekomst gebruik maken van de expertise van vervelende mensen. Je kunt je vervelende collega daarom beter te vriend houden!

Scheid de persoon van de moeilijke situatie

Succesvol een conflict oplossen kun je realiseren door de persoon in kwestie te scheiden van de lastige situatie waar je in zit. Communiceer mild over de persoon waar het over gaat, maar bespreek wel onaanvaardbaar en onacceptabel gedrag. Daarmee krijg je niet alleen meer respect, maar weet je ook op een constructieve manier samen te werken met de tegenpartij.

Leave a comment