Een misvatting over Paleo is dat het alleen over vlees en kip eten gaat en je er een beetje sla bij eet. Paleo heeft heerlijke mogelijkheden bij de vlees recepten maar groente is het belangrijkste bestandsdeel van een Paleo dieet. Hieronder staan enkele heerlijke Paleo recepten die niet alleen vlees en kip bevatten maar vooral veel groenten.

Magische groene smoothie

Ingrediënten

  • 1 bevroren banaan of 1 kopje bevroren bessen
  • 1 grote hand vol spinazie of boerenkool
  • 1 eetlepel groene superfood poeder (bijv. Amazing Grass of Vitamineral Green)
  • 100 ml. kokoswater of amandelmelk (of andere)
  • 100 ml. water

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een gladde massa. Drink onmiddellijk of stopt het een afsluitbare glazen pot om het als ontbijt of snack mee te nemen. Sprenkel er hennepzaden, rauwe cacao stukjes, rauwe muesli, goji bessen, en/of geschaafde amandelen overheen voor textuur en smaak. Komkommer en/of peren toevoegen in plaats van banaan en bessen voor een verandering in smaak.

Boerenkool en roerei

Weer een vegetarisch en spannend gerecht. Boerenkool is ook in Amerika in opmars dankzij Paleo. Voordeel voor de lage landen is dat het overal te krijgen is.  Dit is een pittige boerenkool salade.

Ingrediënten

  • 1 kopje boerenkool, gesneden in slierten
  • 3 groene uien, snijd in dunne ringen
  • 2 eetlepels boter of kokosolie
  • 1 scharrel biologisch ei
  • Kurkuma of kerriepoeder en zeezout naar smaak

Bereiding

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de boter of kokosolie toe. Bak de boerenkool voor een minuut of twee. Voeg het ei en roer het met de boerenkool. Strooi een theelepel kurkuma en een halve theelepel kerriepoeder.

Draai het een paar keer totdat het ei gaar is. Bestrooi met groene uien en serveer. Opties: voeg spek voor extra smaak en eiwit, of voeg salsa en avocado toe voor Mexicaanse flair.

Glutenvrije “Muesli”

Mueslie is heerlijk. Als je het in de winkel koopt is het veel te zoet. Daarom is het verstandig om je eigen muesli te maken voor ontbijt. De hele ochtend energie van deze ingredienten of vlak na het sporten.

Ingrediënten

  • 1 kop vers fruit, bijv. aardbeien of appels, gehakt in hapklare stukjes
  • 1 handvol geschaafde amandelen
  • 1 handvol grote kokos vlokken (ongezoet)
  • Een paar rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • Amandelmelk (of andere)

Bereiding

Combineer alle ingrediënten in een kom. Bestrooi met kaneel en serveer met amandelmelk. Eet het met een lepel alsof het muesli is.


[wp_ad_camp_1]

Lunchrecepten

Lunch bestaat meestal uit brood met kaas. Net zo vet en ongezond als een broodje kroket. Hier valt veel te winnen deze nieuwe en frisse recepten kan je in sommige kantines krijgen maar je kan ze ook meenemen van huis.

Confetti zeewier noodlesalade

Kelp of zeewier noedels. Dit kan je krijgen bij reformwinkels en online. Japanners worden er 100 jaar oud op.

Salade ingrediënten

  • 1 pakket zeewier noodles, verwijderd uit de verpakking en plaatst ze in een grote kom.
  • 1 wortel, snijd ze in hapklare stukjes
  • 1 geel, oranje of rode paprika, snijd ze in hapklare stukjes
  • 1 kopje rode kool, snijd ze in dunne 5 cm lange linten
  • 2-3 grote handenvol rucola
  • 2 grote groene uien, fijngesneden
  • eiwit opties: kipfilet (gekookt en gehakt in hapklare stukjes)​​, tonijn (uit blik of aangebraden), of zalm (wilde Alaskazalm uit blik of vers)

Dressing ingrediënten

  • ¼ – 1/3 kopje amandelboter
  • 1 theel. hete sesamolie
  • sap van een citroen
  • 1 eetl. lijnzaadolie
  • Rode peper vlokken naar smaak
  • Zeezout en versgemalen peper naar smaak

Bereiding

Na het verwijderen van de zeewiernoodles uit de verpakking en deze te plaatsen in de grote kom, kun je ze een beetje snijden met een keukenschaar of een mes om het gemakkelijker te maken om ze te mengen met de groenten. Hak alle groenten klein en voeg toe aan de kom. Voeg eiwitten (kip, tonijn of zalm), indien gewenst toe. Doe de salade ingrediënten bij elkaar en meng gelijkmatig.

Meng met een vork alle ingrediënten in een kleine kom voor de dressing. Giet dan over de salade. De amandelboter zal het vrij dik en plakkerig maken, dus soms de  salade goed mengen met schone handen om de dressing goed te verdelen.

Serveer onmiddellijk of koel en bewaar in een luchtdichte container. Houdbaar in de koelkast voor ongeveer 4 dagen.

Tabouli salade

Een frisse salade met onder andere muntblaadjes, een aanrader!

Ingrediënten

  • 1 kop gehakte tomaten
  • 1 kop gehakte komkommer (met de schil)
  • ¼ kopje fijn gesneden groene uien
  • ¼ kopje gehakte peterselie (ongeveer de helft van een gemiddelde tros)
  • 10 muntblaadjes, snijd in fijne linten
  • sap van 1 citroen
  • ¼ kopje olijfolie
  • 1/3 kopje geroosterd hennepzaad
  • zeezout en peper naar smaak
  • een paar muntblaadjes om te garneren

Bereiding

Combineer alle ingrediënten in een kom en meng ze. Garneer met muntblaadjes. Afkoelen voor een tijdje om de smaken te combineren. Serveer en geniet van de verscheidenheid van texturen en smaken – het is heel verfrissend!

Aardappel & bataat quiche (zonder korst)

Geniet van deze heerlijke quiche met zoete aardappelen, gemakkelijk te bereiden en zonder deeg!

Quiche ingrediënten

  • 1 witte aardappel gesneden in 1-inch blokjes
  • 2 zoete aardappelen gesneden in 1-inch blokjes
  • 10 zongedroogde tomaten, in blokjes gesneden
  • 2 jalapeño pepers, in stukjes (verwijder de zaadjes voor minder pittige smaak)
  • 4 eieren
  • ¼ kopje water
  • 1 eetlepel boter
  • Zeezout en versgemalen peper naar smaak

Salade Ingrediënten

  • Rucola
  • Wortelen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een taartvorm of pyrex pan in met de boter. Doe de gehakte aardappelen, zongedroogde tomaten en jalapeno pepers in de pan. Klop de eieren samen met het water. Giet vervolgens het eimengsel over de aardappelen / jalapenos. Bak tot ei stevig is, ongeveer 20-30 minuten. Serveer op een bedje van rucola en wortelen en maak af met zout en peper.

 


Diner recepten

’s Avonds wil je een lekkere en complete maaltijd. Dat past uitstekend binnen het Paleo dieet, zonder de Hollandse aardappel maar met vlees en groenten.

Geroosterde seizoensgroenten met pesto

Pompoen, courgette, aubergine, paprika. Klinkt dat niet al heerlijk?

Ingrediënten

  • 1 middelgrote courgette
  • 1 middelgrote gele kalebas
  • 1 middelgrote Italiaanse aubergine
  • 1 middelgrote Japanse aubergine
  • 3 lang en mager zoete rode paprika, kernen en zaden verwijderd, snijd ze in blokjes van ½ inch
  • Olijfolie voor het koken
  • zeezout
  • 1 bosje basilicum, stengels verwijderd (of ¾ bosje rucola, stengels verwijderd)
  • 2 kleine teentjes gepelde knoflook, fijngehakt
  • ½ kop rauwe walnoten, geweekt gedurende 6 uur of een nacht.
  • 1/3 tot ½ kopje extra zuivere koudgeperste olijfolie
  • Versgemalen peper naar smaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de groenten af. Snijd de boven- en onderkant van de courgette, gele pompoen en aubergines. Snij ze dan in kwarten door de lengte. Snijd de groenten in vieren in ongeveer 1 cm per stukje (foto). Leg de pompoenen, aubergines en paprika’s in een glazen ovenvaste pan. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met een handjevol zeezout.

Plaats de pan in de oven en bak voor 25-35 minuten, roer elke 10 minuten tot de groenten gaar zijn en bruin.

Terwijl de groenten roosteren, bereid de pesto voor. Spoel de basilicum of rucola af. Leg de blaadjes, geweekte en gespoelde walnoten, 2 teentjes knoflook, en 1/3 kopje olijfolie in je blender of keukenmachine. Meng vervolgens tot er een gladde massa ontstaat. Olie bijvullen (tot ½ kop van de complete recept) die is nodig voor een goede consistente smaak. Voeg een paar snufjes zeezout en versgemalen peper toe naar behoefte. Serveer de geroosterde groenten.

Rundvlees en groenteschijven met knoflook-artisjok tomatensaus

Heerlijk hamburgers bakken, maar dan op een gezonde manier!

Ingrediënten

  • 2 kopjes boerenkool, snijbiet, en / of spinazie, snijd ze in dunne slierten
  • 1 pond biologisch, vrije uitloop, gras rundvlees (ontdooid als eerder bevroren was.)
  • Zeezout en versgemalen peper, naar smaak
  • 4 artisjokharten, voorgekookt en snijd ze in hapklare stukjes
  • 4 teentjes knoflook, gepeld en gehakt
  • 1 blik tomatensaus (of maak je eigen!)

Bereiding

Mix het rundvlees en de linten van de groente in een kom. Met je schone handen verdeel je de groente gelijkmatig door het vlees. Vorm met je handen 9 kleine hamburgerschijven.

Met behulp van een gietijzeren grillpan (of koekenpan), kook de schijfjes op middelhoog vuur tot het vlees gaar is (medium tot doorbakken).

Terwijl je de hamburgertjes bakt , rooster je de knoflook in olijfolie op de bodem van een pot. Voeg dan de saus en voorgekookte artisjokharten toe. Breng aan de langzame kook en haal van het vuur.

Om te serveren, giet je de saus over de harburgertjes heen. Eet het terwijl het heet is.

Kip-appelworst met tomatillos, groene appels en kaneel

Een verrassend gerecht met verrassend veel smaak!

Ingrediënten

  • 1 pakket biologische kip-appelworst, diagonaal gesneden in plakjes van 1 cm.
  • ½ pond tomatillos, wikkels verwijderd en door de midden gesneden.
  • 1 groene appel in partjes
  • kokosolie
  • kaneel
  • vijgen-gember chutney (optioneel)

Bereiding

Smelt de kokosolie op een matig vuur en voeg de worst, tomatillos, en groene appel toe in de pan. Bak totdat de worst bruin is en de appels zacht zijn. Haal van het vuur en bestrooi met kaneel. Serveer met chutney, indien gewenst.

Op zoek naar meer Paleo recepten? Probeer dan het e-book 101 Paleo Recepten!