Snelle Quinoa Pilav

Pilav is een soort risotto uit het midden-oosten. In plaats van rijst kan je ook quinoa gebruiken in dit gerecht. Het smaakt iets meer naar noten en is in de helft van de tijd van een pot rijst gekookt. In dit gerecht wordt het gekookt met ui, knoflook en verse kruiden om een snel en lekker gerecht te maken.

Ingrediënten

  • Voor vier personen
  • Flinke klont boter
  • 175 gram ongekookte quinoa
  • 450 ml groentebouillon
  • 4 teentjes knoflook versnipperd.
  • Handje verse gehakte peterselie.
  • Twee takjes tijm.
  • Snufje zout
  • Klein versnipperd uitje
  • Citroensap

Bereiding
Smelt de boter in een pan op een matig vuur. Doe de quinoa er bij en bak het terwijl je het regelmatig roert. Als de quinoa korrels een beetje bruin zijn dan voeg je de bouillon toe. Kook het mengsel en dek de pan af met een deksel. Laat een wkartier koken, tot de quinoa zacht is. Voeg de tijm, knoflook, peterselie, zoet en uitjes toe en het gerecht is klaar om opgediend te worden.

Quinoa Pannenkoeken met gekarameliseerde banaan

Begin je dag met een paar lekkere glutenvrije pannenkoeken met gekarameliseerde bananen. Glutenvrij eten is gezond maar je moet het niet vervangen met nog slechtere alternatieven. Quinoa is glutenvrij en zoals je hier kan lezen, erg gezond.

Ingrediënten

  • 110 gram. Driekwart kopje quinoa bloem
  • 115 gram aardappelmeel
  • 1 ½ theelepel met glutenvrije bakpoeder
  • 2 eetlepels met suiker
  • 2 eieren
  • 150 mililiter melk
  • 1 theelepel vanilla essentie
  • Gesmolten boter om de pan mee in te vetten
  • Griekse yoghurt om op te dienen

Gekarameliseerde bananen

  • 55 gram bruine suiker
  • Half theelepeltje vanille extract
  • 2 grote bananen in dikke plakjes gesneden

Bereiding
Zeef het quinoameel, aardappelmeel en het bakpoeder en giet het in een grote kom. Mix de suiker er doorheen. Maak een kuiltje in het midden en voeg de eieren, melk en vanile extract toe. Kneed totdat het het beslag zacht is. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en vet de pan in met een beetje batter. Voor iedere pannenkoek voeg je ongeveer 60 ml beslag toe en bak je tot er bubbels komen aan de bovenkant. Dan keer je de pannenkoek om bakt de andere kant. Tegelijkertijd kan je voor de banaan een grote koekenpan verhitten. Voeg suiker, vanille extract en 2 eetlepels water toe. Kook al roerend om de suiker op te lossen. Voeg de banaan toe en bak die een paar minuten tot die helemaal bruin is. Serveer de pannenkoeken met de yoghurt en de gekarameliseerde banaan.

Spicy Cajun Kip Quinoa

Ingrediënten

  • 4 kipfilets in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel cajun kruiden
  • 100 gram quinoa
  • 600 ml hete kippenboullion
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 rode uien in kleine stukjes gesneden
  • 3 gesneden bosuien
  • Handje gesneden koriander

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de kip en de kruiden samen. Braad voor 20 minuten tot de kip klaar is. Ondertussen kook je de quinoa in de kippenboullion tot het zacht is. Ongeveer 15 minuten duurt dat. Voeg je abrikozen toe gedurende de laatste 5 minuten. Giet het af en stop het in een grote schotel. Terwijl de quinoa kookt verhit je boter in een koekenpan en doe je de bosuien erbij tot het zacht is. Vermeng de uien daarna bij de quinoa en doe de koriander erbij. Mix vervolgens alles goed.