Heb jij last van bindingsangst of is jouw partner/geliefde bang zich aan je te binden? Dan weet jij als geen ander hoe lastig dit is. Je bent dol op elkaar, maar je komt geen steek verder door allerlei angsten. Bij bindingsangst gaat het met name om angst voor het onbekende en om vrijheid te verliezen. In dit artikel lees je over bindingsangst. Oorzaken, kenmerken komen voorbij en je vindt een aantal treffende oplossingen voor dit probleem. Zo helpen we je te genieten van een leuke en liefdevolle relatie.

Bindingsangst oorzaken

Bindingsangst weerhoudt mensen ervan om op een normale, gezonde manier een relatie te hebben. In de meeste gevallen gaat het om liefdesrelaties, maar het kan ook betrekking hebben op vriendschappelijke banden. Wat zijn nu de oorzaken van bindingsangst?

De allerbelangrijkste oorzaak van bindingsangst is angst: angst om afgewezen te worden, om te falen en angst om mensen te verliezen. Vaak is een achterliggende oorzaak van bindingsangst een traumatische breuk in iemands verleden. Zo kan een scheiding van ouders effect hebben op jouw latere relaties. Met het groeiende aantal scheidingen lijkt ook het aantal mensen met bindingsangst toe te nemen. Voor mensen met bindingsangst weegt de angst om afgewezen te worden en een dierbare te ‘verliezen’ vaak zo zwaar dat ze liever geen relaties aangaan.

Overige bindingsangst oorzaken:

 • Angst om niet de vaardigheden te hebben om een relatie te laten slagen
 • Slechte ervaringen in het verleden
 • Angst om vrijheid te verliezen
 • Bang dat 1 (seksuele) partner niet voldoende is
 • Onzekerheid over de partnerkeuze
[wp_ad_camp_1]

Bindingsangst kenmerken

Vertoont jouw gedrag bindingsangst kenmerken? Of wil jij juist weten of je kenmerken van bindingsangst bij iemand anders kunt ontdekken? De volgende tekenen duiden vaak op bindingsangst:

 • Een lange lijst eisen waar de ideale partner aan moet voldoen, waar niet aan getornd mag worden
 • Vallen op onbereikbare mannen en vrouwen, zoals getrouwden
 • Relaties beëindigen als ze serieus beginnen te worden

Bindingsangst oplossing

Het is niet gemakkelijk een oplossing voor bindingsangst aan te dragen, omdat ieder geval en iedere persoon anders is. Wel kunnen we je enkele tips meegeven die je kunnen helpen bindingsangst deels of geheel weg te nemen. De beste oplossing voor bindingsangst is het stellen van vragen aan jezelf (of een ander). Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen:

 • Is deze persoon de juiste voor mij? Wil ik de rest van mijn leven met hem of haar doorbrengen?
 • Ben je bang om gekwetst te worden door iemand die je vertrouwt?
 • Ben je bang dat degene van wie je houdt je in de steek zullen laten?
 • Ben je bang voor het onbekende? (bijvoorbeeld een relatie)
 • Ben je bang dat een relatie niet werkt voor jou?
 • Twijfel je of een seksuele partner genoeg is voor de rest van je leven?

Als je je eenmaal bewust bent van de vragen die de bindingsangst bij jou veroorzaken heb je een goede eerste stap gezet, maar je kunt je angsten natuurlijk niet in je eentje oplossen. Wat helpt is erover praten met je vertrouwelingen en met je partner. Dit zal hem of haar helpen begrijpen wat er in jouw hoofd omgaat. Bovendien kun je samen praten over jullie visie, wensen en verwachtingen voor de toekomst. Als jullie beelden overeenkomen, zal dit een belangrijke oplossing van je bindingsangst zijn. Lees meer…

1 Comment

 • Posted 11/10/2014
  by Richard

  Dag Brenda,Hier mijn reactie zoals beflood op twitter.Best triest om te lezen eigenlijk! Allemaal mannen met een slappe moraal die je beschrijft, inclusief je vader als ik dat mag zeggen! Er lijken geen hogere regels te gelden voor hen dan alleen hun eigen gevoelens, enz. achterna te lopen, enz. Dat is ook de oorzaak van veel ellende! Voor mij gelden christelijke principes / regels in het leven. Geldt ook voor mijn huwelijk: tot de dood ons scheidt! Ik geloof ook (meen ik serieus) dat God mij en mijn vrouw bij elkaar heeft gebracht! (En ik ben ook geen simpele ziel als men dat mocht denken!) En we hebben het goed samen! Ja hoor, we hebben ook moeilijke tijden gehad, maar we zijn bij elkaar gebleven omdat God dat wil! En dat was niet altijd eenvoudig! Neem dat van me aan! En pleeg ik wel eens overspel? In mijn gedachten ook regelmatig! Dan denk ik wel: Met die zou ik wel sex willen hebben. In de praktijk nooit overspel gedaan! En dat dit zo ook mag blijven! God heeft ons leefregels gegeven in de bijbel om er juist voor te zorgen dat we met elkaar een goed leven zouden hebben! Niet om de mensen te pesten zoals niet christenen vaak denken. Voor man en vrouw is het stabiele huwelijk goed! Ook voor de kinderen in zo’gezin! Dat wordt ook vaak onderschat! En dat alles werkt ook weer positief door in de gehele samenleving!Ik hoop dat je een goede man zal vinden Brenda. Een man die trouw is aan jou, ook al is hij niet perfect! Succes!Ik lees trouwens altijd met plezier jouw artikelen!Groeten, Frederik.

Leave a comment