Krijg jij weleens een compliment? Hoe reageer je daar dan op? En geef je ook weleens een compliment aan anderen? Het krijgen of geven van een compliment kan, als het met de juiste bedoelingen gebeurt, heel wat teweeg brengen. Een compliment kan je dag helemaal goed maken. Maar het moet natuurlijk wel oprecht zijn. In dit artikel lees je hoe je om kunt gaan met complimenten en hoe ze jouw leven kunnen verrijken.

Complimenten geven

Natuurlijk krijg je graag complimentjes van anderen, maar ben jij ook weleens degene die een compliment uitdeelt? Of het nu op je werk is of in je privéleven, het geven van een welgemeend complimentje kan leiden tot meer motivatie, meer zelfvertrouwen en een grotere (werk)drive. Kortom: complimenten leiden tot positiviteit.

Goed, je weet nu wat een compliment teweeg kan brengen. Maar aan welke ‘eisen’ moet een complimentje voldoen om effectief te zijn. Hierbij geldt de regel: geef nooit een compliment omdat je er gericht iets mee wilt bereiken. Een compliment geef je simpelweg, omdat je het meent. Als het andere bijkomstigheden heeft, is dat mooi meegenomen.

Geef complimenten die geloofwaardig zijn. Niemand heeft er wat aan als jij een compliment geeft dat je volledig uit je duim zuigt. De ontvanger kan er zelfs onzekerder van worden en je kunt er verkeerde verwachtingen mee scheppen. Baseer je complimenten dus op feiten, dingen die je in positieve zin opvallen aan de ander. Op deze manier deel je constructieve complimenten uit.

Complimenten ontvangen

We weten nu dat complimenten geven een vak apart is. Hetzelfde geldt voor het krijgen van complimenten. Hoe ga je daar mee om? Er zijn mensen die elk compliment weglachen of ontkrachten. Hierdoor valt het effect van een compliment, namelijk een toename van het zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld, volledig in het niet. Bovendien zul je niet gauw nog een compliment van dezelfde persoon ontvangen, als je het wegwuift. Ook zoeken we vaak iets ‘achter’ een compliment, een onderliggende betekenis of ‘dubbele bodem’, terwijl die er meestal helemaal niet is.

Nu we weten hoe het niet moet, rest ons nog te vertellen hoe je een compliment met open armen ontvangt. Neem een compliment aan; steek het zogezegd in je zak en put er zo lang als je kunt positiviteit uit. Bedank degene die je het compliment geeft hardop, zodat ook hij of zij er een goed gevoel aan overhoudt. Zo simpel is het!

Leave a comment