We nemen veel dat gebeurt in ons leven voor lief. Het lijkt vanzelfsprekend dat we een dak boven ons hoofd hebben, een leuke baan hebben, een zorgzame partner of lieve vrienden hebben. Maar dat is het niet. Stel je eens voor als je deze essentiële zaken niet zou hebben? Inderdaad dan voel je dankbaarheid. Na het lezen van dit artikel zul je vaker beseffen wat je allemaal hebt om dankbaar voor te zijn en uiteindelijk gelukkiger door het leven gaan.

Definitie dankbaarheid

Wat is dankbaarheid nu precies? Als we in de Dikke van Dale kijken, vinden we de volgende omschrijving:

dank•baar
(bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: dankbaarder, overtreffende trap: dankbaarst)
1. dank voelend
2. voldoening gevend: een dankbare taak

De term dankbaarheid is dus op twee manieren uit te leggen; of we waarderen iets of iemand of we voelen voldoening door een eigen daad.

Voldoening

Een vorm van dankbaarheid is tevreden zijn over ons eigen handelen. Een gevoel van voldoening kan voortkomen uit allerlei soorten handelingen. Bijvoorbeeld door iets te betekenen voor een ander, het doen van een goede daad. Maar je kunt ook veel voldoening uit je werk of een hobby halen.

Een gevoel van voldoening, het waarderen van je eigen handelen en dus het waarderen van jezelf leidt tot een tevredener en gelukkiger gevoel. Het is dus van belang dat je niet alleen doet wat je leuk vindt, maar dat je hier ook bewust bij stil staat.

Stilstaan bij je leven

Gezond zijn, financiële onafhankelijkheid en leven in vrede zijn voor ons aan de orde van de dag. Maar sta jij er weleens bij stil dat dit voor velen niet zo vanzelfsprekend is? Als je hier bewust bij stil staat, zul je zien dat je dankbaarder wordt en dit ook over kunt brengen op de mensen om je heen.

Je kunt bijvoorbeeld meer waardering voelen door ’s ochtends als je wakker wordt de eerste 5 minuten stil te staan bij jezelf, je leven en alles waarvoor je dankbaar mag zijn. Je kunt er ook voor kiezen om de zaken waarvoor je dankbaar bent op te schrijven op bijvoorbeeld post-its en die te hangen op een plek waar je vaak voorbij loopt.

Waar leidt dankbaarheid toe?

Als je vaker dankbaarheid voelt, zul je merken dat je minder negatieve gevoelens, zoals stress, onzekerheid en boosheid, zult ervaren. Ook zul je je vrienden, familie en eventuele partner meer waarderen en zul je eerder geneigd zijn om belangeloos voor anderen klaar te staan. Kortom dankbaarheid zal jouw leven en dat van anderen een stuk aangenamer en waardevoller maken.

Leave a comment