Ken je dat? Dat je aan het einde van je geld nog een stuk maand overhoudt? Het is noodzakelijk om geld uit te geven, maar soms heb je gewoon niet genoeg. We hebben immers veel verplichtingen waar we aan moeten voldoen. Zo zijn er verzekeringen, elektriciteit en gasrekeningen, boodschappen, enzovoort. Of je nu werk hebt of niet, de vaste lasten blijven gewoon doorlopen. Wanneer je op een slimme manier met je geld om gaat, kun je echter veel geld besparen. Er zijn veel verschillende manieren waarop je beter met je vaste lasten om kunt gaan en zelfs geld terug kunt krijgen. Lees hier verder en ontdek vijf gouden tips om vandaag nog te kunnen beginnen met geld besparen. Neem ze goed door en neem de tijd om ze op jouw situatie toe te passen. Het kost je wellicht een uurtje werk, maar je hebt er daarna heel veel aan. Veel succes.

Tip 1: Los af

Schulden kosten je veel geld. Je moet namelijk niet alleen het bedrag betalen dat je geleend hebt, maar ook nog de hoop rente die eroverheen komt. Het is daarom belangrijk om je schulden zo snel mogelijk af te lossen. Hoe sneller je aflost, hoe minder rente je betaalt en dus hoe beter je af bent. Dit kun je doen door bijvoorbeeld elk extra zakcentje dat je hebt te gebruiken om een deel van de schuld vervroegd af te lossen. Het is beter om extra geld hiervoor te gebruiken dan om bijvoorbeeld iets nieuws aan te schaffen. Je kunt geen geld uitgeven dat je niet hebt. Als jij een bepaalde schuld hebt, betekent dat immers dat je dit geld geleend hebt en eerst moet terug betalen. Zorg er daarnaast voor dat je niet meer geld erbij leent als dat niet strikt noodzakelijk is. Het laatste dat je moet willen is dat je schulden nog hoger worden. Een goede manier om dit te kunnen doen is door het bij je bank zo in te stellen dat je niet rood kunt staan. Dan maak je het voor jezelf niet mogelijk om dit geld zo bij de bank te lenen. Een andere manier om wat extra geld te bemachtigen om meer af te kunnen lossen, is om spullen te verkopen die je niet nodig hebt. Al die boeken die je bijvoorbeeld nooit meer leest kunnen een aardig zakcentje opleveren.

Tip 2: Zorgen voor je verzekeringen

De zorgverzekering is een verplichte kostenpost voor elke Nederlander. Hoewel veel inwoners een zorgtoeslag krijgen, kan het alsnog geld kosten die je wellicht beter ergens anders voor kunt gebruiken. Je kunt zeker geld besparen op deze verzekering. Kijk in eerste instantie naar datgene wat je echt denkt nodig te hebben het komende jaar. Als je veel medische kosten hebt, kun je het eigen risico het beste zo laag mogelijk houden. De premie per maand is dan iets hoger, maar je krijgt eerder de grote kosten vergoed. Maak je zeer weinig medische kosten, dan is een hoger eigen risico juist aantrekkelijker vanwege de lagere premie die je elke maand betaalt. Daarnaast kun je bedenken of je bijvoorbeeld veel gebruikt maakt van een fysiotherapeut en je verzekering hierop aanpassen. Je kunt voor het begin van elk nieuw jaar gemakkelijk overstappen op een andere verzekeraar, dus vergelijk ze met elkaar. Vraag bijvoorbeeld gratis offertes aan en zet de verschillende kosten naast elkaar. Het kost even wat uitzoekwerk, maar het kan je veel geld besparen. Vergelijkingssites hebben vaak één of meerdere sponsoren en kunnen daardoor een vertekend beeld geven, zoek het dus vooral zelf uit.

[wp_ad_camp_1]

Tip 3: Verminder je vaste lasten

De vaste lasten heten niet voor niets vast. Ze komen elke maand weer terug en zijn noodzakelijk om van te kunnen leven. Deze lasten kunnen zich ongemerkt snel opstapelen. Als je bijvoorbeeld een abonnement neemt ben je maar een paar euro per maand hieraan kwijt. Een paar abonnementen en andere aankopen later en je bent al gauw 100 euro per maand kwijt aan luxe producten die je wellicht helemaal niet zo vaak gebruikt. Maak een overzicht van alle kosten die je elke maand maakt en ontdek welke uitgaven noodzakelijk zijn en welke niet. Schaf de onnodige af en zoek een gratis of goedkoper alternatief. De krant kun je bijvoorbeeld goed online lezen, dit is gratis en gemakkelijk. Je energierekening is één van de grootste maandelijkse uitgaven, gebruik bijvoorbeeld de energievergelijker van Energiesite.nl om honderden euro’s per jaar te besparen. Vervang de lampen in je huis met spaarlampen en stop de kieren goed af. Gebruik een waterbesparende douchekop en kook water met een waterkoker. Deze en nog veel meer mogelijkheden kunnen je op maandbasis veel geld doen besparen.

Tip 4: Krijg geld terug van de belasting

Geld terug krijgen is natuurlijk nog veel leuker dan alleen maar geld besparen. Het kan zijn dat je van de belasting recht hebt op een teruggave. Er bestaat bijvoorbeeld het T Biljet. Je werkgever is verplicht om bepaalde loonheffingen in te houden en deze kun je terugvragen met het genoemde formulier. Dit bedrag kan wel oplopen tot zo’n 300 euro per jaar. Daarnaast is het belangrijk om je belastingaangifte zo goed mogelijk in te vullen. Het is namelijk erg zuur als je door een foutje ineens 3.000 euro terug mag betalen van een aangifte van een paar jaar geleden. Deze verassingen kun je voorkomen door zo goed mogelijk de aangifte in te vullen en je toeslagen up to date te houden. Hiernaast hebben veel gemeentes regelingen voor mensen met een laag inkomen om hen te ontheffen van de waterschapsbelasting en andere gemeentelijke belastingen. Je kunt op deze manier snel een paar honderd euro besparen op jaarbasis.

Tip 5: Vermijd onnodige uitgaven

De laatste tip klinkt wellicht als een open deur: vermijd onnodige uitgaven. Toch slippen deze kosten er ongemerkt zo tussen. Voor je het weet merk je tegen het einde van de maand dat je toch net iets teveel hebt uitgegeven. Maak eens een overzicht van alles wat je zoal uitgeeft per maand en ontdek waar bij jou het geld voornamelijk aan verdwijnt. Het kan je verassen hoeveel kosten je eigenlijk maakt zonder dat je daarover nadenkt. Vermijd daarom uitgaven die je niet nodig hebt of zoek een goedkoper alternatief. Veel merkproducten zijn bijvoorbeeld alleen maar duur omdat er een bepaald label op zit. De goedkopere alternatieven zijn vaak net zo goed, alleen ze zien er wat minder aantrekkelijk uit. Kijk door de verpakking heen en bespaar zo veel geld zonder verlies van kwaliteit. Maak het eten dat je koopt ook helemaal op. Gooi geen overbodig voedsel weg, maar bewaar het voor de volgende dag of vries het in. Koop alleen datgene wat je nodig hebt en bespaar zo veel geld op je dagelijkse boodschappen.

Maak gebruik van vergelijkingswebsites zoals Superscanner die de prijzen van de grote supermarkten in kaart brengen. Hier vind je ook alle lopende aanbiedingen in één overzicht.

Daarnaast zijn tweedehands aankopen een goede manier om wat geld over te houden. Je kunt een nieuwe designtafel van een paar duizend euro kopen of een tweedehandse via Marktplaats of een kringloopwinkel. Je bespaart niet alleen heel veel geld, maar koopt ook nog eens een product met karakter dat lang meegaat. Spaar het geld dat je op deze manier overhoudt op en gebruik dit om eventuele schulden af te lossen of om een spaarpotje te maken voor situaties wanneer je echt in geldnood zit.

Leave a comment