Iedereen voelt zich weleens alleen. Zelfs met mensen om je heen kun jij je alleen, onbegrepen en niet gehoord voelen. Wikipedia omschrijft eenzaamheid als een gevoel van ‘geïsoleerd zijn van anderen’. Eenzaamheid gaat gepaard met verschillende gevoelens. Het komt erop neer dat je een gevoel ervaart van leegte, verdriet en soms ook angst. Je voelt je niet langer verbonden met de rest van de wereld.
Waarom voelen mensen zich eenzaam? Moet je er bang voor zijn? Kun je het wegnemen? En zo niet, wat kun je er tegen doen om het draaglijk te maken voor jezelf?
Bij wie komt eenzaamheid voor?
Als je heel nuchter naar de feiten kijkt, kom je tot de conclusie dat je alleen op de wereld komt en ook weer alleen zult moeten vertrekken. Iedereen is dus in bepaalde zin alleen op deze wereld.
Mensen met weinig mensen of contacten om zich heen hoeven zich niet direct eenzaam te voelen. Het is opvallend dat vaak mensen met veel contacten om zich heen alleen kunnen voelen. Eenzaamheid wordt dan pas ook echt eenzaamheid wanneer je het missen van relaties of gesprekken als negatief ervaart. De kunst is vooral hoe je ermee omgaat.
Tips hoe om te gaan met eenzaamheid
Gevoelens van eenzaamheid hoeven je niet altijd direct af te schrikken. Het kan soms helpen om bepaalde gevoelens te relativeren. Iedereen voelt zich namelijk wel eens alleen, verdrietig of angstig. Het zijn gevoelens die onderdeel uitmaken van het menselijk bestaan. Ze kunnen onderdeel uitmaken van een groeiproces waar je middenin zit.
Je kunt leren om eenzame gevoelens door een andere bril te bekijken. Een methode die je daarbij kunt gebruiken is mindfulness. Hiermee leer je de realiteit te aanvaarden zoals deze is en niet direct te schrikken van wat je voelt of denkt. Dat geldt ook voor eenzaamheid.
Geef betekenis aan je leven
Je kunt eenzaamheid tegemoet te komen door betekenis te geven aan je leven. Zo kan het je naast mindfulness helpen om je leven op een unieke wijze in te kleuren. Dat betekent dat je gevoelens van jezelf serieus neemt, daarvoor zorgt en tijd neemt om er aandacht aan te geven.
Betekenis geven aan je leven betekent ook dat jij ervoor kiest om je te verbinden met andere mensen. Verbondenheid is de beste remedie tegen eenzaamheid. Tegelijkertijd is dit ook het struikelblok waar al veel mensen over gevallen zijn. Daardoor zijn ze teleurgesteld geraakt in mensen, waardoor ze zich eerder terugtrekken in plaats van dat ze zich opnieuw verbinden met andere mensen. Toch is de verbinding met anderen, naast de verbinding met jezelf, van groot belang om onnodige gevoelens van eenzaamheid weg te nemen.
Eenzaamheid en depressie
Soms kunnen gevoelens van eenzaamheid een diepere oorzaak hebben. Vaak is dit terug te leiden naar gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in het verleden. Bij extreme eenzaamheid is er vaak ook sprake van depressieve gedachten of gevoelens. In die gevallen kan het geen kwaad om eens langs te gaan bij een psychotherapeut of psycholoog. Het kan je helpen om negatieve gedachten en gevoelens uit het verleden op te ruimen of daar op een andere wijze mee leren om te gaan. Onderschat nooit het verwonde kind in jezelf.
Kies ervoor om te genieten
Genieten is een belangrijke remedie tegen eenzaamheid. Hoe alleen jij je soms ook kunt voelen in deze wereld, er is veel moois in de wereld te ontdekken. Niet iedere persoon is hetzelfde en heeft het slechte met jou voor. Er zijn genoeg goede mensen om te vinden met wie jij je kunt verbinden en leuke uitstapjes kunt maken. Maak eens een profiel aan op vriendschapssites of investeer in een hechte vriendengroep. Het zal je helpen om op een positieve wijze in het leven te staan!