Relaties kunnen moeilijk, confronterend en voor velen intimiderend zijn. Ze brengen vaak verschillende overtuigingen, waarden, achtergronden en geschiedenissen samen – en dan hebben we het nog niet eens over onzekerheden, verraad of een wereldwijde pandemie.
Gezonde stellen proberen op crisismomenten door de bomen het bos te zien en maken van de gelegenheid gebruik om aan de relatie en aan zichzelf te werken en elkaar beter te leren begrijpen. “Dat is niet gemakkelijk,” zegt relatietherapeute Anjula Mutanda, “het kan voelen alsof je tot nu toe alles in je arsenaal hebt geprobeerd; maar als je hier bent, betekent dat dat je bij elkaar wilt blijven. Het beginpunt is de overtuiging dat deze relatie het waard is om gered te worden.”
Hier zijn de volgende stappen in hoe je je relatie kunt redden van een breuk, volgens onze experts…
Als het voelt alsof je jezelf aan het verliezen bent…
1. Begin het gesprek vanuit een liefdevolle plek
Wil je weten hoe je een relatie oplost? Begin met erover te praten. “Je denkt misschien dat je de enige bent die op zoek is naar antwoorden,” zegt Mutanda, “maar je partner voelt het waarschijnlijk ook. Help hem of haar door het gesprek aan te gaan vanuit een liefdevolle plek.”
“We hebben genoeg romcoms gezien om te weten dat ‘we moeten praten’ beladen kan zijn, en voor de andere persoon kan voelen dat ze een negatieve ruimte betreden. Begin in plaats daarvan met het uitspreken van je positieve intenties voor het gesprek – dat je denkt dat jullie relatie het waard is om gered te worden en dat jullie er samen aan willen werken,” zegt ze.
2. Heroverweeg de redenen waarom jullie samen zijn
In moeilijke tijden komt het vaak voor dat stellen hun relatie (en de geschiedenis ervan) in een negatief daglicht stellen. Om dit tegen te gaan, stelt Dr. Jacqui Gabb, hoogleraar Sociologie en Intimiteit aan de Open Universiteit, voor om terug te gaan naar het begin van jullie relatie en de kwaliteiten die jullie bij elkaar brachten.
“Vraag jezelf af: wat trok me in de eerste plaats aan in deze persoon? Welke kwaliteiten bewonder ik in hem of haar? Waarom werken we goed samen? We beschouwen deze eigenschappen vaak als vanzelfsprekend, maar het is bewezen dat het erkennen van onze sterke punten als koppel de tevredenheid in de relatie verhoogt, evenals gevoelens van steun, waardering en hoop voor de toekomst,” zegt ze.
3. Investeer in jezelf
Als je het moeilijk hebt in je relatie lijkt het alsof je je alleen maar aan je partner wilt vastklampen om te proberen het einde van je relatie te voorkomen, maar volgens deskundigen is het juist in deze periode nodig om je eigen innerlijke werk te doen.
“Onderzoek heeft aangetoond dat tijd maken voor en investeren in jezelf gunstige en blijvende uitkomsten kan hebben voor je relatie, of je nu een moeilijke tijd doormaakt of niet,” zegt Gabb. “Om een relatie die het moeilijk heeft te redden en te verbeteren, moeten beide partners innerlijk werk aan zichzelf verrichten, en opnieuw contact maken met hun eigen kernwaarden en sterke punten,” zegt ze. “Alleen dan ben je in de beste positie om samen te werken als een team.”
Als het vertrouwen is geschonden…
4. Zet je in om als team het vertrouwen te herstellen
Vertrouwen is een belangrijk en essentieel onderdeel van elke relatie. Maar wanneer je partner schadelijke en kwetsende dingen tegen je doet (oneerlijk zijn, vreemdgaan, bedriegen), is dat vertrouwen geschonden en zul je het opnieuw moeten opbouwen. Is het mogelijk om een relatie te redden na liegen of ander verraad? “Ja,” zegt hoogleraar sociologie aan de Oakland University, Dr. Terri Orbuch.
“Vertrouwen kan worden herbouwd, maar het vergt veel werk en toewijding van beide partners en het duurt erg lang,” zegt ze. “Vraag jezelf eens af? Staan jullie beiden open voor zelfonderzoek, luisteren en genezing? Zo ja, dan moeten jij en je partner, als een team, een specifieke tijdsperiode kiezen (misschien zes weken of zes maanden) waarin jullie je allebei verplichten om aan de relatie te werken.”
5. Werk aan het begrijpen van elkaars perspectief
“Om het vertrouwen weer op te bouwen, moeten beide partners werken aan het begrijpen van het perspectief van de andere partner. Je hoeft het niet eens te zijn met hun redenen of motivaties of het eens te zijn met wat je hoort, maar begrip gaat beide kanten op,” zegt Orbuch.
Als je je verontschuldigt, vergeet dan niet om sorry te zeggen en geen excuses te verzinnen. Heb empathie voor de gevoelens van je partner en valideer hun ervaring, geef ze zoveel mogelijk informatie over waarom de indiscretie heeft plaatsgevonden.
Als je aan de ontvangende kant van een verontschuldiging bent, luister dan aandachtig naar wat je partner te zeggen heeft. Vermijd oordelen of onderbrekingen, en sta open voor wat hij zegt over wat aan zijn actie ten grondslag lag. Het kan nuttig zijn om om opheldering te vragen en te herhalen wat er is gezegd, om te controleren of je hebt begrepen en gehoord wat ze zeggen.
Hoe je een relatie redt na vreemdgaan – lees de acht belangrijkste stappen van Dr Terri Orbuch.
Als je geen seks hebt…
6. Geen paniek!
Seksuele frequentie ebt en vloeit in de loop van een relatie, en het is niet altijd een grote reden tot bezorgdheid. Wat voor jou normaal is, zal in de loop van de tijd waarschijnlijk veranderen, en elk stel is anders. Vergeet niet dat mediabeelden van seks fictie en/of sensatie zijn, dus meet uw seksleven niet af aan iets dat niet echt is.
Als je meer of andere soorten seks in je relatie zou willen, kan het nuttig zijn om op te schrijven hoeveel seks je de komende maand zou willen en daarbij specifiek te zijn over het soort seksuele activiteiten die je zou willen toevoegen – vraag je partner om hetzelfde te doen. “Werken aan seks kan erg unsexy voelen, dus acknolwedge dit ongemak,” zegt Gabb, “het bereiken van een overeenkomst gaat over het vinden van een routine en seksuele praktijken die voor jullie beiden werken.”
7. Vind nieuwe manieren om begeerlijk te zijn
“Hoewel veel gelukkige stellen – vooral die boven de 70 – seks verlangen, kunnen gezondheid en andere problemen tussenbeide komen, waardoor het voor een of beide partners onmogelijk wordt,” zegt professor sociologie aan de Universiteit van Washington, Dr. Pepper Schwartz. Maar scheiden ze of gaan ze uit elkaar? “Nee, want door een diepere verbinding van levenservaringen en onderlinge afhankelijkheid is een onwankelbare band ontstaan die belangrijker is dan seks.”
Als seks om de een of andere reden niet mogelijk is, heeft het nodig zijn als adviseur en steunpilaar volgens Schwartz een kracht op zich. “Wees de persoon die het meest wordt bewonderd, en het meest afhankelijk is van – en vooral – het meest vertrouwd in het leven van je partner,” zegt ze.
8. Verken andere vormen van lichamelijke genegenheid
Hoewel er een correlatie is tussen seksuele frequentie en relatietevredenheid, is seks niet alleen geslachtsgemeenschap en kan het voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen. Jij kunt bijvoorbeeld tevreden zijn met regelmatige kusjes en knuffels, terwijl je partner misschien op zoek is naar langere liefkozingen één keer per week.
Het is belangrijk om open, eerlijk en respectvol te zijn over je verlangens en gevoelens. De verlangens van de een mogen die van de ander niet overrulen. In plaats daarvan moeten beide partijen zich veilig voelen bij het uiten van hun seksuele verlangens en moet het onderwerp seks bespreekbaar blijven.
Hoe belangrijk is aanraking in jullie relatie? Doe onze relatiequiz
Als je voelt dat ze zich terugtrekken…
9. Wees voorzichtig met je aannames
“Als je het gevoel hebt dat je relatie op het punt staat uit elkaar te vallen of dat je partner zich wegtrekt, kijk dan eerst eens naar je aannames,” zegt relatietherapeut Judith Lask. “Als we ons onzeker voelen, hebben we een verhoogde gevoeligheid voor gevaar en daar hoort ook bij dat we ons zorgen maken over verlaten of in de steek gelaten worden.”
Lask stelt voor om wat tijd te nemen om na te denken over zaken die voor jullie spelen of waardoor jullie gevoeliger zijn. “Er kunnen ook redenen zijn waarom je partner meer introvert is en minder verbonden. Dit kunnen werkstress of lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen zijn,” zegt ze.
10. Reflecteer op je eigen reacties
Als je nog steeds het gevoel hebt dat je partner zich terugtrekt, denk dan eens na over je eigen reacties en gedrag waardoor je partner zich misschien terugtrekt. Je kunt bijvoorbeeld boos of veeleisend worden, of merken dat je je van je partner afkeert om jezelf te beschermen.
“Je denkt misschien dat dit je partner laat zien hoe je je voelt, maar als je partner ook angstig is, kan hij het eerder als een afwijzing zien dan als het zoeken van toenadering,” zegt Lask.
Als je het gevoel hebt dat je altijd aan het vechten bent…
11. Praat met iemand
“Ruzie is geen teken dat de relatie voorbij is of het niet waard is om gered te worden,” zegt relatietherapeut Martin Gill. “Het is een teken dat er iets moeilijks of onevenwichtigs moet veranderen. Verandering is niet gemakkelijk. Hulp krijgen om sterke punten en nieuwe communicatiepatronen in je relatie te identificeren kan de eerste stap zijn.”
12. Eigen je gevoelens
Volgens Gill, als je het gevoel hebt dat je altijd ruzie maakt in je relatie, moet je misschien de focus van je argumenten veranderen van ‘jij’ naar ‘ik’: “Spreken vanuit en voor jezelf – of ‘eigenaar zijn’ van je gevoelens en behoeften – kan je helpen om te ‘ontvlechten’ van jou en de strijd van je partner als het gaat om conflicten,” zegt hij.
Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen: “Je geeft niet om me, als je dat deed zou je me vasthouden,” zou je kunnen zeggen: “Ik voel me alleen”, of “Ik ervaar mezelf als iemand die me wil bereiken, maar ik voel me ook overweldigd. Ik heb 20 minuten alleen ruimte nodig. Is dat mogelijk? Misschien kunnen we dan praten over je behoeften, als ik terugkom.”
Als het saai is geworden…
13. Probeer nieuwe dingen
Een relatie fris en levendig houden is belangrijk. Gelukkige stellen kunnen het dagelijkse beheer van huis, baan en gezin in evenwicht brengen met de nieuwigheid en opwinding van het proberen van nieuwe dingen.
Experts zeggen dat het delen van nieuwe ervaringen samen een geweldige manier is om een relatie te redden die saai is geworden – deze zullen helpen de passie weer aan te wakkeren, evenals u aanmoedigen om meer kwaliteitstijd samen door te brengen. Overweeg om een verlanglijstje te maken van plaatsen die je samen met je partner wilt bezoeken en plan mogelijke dates om ze de komende maanden te verkennen.
Hoe leuk is jullie relatie? Doe onze relatiequiz
14. Ga er even tussenuit
Studies tonen aan dat het vooral voor vrouwen belangrijk is om er even tussenuit te gaan. Ze voelen zich meer gepassioneerd als ze weg zijn van de druk van hun leven. Thuis hebben vrouwen het moeilijk om dingen op een rijtje te zetten. Ze denken aan de was, lunch, het betalen van de rekeningen, het schoonmaken van het huis, en het afvinken van dingen van hun mentale to-do lijst.
“Als het mogelijk is, ga dan minstens één nacht en twee dagen het huis uit op een plek die jullie allebei interesseert en creëer samen nieuwe herinneringen,” zegt Orbuch. “Je hoeft niet ver van huis te gaan of veel geld uit te geven, het punt is dat je moet ontspannen en genieten van wat ongecomprimeerde tijd samen die de vonk weer zal doen oplaaien.”
Als je lang op afstand bent….
15. Zet een reünie in de agenda
Langeafstandsrelaties kunnen in het beste geval lastig zijn, want als je uit elkaar bent, is het makkelijker om een verhaal op te bouwen of veronderstellingen te maken. “Mutanda: “Een reünie om naar uit te kijken is een essentiële eerste stap om te voorkomen dat een langeafstandsrelatie stukloopt.
“Het geeft je iets om je op te concentreren en laat je zien dat je bereid bent om moeite te doen om de machinerie van de relatie te oliën en verbonden te blijven,” zegt ze. “Eenmaal in elkaars aanwezigheid kun je de relatie resetten en uitzoeken of dit is wat je nog steeds wilt.”
16. Stuur een e-mail
Het kan tegenwoordig moeilijk zijn om tijd te vinden om te praten, vooral als je apart woont, en voor veel stellen is het laatste wat ze willen doen negatieve gevoelens of zorgen naar boven brengen wanneer ze eindelijk de kans krijgen om te praten. “Mutanda: “Ik raad mijn klanten aan om hun zorgen in een e-mail op te schrijven. Dat neemt de emotionele lading weg; door het op te schrijven, kun je lezen wat er staat en heb je meer controle over hoe het overkomt.”
“Begin positief – ‘Ik hou van je, ik wil dat dit werkt’ – en stel dan een oplossing voor, bijvoorbeeld: ‘Ik weet dat het lastig is om te praten, maar kunnen we een wekelijkse Zoom opzetten om met elkaar in contact te blijven?'”
17. Doe regelmatig check-ins
Relaties hebben onderhoud nodig. Tijd vrijmaken voor regelmatige check-ins waarbij je samen gaat zitten voor een rustig en eerlijk gesprek over hoe het gaat met je relatie is van vitaal belang voor de gezondheid van je relatie. Hier bij Paired, begrijpen we hoe belangrijk het is om van dagelijkse relatiezorg een gewoonte te maken. Download de Paired app om leuke dagelijkse relatievragen en quizzen te ontdekken die je samen met je partner kunt beantwoorden en waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze je relatie verbeteren.
Door potentiële problemen vroegtijdig aan te pakken, bent u in staat om ze op te lossen voordat ze breken, verdiept u uw kennis van elkaar en stimuleert u intimiteit en verbinding op hetzelfde moment.
18. En tenslotte, verlies nooit deze belangrijke grens uit het oog…
“Als ik meer dan 60 jaar uitmuntende relatiewetenschap in één zin zou moeten samenvatten, dan is het hier,” zegt relatiedeskundige en auteur van Love Factually, Dr. Duana Welch. “Als je iemand kunt vinden – en zijn – die vriendelijk en respectvol is, zal je relatie waarschijnlijk goed gaan; en als je dat niet kunt, zal het zeker niet goed gaan.
Leer over vriendelijkheid en respect, zegt Welch: “Heb een vaste grens dat als je partner die muren ook maar één keer doorbreekt, de relatie helemaal voorbij is. Je verdient het om een gelukkig liefdesleven te hebben, en met deze grens, zul je dat hebben!”
Mocht het allemaal toch niet lukken kan je leren hoe je toch je relatie kunt redden als die over is en je ex terug kan krijgen.