Hooggevoeligheid is iets waar de laatste tijd steeds meer aandacht aan wordt geschonken in de maatschappij. Hooggevoelige mensen zijn gevoeliger dan een doorsnee persoon. In het Engels wordt een hooggevoelig persoon ook wel een ‘High Sensitive Person’ genoemd.

Veel mensen die hoogsensitief zijn, worstelen daarmee en zoeken een manier om goed om te gaan met hun hooggevoeligheid. Gelukkig is dit goed haalbaar en met de juiste handvatten valt dit zeker te realiseren. Hieronder kun je een aantal belangrijke kenmerken lezen over hooggevoeligheid en hoe je hoogsensitief zijn kunt gebruiken als een krachtig instrument.

Kenmerkend voor hooggevoeligheid

Hypersensitief, eigenlijk zegt het woord zelf al genoeg. Wanneer je hypersensitief bent, dan ben je zeer gevoelig. Allerlei details en prikkels pik je snel op. Als je hierin niet goed voor jezelf zorgt, is de kans groot dat je overprikkeld raakt en lastig meer kunt filteren. Bij hooggevoeligheid beleef je alles heel intens en dat kan soms heel veel energie kosten. De wereld om je heen kun je al snel hard vinden en de verwachtingen die anderen van je hebben, kunnen soms veel van je vragen.

Misschien heb je voor jezelf niet helemaal duidelijk of je hoogsensitief bent. Je kunt diverse tests doen op internet of eens een bezoek brengen aan een psycholoog. Hieronder kun je daarnaast een aantal kenmerken lezen die typerend zijn voor hooggevoeligheid:

  • Je bent gevoelig voor prikkels buitenaf;
  • Je bent een echte dromer en fantaseert graag over van alles en nog wat;
  • Een bepaalde stemming of sfeer kun je goed aanvoelen;
  • Structuur is niet jouw sterke kant, chaos past meer bij je;
  • Je hebt een ongelofelijke drang naar perfectie;
  • Grenzen aangeven vind je niet altijd makkelijk;
  • Je bent soms angstig of je hebt snel last van een negatieve stemmingen en depressieve gedachten.

Hoe zet ik mijn hooggevoeligheid om in iets positiefs?

Als je bovenstaand lijstje leest, kun je er misschien enigszins moe van raken, aangezien het in zijn geheel niet altijd even sterke kenmerken lijken. Je zult niet de eerste zijn die zal proberen om niet hooggevoelig te zijn. Toch is hooggevoelig zijn geen zwakte. Er is namelijk niets mis met je. Je kunt er namelijk iets moois mee in beweging zetten.Bewustwording is altijd de eerste stap naar een positieve verandering. Zie je hooggevoeligheid niet als een zwakte, maar wees er dankbaar voor, want het is een bijzondere gave die je voor jezelf en anderen blijvend kunt inzetten.

Vanuit bewustwording je hooggevoeligheid omarmen

Wanneer je leert om je hooggevoeligheid te omarmen, kun je veel beter aarden in deze wereld. Het stellen van grenzen gaat veel gemakkelijker en je kunt je innerlijke kracht enorm versterken. Bovendien is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen de activiteiten die je onderneemt en de rustmomenten die je inplant. Door dit op een effectieve wijze te doen, zul jij je prettiger in je lijf voelen zitten en kun je veel meer aan.

De mooie eigenschappen van hooggevoeligheid

Hypersensitief zijn brengt een aantal mooie eigenschappen met zich mee. Zo kun jij je bijvoorbeeld uitstekend inleven in het gevoelsleven van andere mensen. Je hebt maar aan weinig woorden genoeg om iemand te begrijpen. Hoe meer je in balans bent, hoe beter je ook kunt omgaan met de verhalen van andere mensen om je heen.

Als geen ander weet jij hoe belangrijk het is om intens te genieten van de dingen om je heen. Hoe mooi is dat om een ander te leren? Je bent namelijk een voorbeeld voor veel andere personen. Tenslotte ben je ook iemand met een eigen identiteit. Je weet waar je staat, waar je naartoe wilt en hoe je daar wilt komen. Je dromen houden je levend en helpen je om elke storm te weerstaan of te overwinnen!

Leave a comment