Uit de kast komen is een beetje een vakterm geworden. Toch is het voor veel (jonge) mensen nog steeds van cruciaal belang om aan zichzelf en hun omgeving te laten zien wie ze echt zijn. Nederland is een vrij land en gelukkig kun je hier gewoon zijn wie je bent. Daarmee lijkt er geen enkel probleem te zijn. Toch mag niet vergeten worden dat er vaak nog een groot taboe heerst op homoseksualiteit. Zeker in een bepaalde kringen kan men met enige argwaan kijken naar homoseksualiteit en kan het al snel vies gevonden worden. Bovendien zijn er veel jonge homo’s die gepest worden op scholen en zich daardoor onzeker en niet geliefd voelen. Misschien heb jij daar ook wel mee te dealen en maakt dat het voor jou lastig om volledig te zijn wie je bent. Tips zijn dan altijd welkom.

Hou van jezelf

Je staat misschien wel op een heel cruciaal punt in je leven. Je bent bang om mensen uit je omgeving kwijt te raken omdat je wilt gaan vertellen dat je homo bent. Die angst kan soms heel terecht zijn. In bepaalde groeperingen wordt niet altijd heel positief gedacht over homoseksualiteit. Misschien ben je opgegroeid in een religieuze omgeving waarin homo zijn een doodzonde is. Toch kun je daar op een positieve wijze een draai aan geven.

Uit de kast komen is namelijk een originele manier om van jezelf te leren houden. Door te kiezen voor jouw eigen geluk, draag je op een verantwoordelijke manier zorg voor je leven. Daarmee geef je aan dat jij je eigen gevoel en identiteit serieus neemt. Dat is de basis voor een gelukkige toekomst. Daarmee kun je niet voorkomen dat je mensen kwijtraakt in je leven of dat vrienden jou de rug toekeren. Je mag echter niet vergeten dat je er ook veel voor terugkrijgt: zelfontplooiing, groei, zelfacceptatie en veel nieuwe vrienden die je zult gaan ontmoeten in de toekomst. Hierdoor leer je werkelijk van jezelf houden.

Praat met iemand die je vertrouwt

Wanneer je niet goed aan je familie durft te vertellen dat je homo bent, kun je ook eerst één iemand in vertrouwen nemen aan wie jij je verhaal vertelt. Dit kan bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin zijn. Soms kan het heel helpend zijn wanneer je al iemand achter je hebt staan, voordat je meer publiekelijk uit de kast gaat komen. Je kunt de desbetreffende persoon ook vragen om met je mee te gaan wanneer het uiteindelijke moment daar is dat je uit de kast komt.

Vind herkenning

Het is altijd fijn wanneer iemand jou begrijpt. Iemand aan wie je eigenlijk niet hoeft te vertellen wat je voelt. Er zijn diverse groepen waarbij jij je kunt aansluiten wanneer je op het punt staat om uit de kast te komen of wanneer je net uit de kast gekomen bent. Naast het praten met elkaar, worden er in deze groepen vaak diverse leuke uitjes georganiseerd. Binnen een veilige omgeving kun je zo op een prettige manier werken aan het opbouwen van een eigen fundament waar je de rest van je leven daadwerkelijk iets aan hebt. Hier hoef je niet bang te zijn dat je minder waard bent vanwege je homo zijn.

Durf te leven

Kleur bekennen is de manier om een verschil te maken in de wereld. Dit hoeft niet direct de grote wereld te zijn, dit kan ook je kleine eigen wereldje zijn. Je mag trots op jezelf zijn dat je ervoor kiest om volledig te zijn wie je bent. Want ten diepste gaat het er niet om wat andere mensen allemaal van jou vinden, maar gaat het erom hoe jij naar jezelf kijkt. Luister bijvoorbeeld maar eens het liedje ‘Mens, durf te leven’ van Dirk Witte. Het is inmiddels één van de klassiekers uit de Nederlandstalige muziek.

Je hebt nog een heel leven voor je. Jij weet wat goed voelt voor jou en dat is cruciaal voor je eigen levensgeluk. Kies ervoor om het echte leven binnen te stappen en maak het verschil in de wereld. Naar jezelf, in je omgeving en in een nog onontdekte wereld die klaar ligt om verkend te worden.

Leave a comment