Nog heel eventjes en dan breken de herfst en de winter weer aan. Een periode waarin de storm, regen, sneeuw en kou weer zullen toeslaan. Het zijn seizoenen waar veel mensen elk jaar weer tegenop zien. Zeker wanneer de sinterklaas en kerst weer voorbij zijn, zijn veel mensen een beetje somber en vragen ze zich hoe ze toch wat vrolijker in het leven kunnen staan. Niet voor niets zijn veel mensen snotterig, verkouden en grieperig in de winter.

Hoe kun je nu voorkomen dat je in een winterdepressie of dip terecht komt en hoe kun je de winter nu op een positieve manier doorkomen?

Positief denken

Positief denken is een effectieve manier om de winter zonder angst tegemoet te zien en volop te genieten van wat elke dag jou te bieden heeft. Er zijn diverse methodes ontwikkelt die jou kunnen helpen om positief te blijven, ondanks mindere omstandigheden. Mindfulness leert je om rustiger en zelfbewuster in het leven te staan. Door middel van een online cursus of een training bij jou in de buurt, kun je meer gaan genieten van elk moment. Het is moderne methode om te mediteren en te ontspannen. Het voordeel van mindfulness is dat de toepassing erg praktisch is. De oefeningen zijn vrij eenvoudig en de kosten die je voor de cursus betaalt zijn over het algemeen erg laag.

Accepteer de realiteit

De realiteit accepteren zoals deze is, ligt eigenlijk in het verlengde van mindfulness. Je kunt de winter namelijk niet wegdenken. Deze is er gewoon. Zelfs de winter heeft mooie facetten in zich. Door een negatieve bril kijken is vaak erg gemakkelijk, ook al heb je daar soms alle reden toe. Maar als je tot je door laat dringen hoe bijzonder mooi een pak sneeuw is, terwijl de zon daarboven schittert, zorgt dat voor adembenemende plaatjes en kun je alleen maar stil zijn en je verwonderen over de gratis schoonheid die je in schoot krijgt geworpen. Soms moet je leren om door een andere bril te kijken naar de dingen om je heen.

Blijf je de winter toch onprettig vinden? Zorg dan voor een aangename sfeer in huis en plan bijvoorbeeld één keer per week een filmavondje. Geef jezelf een warm gevoel door standaard een dekentje op de bank klaar te hebben liggen en steek vooral kaarsjes aan voor de gezelligheid. Schenk een glas wijn in en zet mooie muziek op. Je zult er zeker van opknappen. Je kunt ook beginnen met kleuren, want wist je dat kleurplaten voor volwassenen tegenwoordig enorm populair zijn? Ideaal om helemaal in op te gaan.

Doe leuke dingen

De winter is een perfect excuus om leuke uitstapjes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld met je geliefde eens een weekendje weg gaan. Wat dacht je van een stedentrip naar Berlijn, Brugge of Parijs? Uiteraard kun je ook een warmere bestemming opzoeken zoals Madrid of Barcelona. Zoek online naar goede vliegtickets en boek een paar gezellige nachtjes weg. Je zult voldaan weer naar huis terugkeren en er weer een tijdje tegenaan kunnen.

Uiteraard zijn er nog veel meer leuke activiteiten die je kunt doen tijdens de winter. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende mogelijkheden?

  • Volg een leuke workshop of cursus aan de Volksuniversiteit bij jou in de buurt;
  • Ga 1 of 2 keer per maand romantisch dineren met je partner of vrienden;
  • Breng een dagje door in de sauna;
  • Breng een bezoekje aan de Winter Efteling!
  • Breng elke maand een bezoekje aan de film.

Eet & drink gezond en beweeg voldoende

Gezond eten en drinken is erg belangrijk. Het helpt je lichaam om zijn natuurlijke balans te houden. Eventuele tekorten kun je prima aanvullen door het slikken van vitaminepillen. Af en toe mag je ook best genieten door jezelf eens te trakteren op een lekker etentje.

Door veel beweging in te blijven, blijft niet alleen je lichaam in conditie, maar blijft je denken ook helder en fris. Kies ervoor om bijvoorbeeld eenmaal per week een flinke wandeling in de natuur te maken. Is dat niets voor jou? Breng dan wekelijks een bezoek aan de sportschool of ga ontspannen baantjes trekken in het zwembad. Er zijn genoeg mogelijkheden om actief aan de slag te gaan!

Leave a comment