Lastige emoties en gevoelens hebben we als mensen allemaal mee te maken. Er doen zich gebeurtenissen in ons leven voor, soms geheel onverwachts, die een explosie aan negatieve gevoelens met zich meebrengen. Zo kun je bijvoorbeeld je baan kwijtraken en je daardoor minderwaardig voelen. Nog ingrijpender zijn situaties wanneer dierbaren komen te overlijden. Je krijgt te maken met persoonlijk verlies en dat brengt ongelofelijk veel gevoelens met zich mee die zeker niet altijd even prettig aanvoelen. Hoe ga je daar nu mee om? Hoe kun je leren om te gaan met je eigen emoties en verdriet?

Vluchten of vechten

Er zijn een tweetal reacties mogelijk op moeilijke gevoelens en verdriet: vluchten of vechten. Beide reacties hebben als doel om de pijn zoveel mogelijk te minimaliseren. Als mens ben je geneigd om pijn zoveel mogelijk te vermijden. Door te vechten overschreeuw je de pijn en door te vluchten voor wat je voelt probeer je de realiteit te ontkennen. Zonder deze reacties direct te veroordelen, kun jij jezelf de vraag stellen of deze reacties handig zijn? Levert het jou namelijk iets op, zowel nu als in de toekomst?

Het is mogelijk om te leren omgaan met moeilijke emoties, zoals bijvoorbeeld verdriet en pijn. Er zijn drie stappen die je hierin kunt nemen. Wij zetten ze overzichtelijk voor je op een rijtje en zullen elke stap kort toelichten en uitleggen.

Ontwikkel je emotionele intelligentie

Met het ontwikkelen van je emotionele intelligentie wordt niets anders bedoeld, dan dat je zelfbewust bent. Je ontwikkelt nieuwe gedachten en reikt jezelf handvatten aan die je kunnen helpen om verstandig om te gaan met lastige emoties en verdriet. Hierdoor raak je niet meer onnodig in paniek of raak je niet langer de grip kwijt omdat je leven volledig beheerst lijkt te worden door angst. Wanneer je overgevoelig bent voor negatieve emoties, ben je eerder negatief dan positief. Juist dan is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. Dit kun je doen door eerlijk naar jezelf te kijken, je gevoelens te observeren en daar verantwoordelijk mee leren om te gaan en door meditatie je gevoelens leren te reguleren.

Leer omgaan met moeilijke gevoelens

Hoeveel verlies je ook lijdt in het leven en hoeveel leed je ook staat te wachten, ergens is er een manier om met moeilijke gevoelens te leren omgaan. Om te weten wat je nodig hebt, is het soms nodig om pijn te voelen. Natuurlijk, het is vreselijk als je iemand kwijtraakt aan de dood, maar je kunt je er simpelweg niet tegen verzetten. Het gebeurt gewoon. Het kan helpen om jezelf ruimte te geven voor wat je voelt. Je mag boos en teleurgesteld zijn. Je mag pijn voelen en verdriet beleven. Wees jezelf ervan bewust dat pijn nooit eeuwig duurt, het gaat ook weer over. Pijn of moeilijke gevoelens kun je verder een plek geven door er creatief mee aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door middel van schilderen of schrijven.

Schep nieuwe situaties die positieve gevoelens teweeg brengen

Je bent niet afhankelijk van andere mensen om weer positieve gevoelens te kunnen ervaren. Jij bent in staat om nieuwe situaties te scheppen die positieve emoties teweeg kunnen brengen. Wat dacht je van dagdromen of dansen? Het zijn beiden manieren om contact te maken met jezelf en zo de vrijheid van het leven te ervaren. Durf je grenzen te verleggen en sluit vrede met jezelf en het verleden. Dat maakt het heden meer draagbaar en de toekomst veel mooier!

4 Comments

 • Posted 02/07/2016
  by kayli

  Mijn opa is net overleden en hij betekende alles voor mij, hij was de enige die mij steunde en in mij geloofden

 • Posted 19/09/2016
  by Jeanet Hardebol

  Ik heb het erg moeilijk, mijn lieve moedertje is vorig jaar overleden en wij woonde bij mijn moeder..Reden geen woning met mijn kinderen, reden financieel was het niet meer op te brengen, i.v.m. scheiding en noem maar op…op mijn moedertje haar begrafenis heb ik het nummer uit gekozen van Claudia… mag ik bij jou schuilen en dat nummer sloeg echt op mijn moedertje en mij met de 2 kids….nu heb ik wel even een woning maar is een koopwoning die ik maar tijdelijk kan huren, volgend jaar moet ik maar weer kijken waar ik dan terecht kan….het is zo moeilijk om een woning te krijgen, ook m het feit dat ik nog diep in het rouw proces zit en ik moeilijk kan rouwen omdat ik van het begin van mijn moeder d’r overlijden al aan het vechten was en nog voor een woning die echt van mij en de 2 kids zijn….instanties doen weinig tot niks….je moet eerst bijna dood liggen onder een brug met je 2 kids willen ze je helpen…Ik mis iedere dag mijn moeder, ze was mijn steun en toeverlaat …ik heb het zo moeilijk hiermee, ook om het feit dat ik nog moet vechten voor een bestaande onderdak……..

 • Posted 22/06/2017
  by Joost Kostelijk

  na dat mijn moeder overleed vocht ik tegen mijn gevoelens mijn moeder betekende veel voor mij met haar kon ik lachen huilen en ik kon alle emoties bij haar kwijt met haar praat ik van wat mij bezig houdt en hoe ik mezelf beter in de hand kan houden.

  mijn vader zijn sterke kanten in het om gaan in liefde met hem kan ik over mijn liefdesleven praten en hoe ik daar in moet handelen zodat het goed blijft gaan.
  ik geloofde in de liefde die mijn ouders mij hebben gegeven.

  ik heb belijdenis afgelegd om dat mijn ouders te bedanken dat ik geboren ben en jezus mij heeft geholpen hoe ik in hem kan vertrouwen dat ik al mijn zorgen met hem kan delen hij geeft mij kracht en liefde die ik voor altijd blijf koesteren.

  ik weet van mij zelf dat ik vertrouwen heb in de toekomst ik heb me zelf aangeleerd dat ik alle dames er van kan overtuigen dat ik hun lief ben en voor ze wil zorgen ik wil hun mij vertrouwen geven ik wil dat ze met mij gaan praten over hun problemen om dat ik ze wil helpen door ze te steunen uit zelfvertrouwen weet ik van me zelf dat ik een bijzonder karakter heb om dat ik een gevoelig persoonlijkheid heb en begrijp de angsten van de vrouwen die het moeilijk hebben ik vang dat goed op sommige dames doen daar moeilijk over om dat ze het niet durven om dat tegen mij te zeggen van wat hun dwars zit ik wil juist dat het goed voelt dat ik het beste voor ze wil daarom maak ik het kenbaar dat ik voor ze klaar sta ik wil dat ze alles er uit gooien wat bij hun gevoelig ligt dan kan ik er wat mee om naar oplossingen te zoeken.
  want zo zit mijn karakter in elkaar.
  dat zal ik allemaal doen om dat ik van ze houdt.
  ik heb alles voor ze over

 • Posted 25/04/2018
  by Mara

  Ik ga kapot van verdriet. Zowel door mijn vroegere thuis situatie en scheiding van mijn ouders, het constante gemis van overleden dierbare vrienden en familie, vooral heb ik enorm veel verdriet sinds het overlijden van mijn soulmate door zelfdoding . De slagen en verwondingen die ik heb doorstaan van mijn ex vriend, sommige pesterijen, gelach, getreiter en scheldwoorden die ik naar me toe kreeg gegooid maken me verdrietig, de verkrachting onder rohypnol die ik heb meegemaakt, en de verkrachting bij mijn moeder waarbij ik niet kon helpen en amper besef had toen vanwege te jong.., Fake friends met de voor wat hoort wat mentaliteit,, in de steek gelaten worden als je hulp nodig hebt, verdriet omdat ik een zus en haar kind verloren ben door ruzies en geen contact meer mee heb of kan hebben sinds ze getrouwd is met een Marokkaan, ik heb verdriet om alle domme fouten die ik zelf ooit gemaakt hebt, (door drugs), vast werk opgegeven, veel verdriet door mijn falen en de psychische problemen dankzij emoties, angsten en gevoelens die ik niet, en nog steeds niet kan geplaatst krijgen, nog verdriet om mezelf door na├»eviteit en onbewust te laten leeg pluimen tot bankroet met een hoop schulden bij, ……. Verdriet en elke dag wenen, dit nu al een jaar op de kop lang’,, om deze enkele dingen. En toch heb ik geen echte problemen…… Tja.

Leave a comment