Wat is Mindfulness?

Ken jij dat als je ergens geconcentreerd mee bezig bent dat het veel makkelijker gaat? Of juist als je je aandacht totaal niet bij wat je aan het doen bent kan houden dat er dan dingen fout gaan? Mindfulness is een methode om te zorgen dat je je aandacht vestigt op wat je aan het doen bent. Ook leert het je oordelen en vooroordelen in je hoofd te negeren zodat je dingen gaat zien zoals ze werkelijk zijn.

Het is erg hot, steeds meer psychologen en mental coaches zien er de waarde van in om stress te verminderen, te leven met een trauma en om in het algemeen om te gaan met pijnlijke en vervelende gedachten. Het is nog niet zo lang in gebruik in de Westerse psychologie. De basis voor mindfulness kan worden teruggevonden in verschillende Oosterse filosofien zoals boeddhisme, taoisme. Er zijn verschillende definities van het concept een van de beste daarvan is:

Bewustzijn van de omgeving en jouw eigen ervaring in het heden.

Mindfulness en controle over emoties

Het is erg vernieuwend in het feit dat veel andere boeken en methodes er op gericht zijn om je gelukkig te voelen en je negatieve gedachten weg te halen. Het blijkt heel lastig te zijn om lang gelukkig te zijn en al helemaal om je negatieve gedachten te controleren en uit te schakelen. Veel mensen zijn depressief of hebben een nare periode in hun leven. Wat de psycholoog Russ Harris schrijft in zijn boek over Mindfullnes, The Happiness Trap, is dat mensen bijna van zichzelf eisen dat ze gelukkig worden. Daarnaast zijn er veel boeken en coaches die zeggen dat als wij echt een compleet en gelukkig leven willen hebben je de negatieve gedachten over jezelf en de wereld kwijt moet raken.

Het zijn mythes die erg populair zijn tegenwoordig. De wetenschap laat helaas anders zien, depressie komt veel voor en wij als mensen zijn heel vaak teleurgesteld om de stomste redenen. Die negatieve gedachten zijn zo diep geprogrammeerd in je hersenen door evolutie dat je er nooit helemaal kan afkomen. Mindfulness leert dat angsten om niet bij de groep te horen, iets kwijt te raken en om niet gerespecteerd te worden door vrienden en collega’s onderdeel zijn van de menselijke geest. Accepteer die gedachten en leer er mee leven in plaats van ze jou leven te laten bepalen.

Mindfulness oefeningen en cursussusen. Wat leer je?

Hoe leer je dan bewuster te leven? En hoe ziet een mindfulness cursus of training eruit? Een training zal je handvatten geven om je bewuster te zijn van wat er om je heen gebeurt en wat er in je hoofd gebeurt. De mindfulness oefeningen zijn er op gericht dat jij jezelf traint om in het heden te leven. Aandacht bij het heden is een sleutel in het overwinnen van jezelf.

Een goede trainer traint je in het observeren, aandacht geven, stoppen met oordelen en accepteren. Dit wordt gedaan door meditatie-oefeningen en door een zogeheten bodyscan. Veel gebruikte meditatietechnieken zijn:

Ademhalingstechnieken

Het belangrijkste bij mindfulness meditatie oefeningen is de ademhaling. Het doel is niet ademhaling op zich, dat is het krijgen van een kalme , niet-oordelend bewustzijn van je gedachten en omgeving. Deze oefening kan je helpen:

  1. Zit comfortabel met je ogen dicht. Houd je rug recht.
  2. Focus je aandacht op je ademhaling.
  3. Als je gedachtes, emoties, fysieke ongemaken of geluiden van buiten opmerkt probeer ze dan te accepteren en ze de ruimte te geven om te komen en te gaan. Zonder dat je ze beoordeelt of er over na gaat denken.
  4. Als je merkt dat je aandacht toch naar die gedachtes gaat en dat je toch bezig blijft met je issues, accepteer dat en probeer rustig weer naar je ademhaling te gaan.

Het is heel normaal dat je gaat denken aan problemen of wat je allemaal moet doen morgen. Het maakt niet uit hoe vaak dit gebeurt elke keer kan je weer je aandacht terugbrengen naar je ademhaling. Stop sowieso na 5 minuten. Later kan je verder door.

Zitmeditatie

Als je gaat zitten, gewoon op een stoel, neem dan even de tijd om te focussen op je lichaam en op de kern van je lichaam. Je aandacht kan weer afdwalen naar van allerlei beslommeringen en vervolgens kan je dus weer de aandacht naar je ademhaling brengen.

  1. Verschuif je aandacht van je ademhaling naar je lichaam . Merk op hoe je lichaam contact heeft met de stoel en de grond. Wees je bewust van die tintelingen aanrakingen en druk zonder dat je het beoordeelt, accepteer ze gewoon.
  2. Nu verplaats je je focus naar alle behoeftes en impulsen die je voelt. Als je jeuk hebt of ongemakkelijk zit. Probeer dan niet direct er iets aan te doen. Probeer je je te realiseren wat het is.
  3. Als laatste luister je naar geluiden in de omgeving en de geluiden. Probeer hier ook de geluiden op te vangen maar niet te beoordelen en gewoon op te merken.

Body scan

De Body Scan oefening lijkt op de zitmeditatie. Je gaat je lichaam stap voor stap afscannen. De mindfulness bodyscan richt zich op ontspannen, en leren kennen van het lichaam. Bekijk en probeer hieronder een video van een body scan:

Leave a comment