Moeilijke mensen zijn er helaas altijd. Als je niet oppast, kunnen ze jouw gehele dag verpesten. Het vervelende is, dat je ze overal tegenkomt en je ze simpelweg niet kunt ontwijken. Het kan een hele uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat ze jouw leven niet op een vervelende wijze gaan beheersen door negatieve invloed op je uit te oefenen. Denk maar eens aan een lastige collega op je werk of klagende mensen in je vriendenkring.

Hoe doe je dat nu precies, omgaan met moeilijke mensen? Zijn er praktische tips die je hiervoor kunt gebruiken? Ja, die zijn er! Wij hebben 8 praktische tips voor je op een rijtje gezet waarmee je aan de slag kunt gaan.

Blijf kalm

Escalatie van problemen kun je voorkomen door kalm te blijven. Niet voor niets wordt vaak aangegeven dat je tot 10 moet tellen voordat je reageert op een vervelende of negatieve reactie. Helpt het tot 10 tellen niet? Neem dan gewoon een time-out.

Ga niet onnodig een conflict aan

Soms kun je bepaalde risico’s beter vermijden. Communicatieve vechtpartijen zijn niet altijd de moeite waard en leveren bovendien vaak niet het gewenste effect op. Probeer daarom als een zwevende arend de situatie te overzien en alleen de confrontatie aan te gaan wanneer het daadwerkelijk iets oplevert voor jou of de situatie.

Gebruik humor

Een krachtige methode om met moeilijke mensen om te gaan, is door gebruik te maken van humor. Het is iets dat de tegenpartij niet altijd verwacht en daarmee kan het zomaar de onoplosbare situatie in iets positiefs veranderen. Het gebruik van humor kan ontwapenend werken, maak er daarom gretig gebruik van!

Bekijk pestkoppen vanuit een ander daglicht

Een moeilijke situatie kan heel krachtig veranderen wanneer je pestkoppen vanuit een ander perspectief bekijkt. Veel pestkoppen zijn lafaards aan de binnenkant. Ze voelen zich beter wanneer ze kunnen teren op de zwakte van de anderen, maar wanneer de gepeste mensen ruggengraat beginnen te tonen, blijft er van de pestkoppen vaak niets over.

Gebruik je energie om problemen op te lossen

Veel kostbare energie gaat verloren aangezien er niet altijd naar een oplossing wordt toegewerkt. Zet je energie daarom in om aan een structurele oplossing te werken. Dat heeft op de lange termijn veel meer het gewenste resultaat en je raakt er negatieve energie sneller door kwijt!

Bekijk een situatie vanuit meerdere kanten

Houd jezelf voor ogen dat mensen doen wat ze doen en daarbij reageren vanuit hun eigen problemen en verleden. Soms helpt het om een andere bril op te zetten en je niet direct aangevallen te voelen door wat andere mensen over je zeggen. Een stukje inlevingsvermogen kan hierbij een belangrijke rol spelen. Daarmee zeg je niet dat je bepaald gedrag goed praat, maar je kunt wel werken een constructieve oplossing.

Doe iets positiefs en blijf geduldig

Vervelende gebeurtenissen proberen vaak op een negatieve manier grip op je leven te krijgen. Je kunt dit voorkomen door direct na een vervelende situatie iets positiefs te doen, daarmee voorkom je dat een negatieve gebeurtenis de controle overneemt. Ontleen jezelf daarnaast een voordeel aan moeilijk gedrag van mensen. Het kan helpend zijn om geduldig te zijn, want vaak kun je in de toekomst gebruik maken van de expertise van vervelende mensen. Je kunt je vervelende collega daarom beter te vriend houden!

Scheid de persoon van de moeilijke situatie

Succesvol een conflict oplossen kun je realiseren door de persoon in kwestie te scheiden van de lastige situatie waar je in zit. Communiceer mild over de persoon waar het over gaat, maar bespreek wel onaanvaardbaar en onacceptabel gedrag. Daarmee krijg je niet alleen meer respect, maar weet je ook op een constructieve manier samen te werken met de tegenpartij.

2 Comments

 • Posted 31/05/2018
  by Alide

  Bedankt voor de heldere tekst! Bedankt voor de aandacht voor dit onderwerp. Persoonlijk heb ik hier veel mee te maken gehad. Als gezin met zes kinderen werden we goed verzorgd, mijn ouders deden op hun manier hun best, alleen, we kregen niks mee op het gebied van sociale vaardigheden of assertiviteit. Met alle gevolgen van dien. Na een lange weg vallen de kwartjes nu één voor één. Het afgelopen jaar ging het doorzien van het fenomeen ‘moeilijk mens’ als in een sneltreinvaart. Dit kwam door een samenloop van werk (een jaartje beveiliging doet wonderen), relaties en familiebanden die ik maar beter kon verbreken, goede contacten die opbloeiden en vooral door een familielid die met hetzelfde worstelde zonder dat we dit wisten van elkaar. Zij gaf verhelderende inzichten vanuit een andere hoek. Zij wees op het volgende: op 1 juni is het World Narcissistic Abuse Awarenesse Day (WNAAD).
  Er is een wereldwijde stroming gaande waarin ervaringsdeskundigen uitleggen hoe het, in eerste instantie, ‘moeilijke gedrag’ kan uitmonden in antisociaal gedrag. Kan er wel iets gedaan worden aan antisociaal gedrag; het lijkt enorm complex? Ja, maar dan moeten we eerst met zijn allen begrijpen hoe antisociaal gedrag -waaronder dreigen en bang maken, schaamte geven, kleineren, saboteren, liegen en roddelen- werkt. Manipulatief gedrag werkt omdat vriendelijke mensen het gedogen. En deze vriendelijke mensen hebben het gedogen van slecht gedrag thuis en op school geleerd.

 • Posted 09/11/2018
  by Marleen

  Hallo Johan ik heb uw artikel over omgaan met moeilijke mensen gelezen. Nu is het zo dat ik thuis niet slaap vanwege de sanibroyeur van de buren dei ze s’ nachts met enige regelmaat gebruiken. Ik heb dit met hen geprobeerd te bespreken maar het enige resultaat was dat het erger werd. De woningbouw vereniging doet er ook niets aan. Het komt erg vaak voor dat ik maar 3 uur per nacht slaap en ik ben me ten einde raad want alles lijdt er onder. Op de een of andere manier komt er ook niets beschikbaar om te verhuizen. Hoe ga ik hiermee om? Ik ben ten einde raad!

  Met vriendelijke groet,
  Marleen Olieslagers

Leave a comment