Ongezonde relatie? 19 Signalen en 3 Manier om uit de ongelijkwaardige relatie te komen

 

Heb je het gevoel dat je in de relatie al het werk doet? Kun je wanneer je tijd met je partner doorbrengt nooit doen wat je wil? Neemt je partner je voor lief?

Dan heb je misschien een eenzijdige relatie.

In dit artikel bekijken we 19 signalen die betekenen dat je een eenzijdige relatie hebt en daarna hebben we het over alles wat je eraan kunt doen.

Daar gaan we…

De ochtendroutine van 10 minuten voor een gelukkige en productieve dag in het verschiet

Wat is een eenzijdige relatie?

Per definitie is er bij een eenzijdige relatie een onbalans in de machtsverdeling.

Eén persoon investeert meer tijd en energie in de relatie, terwijl de partner niet dezelfde hoeveelheid aandacht en zorg biedt.

En wanneer één persoon in de relatie al het werk doet, kan het zijn dat de ander zich ontevreden en wrokkig voelen dat hun partner niet langer hun ‘teamgenoot’ is.

Het ergste in een eenzijdige liefde is dat de gevende partner permanent in de val blijft lopen, wat kan uitlopen op een cyclus van onvervulde relaties.

Het is mogelijk dat je iemand ontmoet die te lui, egoïstisch of gemeen is; zij geven niet genoeg om de ander en vinden dat zij recht hebben op een liefde die zij niet kunnen beantwoorden.

Het is echter belangrijk te begrijpen dat bij een onevenwichtige relatie niet altijd opzet in het spel is.

Meestal start het met de gevende partner die ondersteuning biedt zonder wederkerigheid te eisen.

De andere partner voelt zich daarop te veel op zijn/haar gemak en probeert niet langer zijn eigen boontjes te doppen.

Maar soms zijn er uitzonderingen op de regel.

Als hun partner ziek is, financieel in de knel zit of met persoonlijke problemen kampt, moet één persoon zeker meer dan het eerlijke deel op zich nemen.

Toch moet ook aan de behoeften van de verzorgende worden voldaan en moet de andere partner op andere manieren steun bieden.

Er zijn een aantal redenen voor een eenzijdige relatie:

Afhankelijkheid: Emotionele afhankelijkheid is een factor diepgeworteld in de kindertijd en is daarom moeilijk te overwinnen. Mensen die als kind werden mishandeld, groeien uit tot volwassenen die leren accepteren dat mishandeling hun liefdesstandaard is.

Emotionele onvolwassenheid: Sommige mensen klampen zich vast aan een eenzijdige liefde omdat ze door middel van levenservaringen hun emotionele volwassenheid nog moeten opbouwen. Ze hebben tijd nodig het idee van single zijn te accepteren, dus ze blijven liever bij een liefdeloze partner dan eenzaam te zijn.

Laag zelfbeeld: Mensen met een laag zelfbeeld kunnen een onvervulde relatie niet loslaten omdat ze er zeker van zijn dat ze nooit meer iemand zullen vinden om van te houden. Zelfs als ze niet goed worden behandeld, klampen ze zich aan deze persoon vast omdat ze zichzelf waardeloos vinden.

Slechte communicatiestijlen: Sommige mensen hebben de neiging zichzelf te beschermen door hun emoties te verbergen, terwijl anderen opgroeien zonder te leren hoe ze hun behoeften goed moeten communiceren. Als iemand nooit wordt aangemoedigd om zijn gevoelens of meningen te delen, kan hij moeite hebben om onvrede in de relatie te bespreken.

Verschillende verwachtingen: Als de ene partner de relatie als een voor de lange termijn ziet en de andere hem voor niet meer dan een paar maanden ziet, dan verschilt hun investering in de ander sterk. Je kijk op de relatie bepaalt hoe intens je inspanningen zullen zijn.

Relatiegeschiedenis: Mensen die in het verleden door hun partners werden afgewezen, bieden hun huidige partner ondersteuning om hun interesse te behouden. Omdat je eerdere relaties en hechtingsstijl de manier waarop je naar romantiek kijkt kunnen beïnvloeden, kan het moeilijk zijn om dit ongezonde patroon te doorbreken.

Hoewel het gemakkelijk is om alle schuld bij de partner te leggen die geen moeite doet om hun partner zich geliefd te laten voelen, ligt de schuld eigenlijk bij beiden.

De gevende partner moet grenzen stellen en die beschermen.

Als ze zonder iets te zeggen hun partners blijven toestaan van hen te profiteren, laat dit toe dat het probleem blijft bestaan.

Signalen dat je een ongezonde eenzijdige relatie hebt

Of je eenzijdige relatie nu met opzet tot stand kwam of uit de omstandigheden voortvloeide, het kan voor problemen zorgen wat betreft de gezondheid van de relatie zelf.

Hier enkele signalen dat er een evenwichtsprobleem is tussen jou en je partner:

  1. Je hebt het gevoel dat je de meeste moeite doet

In lekentermen heeft het eerste teken dat je een eenzijdige relatie hebt te maken met de moeite die je doet.

Moet je alles zelf organiseren? Hou je het huis schoon en steekt je partner nooit een vinger uit? Ben jij degene die alle romantiek in de relatie brengt?

Volgens relatie-expert Kelly Campbell kan meer moeite doen in een romantische relatie betekenen “veel meer investeren in middelen, tijd, geld, emotionele investeringen en er weinig tot niets voor terugkrijgen”.

Het is belangrijk om bij te houden wat jij doet voor de relatie versus wat je partner doet.

Om er zeker van te zijn dat je alles objectief ziet, kun je het opschrijven voordat je je partner ermee confronteert.

  1. Onzekerheid

Wanneer je de enige bent die prioriteit geeft aan de relatie, ben je waarschijnlijk de enige die tijd voor jullie samen plant, moeite doet om regelmatig te communiceren en je partner ondersteunt wanneer ze je nodig hebben.

Je partner daarentegen slaagt er niet in om evenveel moeite te doen. Ze lijken niet geïnvesteerd, dus uiteindelijk twijfel je aan hun toewijding aan jou.

Zelfs als sommige mensen niet van nature demonstratief zijn, ben je totaal niet zeker van hun gevoelens en vraag je je af of ze ook maar een beetje om je geven.

Deel uitmaken van een ongezonde, eenzijdige relatie voedt voor de meer gevende partner onzekerheid, angst en innerlijke conflicten.

In plaats van door de relatie echt gekend en gevoed te worden, richt je meer aandacht en energie op aardig gevonden worden en proberen te voldoen aan de verwachtingen van je partner.

Je vraagt je af hoe je aantrekkelijker kunt zijn, of wat je het beste kunt zeggen of doen om je partner geïnteresseerd te houden omdat je je zo onzeker voelt.

En je bent nooit echt op je gemak bij je partner, dus de relatie voelt alles verterend en vermoeiend.

  1. Controleproblemen

Een teken van een machtsonevenwichtigheid in de relatie is wanneer je partner overdreven veel controle uitoefent.

Na verloop van tijd beperken ze geleidelijk je contact met familie en vrienden, dicteren ze wat je moet dragen en hoe je moet handelen, kiezen ze waar je in het weekend naartoe moet gaan en beslissen ze met welke vrienden je wilt omgaan – zonder naar je voorkeuren te luisteren.

Gewoonlijk sluipen controleproblemen er geleidelijk in en worden ze uitgeoefend door middel van schuldgevoelens of manipulatie.

Sommige partners kunnen je ook een slecht gevoel geven over dingen waar je je niet voor zou moeten schamen, zoals emotioneel worden, je gedachten uiten of troost bij hen zoeken.

  1. Slechte communicatie

Je besteedt al je tijd aan het sturen van sms-berichten naar je partner, hen bellen en het plannen van datums om elkaar de hele week door te zien – want als je dat niet doet, zouden er dagen voorbijgaan zonder dat een van jullie ook maar een woord wisselde.

Klinkt bekend?

Als je de enige bent die je uiterste best doet om het gesprek gaande te houden en je partner te laten zien hoeveel ze voor je betekenen, is de kans groot dat je liefde eenzijdig is.

Dit probleem kan ook tot uiting komen in je communicatiepatronen.

Je denkt misschien dat je partner gewoon een geweldige luisteraar is, omdat ze het gesprek nooit naar zichzelf toe sturen.

Maar ze komen uit zichzelf ook nooit met anekdotes of verhalen.

Wanneer je daar zit en over alles in je leven praat, deelt je partner helemaal niets.

Dit geeft je niet alleen het gevoel dat je ze niet zo goed kent, maar het kan ook frustratie veroorzaken omdat je wilt dat ze zich openstellen en delen.

Zelfs je ruzies leiden tot niets; je wilt tot de kern van het probleem komen, dingen doorpraten en een oplossing vinden.

Je wil zo graag dat het werkt, maar ze poetsen het probleem gewoon weg – alsof het ze niet uitmaakt of het probleem opgelost wordt.

  1. Niet-overeenkomende prioriteiten

Voor jou gaat al je geld en vrije tijd naar de relatie.

Voor je partner gaan hun geld en vrije tijd ergens anders heen, of het nu gaat om winkelen, een sportschoollidmaatschap of hangen met andere vrienden.

Je hebt het gevoel dat je in dezelfde relatie zou moeten zitten, maar je prioriteiten matchen helemaal niet en hun behoeften komen voor hen op de eerste plaats.

Om een ​​duurzame en gezonde relatie op te bouwen, moeten beide partners elkaar voorrang geven.

Als je het gevoel hebt dat ze niet om je welzijn geven of je niet gelukkig maken, zijn je vermoedens waarschijnlijk juist.

Een oprecht zorgzame partner zou interesse hebben in je dagelijkse leven en net zoveel energie in de relatie steken als jij.

Ze zouden meer tijd en geld besteden om bij je te zijn en zich naar je toe haasten wanneer je ze nodig hebt.

Ben je voor je partner geen prioriteit, dan is de relatie niet gelijk.

  1. Financiële onevenwichtigheid

In de meeste relaties is geld een van de belangrijkste bronnen van conflicten, maar voor een stel met een ongezonde relatiedynamiek kan het vooral vermoeiend zijn.

Het is prima dat de partner met meer financiële middelen tijdelijk helpt wanneer hun partner worstelt met baanverlies of andere financiële problemen.

Het zou zelfs het beste in beide partners naar boven kunnen halen, omdat ze bij elkaar blijven en voor elkaar zorgen in tijden van nood.

Het is echter een heel ander verhaal als slechts één partner de rekeningen, huur, boodschappen, benzine en vakanties betaalt zonder voorafgaande afspraak – en de andere partner biedt nooit aan om mee te betalen.

Wanneer je in een ongelijke relatie als deze blijft hangen, kun je je gebruikt en niet gewaardeerd voelen.

Deze houding kan ook gunsten betreffen, vooral wanneer een partner je herhaaldelijk vraagt ​​om je tijd en energie op te offeren, maar nooit bereid is om die gunsten te beantwoorden wanneer je ze nodig hebt.

In sommige gevallen kunnen ze zelfs boos worden als je teleurstelling uitspreekt, omdat in hun gedachten het vanzelfsprekend is dat je hen helpt, maar niet andersom.

  1. Weigeren om compromissen te sluiten

Stel je voor: je partner houdt ervan om met hun vrienden om te gaan, maar ze brengen niet graag tijd met jou vrienden door.

Of je wordt altijd uitgenodigd als date voor zakelijke functies, maar als jij iemand mee moet nemen, hebben ze het altijd te druk met hun eigen verplichtingen en wijzen ze je af.

En wanneer je deze problemen probeert te bespreken, zullen ze je een slecht gevoel geven over je onvervulde behoeften; ze zullen overstuur raken, je ervan beschuldigen te zeuren, met hun ogen rollen of gewoon weglopen – je lost de problemen zelf maar op of ze negeren de problemen gewoon.

Meningsverschillen zijn normaal in elke relatie.

De sleutel is hoe beide partijen het probleem aanpakken en werken aan een aanvaardbare oplossing die aan de behoeften van beide partners voldoet.

Het is echter ongezond als je partner weigert compromissen te sluiten of het probleem zelfs maar aan te pakken.

Ze respecteren je behoeften niet of kleineren de relatie, omdat het ze gewoon niets kan schelen.

  1. Een gevoel van onvervuldheid

Op het moment zelf is het misschien leuk om tijd door te brengen met je partner, maar daarna voel je je eenzaam en leeg.

Soms ontleed je elke ontmoeting, maak je je zorgen over hun gebrek aan betrokkenheid of vraag je je zelfs af wat je hebt gedaan om ze van streek te maken.

In plaats dat je je energiek, voldaan en gelukkig voelt, voel je je uitgeput, gestrest en ontevreden.

Als dit je bekend voorkomt, zit je misschien in een onevenwichtige relatie waarin je partner weinig moeite doet om je emotionele behoeften te bevredigen.

In een gelijkwaardige relatie moeten beide partners zich vrij kunnen uiten zonder door de ander te worden gedomineerd.

Van je partner “winnen” is nooit het doel, een wederzijds begrip van elkaar krijgen is veel belangrijker.

  1. Gebrek aan inspanning en aandacht

Veel relaties doorlopen verschillende fasen waarin de ene partner de last meer moet dragen dan de andere.

Hoewel het op het moment zelf eenzijdig kan aanvoelen, eindigen deze fasen en komt alles uiteindelijk in evenwicht. Het is echter een probleem als je het gevoel hebt dat deze ongelijke fasen nooit gelijk lijken te worden en het gewicht van de relatie op jouw schouders ligt.

Je zou niet moeten smeken om de aandacht en genegenheid van je partner, en je zou hem ook niet herhaaldelijk moeten vragen om je te helpen als je klusjes doet, uitstapjes plant, afspraakjes plant, seks initieert, het avondeten afhaalt, of ze belt als je al dagen niet met elkaar gesproken hebt.

Als je relatie voelt alsof die zou instorten als je niet zo hard zou werken om het in stand te houden, overweeg dan zeker of het een relatie is die het waard is om te behouden.

  1. Eindeloze excuses

Moet je tegenover je vrienden, familie en collega’s het gedrag van je partner altijd verantwoorden?

Vertel je je dierbaren (en jezelf) voortdurend dat je partner gewoon een slechte dag of een moeilijke periode heeft?

Als dat zo is, zie je waarschijnlijk iets in je partner dat ze niet zijn – en misschien moet je daarvan schrikken.

Eindeloos excuses maken is een teken dat je te veel compromissen sluit en te veel opoffert. Zelfs als het niet goed met ze gaat, moeten ze je nog steeds respecteren en goed behandelen.

Excuses maken en je partner beschermen betekent dat je de waarheid vermijdt en hun slechte gedrag mogelijk maakt.

  1. Ze laten je voortdurend zitten

Merk je dat je plannen maakt voor een diner of lunch en ze dan op het laatste moment niet komen opdagen?

Is het moeilijk om ooit een echte date met je partner te hebben omdat ze zo wissewassig zijn?

  1. Jullie prioriteiten verschillen

Als je merkt dat je een deel van je extra geld uitgeeft aan dates met je partner, maar je partner dat geld liever aan andere dingen uitgeeft, dan kan het zijn dat de relatie een grotere prioriteit voor jou is dan je partner.

Als je dit symptoom of een van de andere die ik in dit artikel noem ziet, betekent dit niet noodzakelijk dat hij of zij niet van je houdt.

Onderneem echter wel actie om de verslechtering van je relatie stop te zetten.

  1. Ze gaan liever met je vrienden om dan met jou

Is het eindelijk weekend, brengen ze dan hun vrijdag- en zaterdagavond door met hun vrienden en laten ze niets van zich horen?

Je wordt niet eens uitgenodigd, en nog erger, als je zegt je tijd met ze wil doorbrengen, beschuldigen ze je ervan te zeuren.

Voor een goede relatie moet je samen tijd doorbrengen. En als ze je dat niet gunnen, en jij gunt hun dat wel, dan is dat een teken van een eenzijdige relatie.

In feite suggereerde een onderzoek dat “het deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten met een partner de communicatie verhoogt, rollen definieert en de huwelijkstevredenheid verhoogt wanneer de tevredenheid over de vrije tijd groot is of wanneer partners positief zijn en sterke sociale vaardigheden hebben.”

  1. Jij bent altijd degene die rond hun schema plant en niet andersom

Als ze moeite hebben tijd voor je te maken en je kunt ze alleen zien als je in hun planning past, dan heb je misschien een eenzijdige relatie.

Dit is vooral het geval als je je aan hun planning moet houden om ze te kunnen zien.

Brian Ogolsky, een universitair hoofddocent in menselijke ontwikkeling en familiestudies aan de Universiteit van Illinois, analyseerde 1.100 studies  over wat liefde duurzaam maakt, en hij zegt dat een sleutelfactor bij het opbouwen van succesvolle relaties de bereidheid “af te zien van eigenbelang en gewenste activiteiten voor het welzijn van een partner of relatie” een belangrijk aspect is van het onderhouden van relaties.”

Ogolsky zegt dat het van beide kanten moet komen. “We willen balans in de opoffering. Mensen houden er niet van om te veel te profiteren in een relatie.”

  1. Je hebt constante negatieve interacties met je partner

Kun je het niet helpen, maar heb je altijd kleine ruzies met je partner?

Ben je in de meeste van jullie gesprekken niet met elkaar eens?

Onderzoek suggereert dat er binnen een stel in een eenzijdige relatie vaak veel negatieve interacties zijn.

Het grote probleem van een eenzijdige relatie is dat de persoon die meer toegewijd is aan de relatie minder tevreden is omdat er niet aan hun behoeften wordt voldaan.

Dit aanhoudende probleem kan uitgroeien tot andere negatieve interacties in de relatie.

De waarheid is dat negatieve interacties het gevolg kunnen zijn van een gebrek aan communicatie.

Mannelijke en vrouwelijke hersenen verschillen biologisch gezien.

Om een voorbeeld te noemen, het limbische systeem is het emotionele verwerkingscentrum van de hersenen en het is veel groter in het vrouwelijke brein dan in het mannelijk.

Daarom staan ​​vrouwen meer in contact met hun emoties. En de reden waarom mannen moeite hebben om hun gevoelens te verwerken en op een gezonde manier met hun partner te communiceren.

  1. Ze doen nooit iets terug

Vraagt ​​je partner je constant om gunsten? Willen ze altijd dat je dingen voor ze doet? En als je ze vraagt ​​iets voor je te doen, nemen ze dan niet de moeite?

De waarheid is dat sommige mensen meer nemen dan ze geven, en als ze verwachten dat je al het zware werk voor hen doet, dan is het een zeker teken dat je een eenzijdige relatie hebt.

Meestal kun je de nemers van de gevers onderscheiden door te bekijken of ze boos worden als je hen vraagt ​​iets voor je te doen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze trend consistent moet zijn om als eenzijdig te worden beschouwd.

Emyrald Sinclaire, liefdes- en relatiecoach, vertelt Bustle: “Vaak geeft één partner meer dan ze ontvangen. Maar aan de andere kant krijg je meer dan je geeft als je het nodig hebt.”

  1. Ze zijn dominant

Dit is een ander teken dat je een eenzijdige relatie hebt.

Als ze je leven proberen te beheersen, zoals wie je omgaat en met wie je bevriend bent, dan kan dat een slecht teken zijn dat ze veel te veel controle uitoefenen.

Volgens Kelly Campbell, een hoogleraar psychologie, zijn het meestal  onzekere partners die dominant worden:

“Onzekere partners proberen de ander te beheersen door hun contact met familie en vrienden te beperken, te dicteren wat ze moeten dragen, hoe ze zich moeten gedragen, enz. Dit is iets dat meestal geleidelijk gebeurt, beetje bij beetje. Het is een zeer gevaarlijke situatie en een duidelijk teken dat er dingen moeten veranderen.”

  1. Slechts één van jullie is enthousiast en gepassioneerd

Tien jaar geleden toonde psycholoog Barbara L. Fredrickson van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill aan dat  positieve emoties, zelfs vluchtige, ons denken kunnen uitbreiden en ons in staat stellen om nauwer contact te maken met anderen.

Als je een eenzijdige relatie hebt, kan het zijn dat die positieve gevoelens maar voor één van jullie bestaan.

Als je merkt dat je partner je niet echt met enige vorm van enthousiasme en passie bejegend, dan is het misschien een teken dat je een eenzijdige relatie hebt.

  1. Je verontschuldigt je als er niets aan de hand is

Verontschuldig je je voor dingen die niet eens jouw schuld zijn? Of verontschuldig je je voor dingen die je partner helemaal niet beïnvloeden?

Niemand zou zich moeten verontschuldigen voor hun beslissingen die geen invloed op anderen hebben of omdat ze zichzelf zijn.

Als je partner je een slecht gevoel geeft en je naar beneden haalt omdat je gewoon jezelf bent, dan is dat een slecht teken dat ze te veel controle over je leven hebben.

Dit soort gedrag kan een relatie heel snel vernietigen, dus het is belangrijk om je te realiseren of deze eenzijdige giftige energie van je partner komt, zodat je er een einde aan kunt maken.

Dr. Jill Murray, gediplomeerd psychotherapeut, zegt het het beste in Bustle:

“Volwassen genoeg zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor je acties en de pijn te begrijpen die het je partner kan veroorzaken, is een belangrijk inlevingsvermogen waar een relatie niet zonder kan.”

Hoe om te gaan met een eenzijdige relatie: 13 tips

  1. Doe aan zelfreflectie.

De eerste stap naar een meer evenwichtige relatie is om jezelf af te vragen waarom je je niet uitspreekt, terwijl je meer verantwoordelijkheid neemt dan je zou moeten.

Doe wat zelfreflectie  en vraag je af:

  • Hoe lang is dit al aan de gang?
  • Waarom is dit patroon begonnen?
  • Wat haal je uit de extra inzet in de relatie?
  • Welke verwachtingen had je van je partner
  • Met welke emoties worstel je nu?

Door specifiek te zijn over je gevoelens, kun je ze beter met je partner communiceren.

Als je eenmaal duidelijk deze emoties voor ogen hebt en weet waarom je de relatie wilt herstellen, kun je een gesprek aangaan met je partner.

  1. Wees eerlijk tegen je partner.

Begin na je zelfreflectie een eerlijk gesprek met je partner.

Benadruk in plaats van te focussen op wat ze niet doen, wat je wilt dat ze doen.

Kader de discussie met positieve suggesties in plaats van met negatieve beschuldigingen, zodat je je idee van een gezonder geven en nemen kunt presenteren.

Bijvoorbeeld: “Ik zou zoveel gelukkiger zijn als je me kunt helpen meer klusjes in huis te doen.

Is er een dag door de week waarop je meer tijd hebt om dit te doen?” is veel leuker om te horen dan “Je steekt in dit huis geen vinger uit!”

  1. Wat wil je echt in de relatie?

Het is tijd om na te denken over wat je mist en waarom je denkt dat dit een eenzijdige relatie is.

Relatietherapeut Tammy Nelson adviseert  in Well + Good om “een meer evenwichtige relatie te creëren… denk na over wat je echt wilt.”

Denk over je behoeften en wensen na en deel ze met je partner. Als je partner gewoon niet is staat is te luisteren, dan kan het een teken zijn dat deze eenzijdige relatie het niet waard is.

Even belangrijk is ook de tijd te nemen om na te denken over wat je partner uit de relatie wil halen.

Het kan zijn dat je ze niet geeft wat ze nodig hebben.

Mannen en vrouwen zien dat woord anders en in de liefde willen we verschillende dingen.

Simpel gezegd, mannen hebben een biologische drive om zich nodig en belangrijk te voelen, en te zorgen voor de vrouw om wie hij geeft.

  1. Herken het probleem

De eerste stap om een probleem op te lossen, is om je ervan bewust te zijn.

Er komt zoveel routine in relaties dat veel mensen zelf de meest duidelijke problemen over het hoofd zien.

Dat je er zeker van wil zijn dat je op de goede weg bent als je tot de conclusie komt dat je een eenzijdige relatie hebt, is wel duidelijk.

Kijk dus uit voor de bovenstaande signalen en houd gedurende een week misschien zelfs een overzicht bij van wat er in je relatie gebeurt om echt te zien of het een eenzijdige relatie is.

Ten slotte wil je je partner nergens van beschuldigen als het niet zo is.

Life Coach, Kali Rogers vertelt Elite Daily dat dingen aannemen kan leiden tot relatiefalen:

“Op aannames in plaats van daadwerkelijke communicatie vertrouwen is de beste manier om je relatie te doen falen. … In een echte, gezonde relatie praten twee volwassenen dingen uit.”

  1. Hou een dagboek over je relatie bij

Dit volgt op nummer één. Om er zeker van te zijn dat het een eenzijdige relatie is, en dat je niet gelukkig bent in de relatie, is het belangrijk om alle belangrijke momenten in de relatie en wat je voelt bij te houden.

Na een week herlees je het zodat je een goed idee krijgt van wat je echt voelt en wat er echt is gebeurd.

  1. Trek geen conclusies uit sms-berichten

Als je tegen jezelf zegt dat het een eenzijdige relatie is, en je gebruikt sms-berichten als bewijs, is het misschien raadzaam een stapje terug te doen en andere vormen van communicatie te observeren.

Volgens life coach Christine Hassler in Huffington Post, moet je “voorzichtig zijn je relatiemeter te baseren op sms-berichten.”

“Ja, het is directe communicatie, maar het is ook een bron van veel miscommunicatie omdat je toon niet kunt zien en vaak de intentie verkeerd begrijpt.”

In plaats daarvan gelooft Hassler dat dit een goed moment is om ” te oefenen met open en eerlijke communicatie “.

Als je bijvoorbeeld denkt dat de relatie eenzijdig is waar de een met de ander communiceert, moet je eerlijk zijn over je verwachtingen.

Als je dagelijkse communicatie behoeft, is het tijd om ze dat te vertellen.

Zoals Hassler zegt: “Als je het punt bereikt waarop je denkt dat deze relatie eenzijdig is, raad eens? Je kunt er een eind aan maken. Een eenzijdige relatie kan alleen voortbestaan als je eraan meedoet.”

  1. Wanneer je je grieven communiceert, kunnen ze in eerste instantie in de verdediging schieten

Een van de problemen met de eenzijdige relatie is dat de ene partner meer profiteert dan de andere.

Volgens Kelly Campbell:

“Het probleem met eenzijdige relaties is dat het vaak slechts één partner is die deze ‘gesprekken’ initieert, omdat wat we een over-geprofiteerd situatie noemen (meer uit een relatie halen dan je erin stopt) heel comfortabel kan zijn … Dus je partner reageert misschien niet gunstig op de klacht.”

Dit wordt eigenlijk “eis-intrekking” genoemd – waarbij de ene partner verandering wil en de andere zich terugtrekt uit het gesprek.

Campbel voegt er echter aan toe dat als de overbevoordeelde partner om de gevoelens en het welzijn van de ander geeft, ze uiteindelijk zullen luisteren en proberen de balans te verbeteren.

Campbell zegt echter dat “als een partner niet verandert nadat hij op de hoogte is van de onevenwichtigheid, het partnerschap misschien niet goed past en de onderbevoordeelde persoon zou moeten overwegen uit de relatie te stappen.”

  1. Zie of je partner bereid is om te veranderen

Uit je gesprek kun je afleiden of ze bereid zijn te veranderen of niet:

Als ze het probleem en de impact ervan op jou erkennen, zullen ze het eerder corrigeren.

Het laat ook zien dat ze om je geven en bereid zijn om meer werk op zich te nemen om je relatie in balans te brengen.

Als ze geen verantwoordelijkheid willen nemen, zelfs nadat ze zich bewust zijn geworden welk effect dit op jou heeft, dan past het partnerschap misschien niet.

Je partner is er niet in geïnteresseerd een positie te veranderen waarin hij of zij zich prettig voelt en baat heeft bij jouw inspanning – dus overweeg uit de relatie te stappen.

  1. Focus op één probleem tegelijk

Als je partner wil veranderen, is het goed om hem of haar (of jezelf) niet te overweldigen met een groot aantal punten die aangepakt moeten worden.

Verandering gaat geleidelijk en ze kunnen een paar keer een misstap maken, dus het is belangrijk om geduldig te zijn en ze de kans te geven om het goed te doen.

Vermijd eerdere overtredingen of nevenproblemen aan te kaarten; blijf gefocust op het oplossen van één probleem tegelijk.

Zodra ze dat gedrag hebben veranderd, kun je dat je wilt corrigeren aankaarten.

  1. Herstel je gevoel van zelfwaarde

Of je het nu uitmaakt met je partner of eraan werkt om hem te helpen veranderen, het is belangrijk om prioriteit te geven aan je eigen welzijn.

Geef jezelf genoeg tijd, ruimte en zorg om te groeien.

Laat je partner niet de enige prioriteit in je leven zijn; herwin de macht over je eigen leven en probeer zelf te bloeien.

Als de relatie is beëindigd, wil je misschien zelfs helemaal opnieuw beginnen.

Probeer nieuwe activiteiten, werk hard aan je carrière, train of verken nieuwe kanten van jezelf.

Dit is het moment om je eigen wensen te begrijpen en interessanter voor jezelf te zijn.

  1. Neem een standpunt in

Een partner die weigert zijn gedrag aan te passen, in de verdediging schiet of reageert met gaslighting of contra-schuld zal je zeker een emotionele burn-out bezorgen.

Vóór het breekpunt van de relatie kun je schuld, schaamte, angst en wrok ervaren – emoties die zich op vreemde manieren zullen manifesteren.

Neem een standpunt voor jezelf in en spreek je uit in plaats van je eigen behoeften te onderdrukken.

Als je besluit te vertrekken, maak dan een lijst met redenen waarom je dingen hebt beëindigd om je eraan te herinneren waarom je bent vertrokken.

Vergeet niet dat je je partner genoeg kansen gaf om te veranderen, maar ze kozen ervoor om dat niet te doen. Doe jezelf een plezier door je tijd, energie en emoties te besparen.

  1. Zoek hulp

Het is moeilijk om een eenzijdige relatie te accepteren, en nog moeilijker om er een einde aan te maken. Wat je ook beslist, het is belangrijk om jezelf te omringen met ondersteunende familie en vrienden.

Je partner was er misschien niet voor je, maar je moet nu hulp zoeken bij anderen.

Je kunt ook met een professional in de geestelijke gezondheidszorg samenwerken om je van de ervaring te helpen herstellen en je rol in de onbalans te onderzoeken.

Misschien heb je moeite om je eigen waarde te accepteren tenzij je om iemand geeft, of je voelt dat je alleen waarde hebt als cheerleader voor een ander.

Deze overtuigingen kunnen leiden tot people-pleasing of afhankelijk gedrag, dus praat met een therapeut of een hulpverlener.

Doorbreek oude patronen en leer hoe je gezonde grenzen kunt ontwikkelen, zeker voordat je een nieuwe relatie aangaat.

  1. Vergeef en laat los

Sommige mensen passen gewoon niet bij elkaar. Als je partner geen zin heeft om water bij de wijn te doen, is het beter om uit de relatie te stappen.

Alle moeite die je al in de relatie hebt gestoken is het emotionele leed niet waard.

Toch is het belangrijk om te leren hoe je je partner en jezelf kunt vergeven. Iedereen maakt fouten. Niet iedereen die we ontmoeten zal ons geven wat we willen of aan onze verwachtingen voldoen.

Zelfs al is het moeilijk, om te kunnen genezen moeten we ze vergeven. Zij zijn niet verantwoordelijk voor hoe je leven loopt, noch ben jij een volledig machteloos slachtoffer.

Wees verantwoordelijk voor je kwaliteit van leven en vergeef jezelf ook.

Hoe je je huwelijk kunt redden

Laten we eerst één ding duidelijk maken: alleen omdat je partner een paar van de gedragingen vertoont waar ik het net over had, wil dat nog niet zeggen dat ze absoluut niet van je houden. Het kan gewoon zijn dat dit indicatoren zijn van problemen in je huwelijk.

Maar als je onlangs verschillende van deze indicatoren in je partner hebt gezien, en je hebt het gevoel dat de dingen niet goed zitten in je huwelijk, dan moedig ik je aan om nu te handelen om dit om te draaien voordat het nog erger wordt.

Een huwelijk kan op veel manier langzaam vergiftigd worden – afstand, gebrek aan communicatie en seksuele problemen. Als ze niet correct worden aangepakt, kunnen deze problemen veranderen in ontrouw en ontkoppeling.

 

 

Leave a comment