Geen enkele persoon gaat zomaar aan zichzelf twijfelen. Onzekerheid, of aanleg voor onzekerheid, is niet iets waarmee je geboren wordt. Vaak gaat er een langdurig proces aan vooraf met telkens nare ervaringen die ervoor zorgen dat je aan jezelf begint te twijfelen.

Veel gevallen van onzekerheid beginnen op jonge leeftijd en worden meestal veroorzaakt door anderen. Als je als kind regelmatig te horen krijgt dat je dom bent of iets niet kunt, dan begint onzekerheid op te spelen. Wanneer je dan eenmaal onzeker bent, dan kun je steeds meer aan jezelf gaan twijfelen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht. Mensen die dit niet mee hebben gemaakt staan veelal sterker in hun schoenen en vechten terug met ‘Ik ben niet dom!’ of ‘Ik kan dit wel!’. Bij twijfel aan jezelf denk je al gauw ‘Ben ik echt dom?’ en voor je het weet bevestig je je eigen onzekerheid met ‘Ja, ik ben gewoon dom’.

Onzekerheid wordt door veel mensen verborgen. Vaak uit dit gevoel zich in een grote mond of stoer gedrag, men is op zoek naar zelfbevestiging. Ook als mensen fouten of vergissingen niet durven toe te geven, dan neigt dat vaak naar onzeker zijn. Kijk bijvoorbeeld naar mensen die ontspannen zijn en een goede houding hebben. Dit zijn vrijwel altijd mensen die zeker van zichzelf zijn.

Hoe kun je onzekerheid overwinnen?

Gevoelens van onzekerheid raak je niet zomaar kwijt. Dit komt omdat het in je hele denken en doen is ingebakken. De belangrijkste stap is het daadwerkelijk inzien dat je onzeker bent. Vervolgens moet je op zoek gaan naar (en werken aan) een nieuwe manier van denken over jezelf.

Probeer het gebruik van termen als ‘altijd’, ‘nooit’, etc. te voorkomen. Dit leidt vaak tot zwart-wit denken en negatieve gedachten. Maak ook eens een lijst met dingen waar je goed in bent, trots op bent of zaken die je in je leven bereikt hebt. Ga werken aan je houding en zit en sta altijd rechtop. Dit zal ook effect hebben op hoe anderen met jou omgaan. Wees ook niet bang om complimenten van anderen (of jezelf) te accepteren.

Leave a comment