Een misvatting over Paleo is dat het alleen over vlees en kip eten gaat en je er een beetje sla bij eet. Paleo heeft heerlijke mogelijkheden bij de vlees recepten maar groente is het belangrijkste bestandsdeel van een Paleo dieet. Hieronder staan enkele heerlijke Paleo recepten die niet alleen vlees en kip bevatten maar vooral veel groenten.

Magische groene smoothie

Ingrediënten

[box]

  • 1 bevroren banaan of 1 kopje bevroren bessen
  • 1 grote hand vol spinazie of boerenkool
  • 1 eetlepel groene superfood poeder (bijv. Amazing Grass of Vitamineral Green)
  • 100 ml. kokoswater of amandelmelk (of andere)
  • 100 ml. water

[/box]

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een gladde massa. Drink onmiddellijk of stopt het een afsluitbare glazen pot om het als ontbijt of snack mee te nemen. Sprenkel er hennepzaden, rauwe cacao stukjes, rauwe muesli, goji bessen, en/of geschaafde amandelen overheen voor textuur en smaak. Komkommer en/of peren toevoegen in plaats van banaan en bessen voor een verandering in smaak.

Boerenkool en roerei

Weer een vegetarisch en spannend gerecht. Boerenkool is ook in Amerika in opmars dankzij Paleo. Voordeel voor de lage landen is dat het overal te krijgen is.  Dit is een pittige boerenkool salade.

Ingrediënten

[box]

  • 1 kopje boerenkool, gesneden in slierten
  • 3 groene uien, snijd in dunne ringen
  • 2 eetlepels boter of kokosolie
  • 1 scharrel biologisch ei
  • Kurkuma of kerriepoeder en zeezout naar smaak

[/box]

Bereiding

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de boter of kokosolie toe. Bak de boerenkool voor een minuut of twee. Voeg het ei en roer het met de boerenkool. Strooi een theelepel kurkuma en een halve theelepel kerriepoeder.

Draai het een paar keer totdat het ei gaar is. Bestrooi met groene uien en serveer. Opties: voeg spek voor extra smaak en eiwit, of voeg salsa en avocado toe voor Mexicaanse flair.

Glutenvrije “Muesli”

Mueslie is heerlijk. Als je het in de winkel koopt is het veel te zoet. Daarom is het verstandig om je eigen muesli te maken voor ontbijt. De hele ochtend energie van deze ingredienten of vlak na het sporten.

Ingrediënten

[box]

  • 1 kop vers fruit, bijv. aardbeien of appels, gehakt in hapklare stukjes
  • 1 handvol geschaafde amandelen
  • 1 handvol grote kokos vlokken (ongezoet)
  • Een paar rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • Amandelmelk (of andere)

[/box]

Bereiding

Combineer alle ingrediënten in een kom. Bestrooi met kaneel en serveer met amandelmelk. Eet het met een lepel alsof het muesli is.


[wp_ad_camp_1]

Lunchrecepten

Lunch bestaat meestal uit brood met kaas. Net zo vet en ongezond als een broodje kroket. Hier valt veel te winnen deze nieuwe en frisse recepten kan je in sommige kantines krijgen maar je kan ze ook meenemen van huis.

Confetti zeewier noodlesalade

Kelp of zeewier noedels. Dit kan je krijgen bij reformwinkels en online. Japanners worden er 100 jaar oud op.

Salade ingrediënten

[box]

  • 1 pakket zeewier noodles, verwijderd uit de verpakking en plaatst ze in een grote kom.
  • 1 wortel, snijd ze in hapklare stukjes
  • 1 geel, oranje of rode paprika, snijd ze in hapklare stukjes
  • 1 kopje rode kool, snijd ze in dunne 5 cm lange linten
  • 2-3 grote handenvol rucola
  • 2 grote groene uien, fijngesneden
  • eiwit opties: kipfilet (gekookt en gehakt in hapklare stukjes)​​, tonijn (uit blik of aangebraden), of zalm (wilde Alaskazalm uit blik of vers)

[/box]

Dressing ingrediënten

[box]

  • ¼ – 1/3 kopje amandelboter
  • 1 theel. hete sesamolie
  • sap van een citroen
  • 1 eetl. lijnzaadolie
  • Rode peper vlokken naar smaak
  • Zeezout en versgemalen peper naar smaak

[/box]

Bereiding

Na het verwijderen van de zeewiernoodles uit de verpakking en deze te plaatsen in de grote kom, kun je ze een beetje snijden met een keukenschaar of een mes om het gemakkelijker te maken om ze te mengen met de groenten. Hak alle groenten klein en voeg toe aan de kom. Voeg eiwitten (kip, tonijn of zalm), indien gewenst toe. Doe de salade ingrediënten bij elkaar en meng gelijkmatig.

Meng met een vork alle ingrediënten in een kleine kom voor de dressing. Giet dan over de salade. De amandelboter zal het vrij dik en plakkerig maken, dus soms de  salade goed mengen met schone handen om de dressing goed te verdelen.

Serveer onmiddellijk of koel en bewaar in een luchtdichte container. Houdbaar in de koelkast voor ongeveer 4 dagen.

Tabouli salade

Een frisse salade met onder andere muntblaadjes, een aanrader!

Ingrediënten

[box]

  • 1 kop gehakte tomaten
  • 1 kop gehakte komkommer (met de schil)
  • ¼ kopje fijn gesneden groene uien
  • ¼ kopje gehakte peterselie (ongeveer de helft van een gemiddelde tros)
  • 10 muntblaadjes, snijd in fijne linten
  • sap van 1 citroen
  • ¼ kopje olijfolie
  • 1/3 kopje geroosterd hennepzaad
  • zeezout en peper naar smaak
  • een paar muntblaadjes om te garneren

[/box]

Bereiding

Combineer alle ingrediënten in een kom en meng ze. Garneer met muntblaadjes. Afkoelen voor een tijdje om de smaken te combineren. Serveer en geniet van de verscheidenheid van texturen en smaken – het is heel verfrissend!

Aardappel & bataat quiche (zonder korst)

Geniet van deze heerlijke quiche met zoete aardappelen, gemakkelijk te bereiden en zonder deeg!

Quiche ingrediënten

[box]

  • 1 witte aardappel gesneden in 1-inch blokjes
  • 2 zoete aardappelen gesneden in 1-inch blokjes
  • 10 zongedroogde tomaten, in blokjes gesneden
  • 2 jalapeño pepers, in stukjes (verwijder de zaadjes voor minder pittige smaak)
  • 4 eieren
  • ¼ kopje water
  • 1 eetlepel boter
  • Zeezout en versgemalen peper naar smaak

[/box]

Salade Ingrediënten

[box]

  • Rucola
  • Wortelen

[/box]

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een taartvorm of pyrex pan in met de boter. Doe de gehakte aardappelen, zongedroogde tomaten en jalapeno pepers in de pan. Klop de eieren samen met het water. Giet vervolgens het eimengsel over de aardappelen / jalapenos. Bak tot ei stevig is, ongeveer 20-30 minuten. Serveer op een bedje van rucola en wortelen en maak af met zout en peper.

 


Diner recepten

’s Avonds wil je een lekkere en complete maaltijd. Dat past uitstekend binnen het Paleo dieet, zonder de Hollandse aardappel maar met vlees en groenten.

Geroosterde seizoensgroenten met pesto

Pompoen, courgette, aubergine, paprika. Klinkt dat niet al heerlijk?

Ingrediënten

[box]

  • 1 middelgrote courgette
  • 1 middelgrote gele kalebas
  • 1 middelgrote Italiaanse aubergine
  • 1 middelgrote Japanse aubergine
  • 3 lang en mager zoete rode paprika, kernen en zaden verwijderd, snijd ze in blokjes van ½ inch
  • Olijfolie voor het koken
  • zeezout
  • 1 bosje basilicum, stengels verwijderd (of ¾ bosje rucola, stengels verwijderd)
  • 2 kleine teentjes gepelde knoflook, fijngehakt
  • ½ kop rauwe walnoten, geweekt gedurende 6 uur of een nacht.
  • 1/3 tot ½ kopje extra zuivere koudgeperste olijfolie
  • Versgemalen peper naar smaak

[/box]

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de groenten af. Snijd de boven- en onderkant van de courgette, gele pompoen en aubergines. Snij ze dan in kwarten door de lengte. Snijd de groenten in vieren in ongeveer 1 cm per stukje (foto). Leg de pompoenen, aubergines en paprika’s in een glazen ovenvaste pan. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met een handjevol zeezout.

Plaats de pan in de oven en bak voor 25-35 minuten, roer elke 10 minuten tot de groenten gaar zijn en bruin.

Terwijl de groenten roosteren, bereid de pesto voor. Spoel de basilicum of rucola af. Leg de blaadjes, geweekte en gespoelde walnoten, 2 teentjes knoflook, en 1/3 kopje olijfolie in je blender of keukenmachine. Meng vervolgens tot er een gladde massa ontstaat. Olie bijvullen (tot ½ kop van de complete recept) die is nodig voor een goede consistente smaak. Voeg een paar snufjes zeezout en versgemalen peper toe naar behoefte. Serveer de geroosterde groenten.

Rundvlees en groenteschijven met knoflook-artisjok tomatensaus

Heerlijk hamburgers bakken, maar dan op een gezonde manier!

Ingrediënten

[box]

  • 2 kopjes boerenkool, snijbiet, en / of spinazie, snijd ze in dunne slierten
  • 1 pond biologisch, vrije uitloop, gras rundvlees (ontdooid als eerder bevroren was.)
  • Zeezout en versgemalen peper, naar smaak
  • 4 artisjokharten, voorgekookt en snijd ze in hapklare stukjes
  • 4 teentjes knoflook, gepeld en gehakt
  • 1 blik tomatensaus (of maak je eigen!)

[/box]

Bereiding

Mix het rundvlees en de linten van de groente in een kom. Met je schone handen verdeel je de groente gelijkmatig door het vlees. Vorm met je handen 9 kleine hamburgerschijven.

Met behulp van een gietijzeren grillpan (of koekenpan), kook de schijfjes op middelhoog vuur tot het vlees gaar is (medium tot doorbakken).

Terwijl je de hamburgertjes bakt , rooster je de knoflook in olijfolie op de bodem van een pot. Voeg dan de saus en voorgekookte artisjokharten toe. Breng aan de langzame kook en haal van het vuur.

Om te serveren, giet je de saus over de harburgertjes heen. Eet het terwijl het heet is.

Kip-appelworst met tomatillos, groene appels en kaneel

Een verrassend gerecht met verrassend veel smaak!

Ingrediënten

[box]

  • 1 pakket biologische kip-appelworst, diagonaal gesneden in plakjes van 1 cm.
  • ½ pond tomatillos, wikkels verwijderd en door de midden gesneden.
  • 1 groene appel in partjes
  • kokosolie
  • kaneel
  • vijgen-gember chutney (optioneel)

[/box]

Bereiding

Smelt de kokosolie op een matig vuur en voeg de worst, tomatillos, en groene appel toe in de pan. Bak totdat de worst bruin is en de appels zacht zijn. Haal van het vuur en bestrooi met kaneel. Serveer met chutney, indien gewenst.

Op zoek naar meer Paleo recepten? Probeer dan het e-book 101 Paleo Recepten!

4 Comments

  • Posted 31/08/2014
    by Tjalling

    Bedankt voor de lekkere recepten.

    Gr,
    Tjalling

  • Posted 11/10/2014
    by Rhicz

    Hoi Mirjam,Zoals ik al schreef, loop ik al 14 jaar. Ik moet zegegn dat de motivatie een beetje weg is. Ik liep 3 a 4x in de week. 1x voor mezelf en 2x bij de club (intervallen). Heb in het begin van het jaar nog 3 prestatieloopjes gedaan, andere jaren liep ik er wel 6 of 7, maar ben er mee gestopt omdat ik het lopen voor mezelf niet leuk meer vind. Het fietsen heb ik sinds mei j.l helemaal gevonden en doe dit nu liever. Dat mag ook wel na 14 jaar.Ook zit ik een half uur per dag op de hometrainer, lekker calorieen te verbranden.Maar dan nu over het eten!Ik deed al v.a. vorig jaar september Dr Frank, maar het behoefte zoete,suikergevoel bleef. En ik kon dan ook behoorlijk terugvallen en lekker snaaien, vooral de (melk) chocola.Er zijn wel kg’s afgegaan van 71 kg naar 65 maar dat vet rolletje bleef en de terugvallen was echt veel. Overigens kwam ik gisteren op de site van fijn lijntje tegen dat als je dus kh arm eet, dat je overschot aan vel ook veel minders is. A omdat het langzamer gaat en B omdat je je vet verbrand, omdat je de KH’s niet meer binnen krijgt.Totdat ik in mei/juni via internet Yvonne Lemmers tegen kwam.Ik heb haar boek via bol.com door gebladerd en was laaiend enthousiast.Zoooooooooo herkenbaar. Je/mijn systeem is zo verziekt door al die suikers. Ik heb het basisboek aan geschaft(inmiddels al 3) en ben er in begonnen. Ik moet eerlijk zegegn dat in het begin ik van alles ging mankeren. Ik vond dat zoooooo raar want ik had toch geen KH meer. Ik weet nu dat het een lang proces is en dat je lichaam behoorlijk moet ontgiften van de suikers. Je moet behoorlijk discipline hebben en doorzettings vermogen. Ik heb het gedaan. ik deed denk ik toch te veel aan beweging waardoor ik af en toe draaierig of duizelig werd. Maar daar heb ik nu geen last meer van. Ik eet nu voor dat ik ga hardlopen wel iets meer(geen zoetigheid) maar dan maak ik een amandelpannekoek met appel. Geen salade want daar heb ik dan wel last van. Dus mijn lichaam moest wel behoorlijk wennen aan dit eetprogramma.Ik ben nu bijna 7 maanden bezig en weeg nu 63 kg. Mijn vetrolletje is weg en ik en voel me geweldig. Op mijn werk zijn ook al collega’s begonnen met KH arm eten. Je komt het ook steeds vaker tegen. Ik ben die suikerzooi gewoon zo zat en ik heb dus echt dat snaai gevoel niet meer. Als ik nu (vanmorgen ook) trek krijg dan neem ik een stukje kaas. Heb nu een babybel kaasje op. En ik heb al zoveel lekkere dingen klaar gemaakt en het gezin doet gewoon mee, alleen zij krijgen gebakken of gekookte aardappelen of pasta en dan eet ik de kh arme versie. NOU IK BEN DUS VRESELIJK ENTHOUSIAST Ik kan het, jij kunt het!Ik wens dan ook iedereen suc6 met zijn of haar eetprogramma. Maar de kh’s weerstaan is het beste wat je kunt doen, altijd en overal.Liefs Carla

  • Posted 16/09/2015
    by muriel

    dag,

    wat zien er het lekkere recepten uit; Ik heb een vraagje:
    Waar koop je al die ingrediënten zoals hennepzaad, kokosvlokken, geschaafde amandelen, amandelmelk ( mag ik ook kokosmelk gebruiken), kokosbloem.
    De kokosolie heb ik gevonden bij albert heyn.

    Dank om dit even de lezen en verder succes met het paleodieet
    lieve gr
    muriel

  • Posted 20/02/2016
    by susanne

    Paleo bevat toch geen nachtschade? Tomatillo’s is een nachtschade. Of zit ik fout?

Leave a comment