Je hebt veel verschillende relaties en een paar heel belangrijke relaties met mensen in je omgeving. Vooral die met je kinderen, ouders, partner en vrienden maken je tot wie je bent. Maar als je wordt gevraagd welke relatie het meeste invloed heeft op wie je bent dan moet je de relatie die je hebt met jezelf op één zetten. Het gaat dan niet om je ego maar echt om je kern, wie jij bent als persoon. Dat vinden en daarmee in verbinding staan is spirituele ontwikkeling.

Dus dit heft niet per se iets met religie te maken. Het gaat om de band die je met je bron hebt, zelfs als je atheïst bent. Als je naar deze plaats gaat diep van binnen, dan heb je geen middelen nodig of zelf geen strenge religieuze overtuiging om je op het goede pad te houden.

Het gaat dus niet om het vinden van een god, tao, Allah, Krishna of iets anders goddelijks. Zie het vooral als liefde in jezelf.

Er is liefde en positieve energie in ieder mens , als je dat kan vinden en dat gaat bij sommigen makkelijker dan bij anderen dan kan het je helpen een compleet en spiritueel mens te zijn. Het is een energie of kracht en kan niet makkelijk in een blogpost beschreven worden. De eigenschappen zijn door vele profeten en wijze mensen wel opgeschreven en doorverteld. Het is een kracht die blijft sluimeren als je er niets mee doet.. Als je dit een focus maakt in je leven en er te rade gaat voor allerlei belangrijke beslissingen dan groeit het. Je vind het gevoel sneller als je stil bent en ga er voor openstaan. Dan komt het niet snel maar wel als van zelf.

Blijf aandacht geven aan je familie en iedere andere persoon die het nodig heft. En koester al je vrienden en mensen van wie je houdt. Maak alleen de relatie met jezelf nummer een prioriteit. Als je dit als leidraad aanhoudt zal je veel makkelijker liefde kunnen geven en jezelf kunnen zijn.

Klinkt het nog wat vaag? Het duurt een leven om te ontdekken hoe het precies werkt dus dat is normaal. Hier staan vijf tips die je kunnen helpen om je kern te vinden.

Zoek de stilte op

Maak de keuze om de onrust in je leven te beperken en verminderen. Ontdek dat je elke dag tijd voor overpeinzingen en even wat tijd. Bijvoorbeeld wanneer je alleen in de auto zit. Zet dan de radio af. Probeer ook niet meer tegen jezelf te praten. Porbeer van meditatie een dagelijks ritueel te maken, al is het maar een paar minuten per dag. “Stilte is de taal van de Goden.” Zei een bekende yoga-leraar ooit. Vraag in stilte, luister in stilte en werk in stilte. Het zal een kracht zijn die je dichter bij je bron brengt.

Positieve energie in je omgeving

Als jij je omgeeft met mensen die ook op hetzelfde pad zitten als jij en op zoek zijn naar hun spirituele energie werkt dit dubbelop. Soort zoekt soort, dus waarmee jij je omgeeft zal het eenvoudiger maken je kern te vinden. Ook als jij constant in de omgeving bent van boze, depressieve, klagende mensen dan zal je je leven waarschijnlijk iets minder uitdagend vinden. Kies ervoor om bij mensen te zijn die je steunen in je pad.

Les één daarbij is dat je krijgt wat je geeft. Oordeel niet, kijk naar wat mensen doen en maken, vraag wat zij echt belangrijk vinden. Besteed ook aandacht aan je inrichting van je woning en je hoe je je kleed. Allemaal met het idee dat je iemand wilt zijn die anderen wilt helpen en liefde wilt geven. Het is zwaar in hjet begin zeker als je in een negatieve omgeving zit. Zoek dan een groep van positieve mensen en kijk of jij de kracht kan vinden positieve energie te blijven uitstralen op iedereen die je tegenkomt.

Terug naar de natuur

Eén van de meest spirituele dingen die je kan doen is tijd in de natuur doorbrengen. Als je in de natuur bent is het makkelijker om rust te vinden en om terug te gaan naar jezelf. Zelfs als het niet duidelijk is wat dat betekent of je er niet aan toe bent om naar jezlef op zoek te gaan is de natuur een plek om aan te sterken. Kijk naar de schoonheid van de natuur, niet verpest of bewerkt maar vol leven en vol kracht. Een boom kan een inspiratie zijn voor iedereen. Een bos is een plek vol leven en vol dieren, parasieten en ziektes die de boom ziek kunnen maken. Toch staat die boom er en groeit die door. Zo is het ook met jouw ziel. Jij bent ook natuur en jij gaat ook door met leven wat je ook wordt aangedaan. Voel die energie en herken het in jezelf.

Beoefen yoga

Het woord yoga betekent samenkomen of bijeenkomen. Yoga brengt je lichaam door strekken, balanceren en bewegen dichter bij je geest en ziel. Het is een prachtig training voor je hele lichaam, vooral de gewrichten, spieren en zelf organen. Maar vooral voor je geest. Yoga is niet alleen een oefening voor flexibiliteit. Veel meer dan dat helpt het om slechte gewoontes af te leren en zelfdiscipline. Die zelfdiscipline kan je afhouden van alle verleidingen en gewoontes die schadelijk voor je zijn op lange termijn.

Ga beginnen met mindfulness

Ervaar op een diep niveau de dingen die jij in een dag doet. Probeer de gewone gevoelens en impulsen niet de overhand te laten krijgen. Jij bent niet alleen je gedachten en je impulsen. Als jij ineens zin krijgt om snoep te gaan eten of te roken. Dit is niet je spirituele kern en hier hoef je niet aan te voldoen. Ga bij jezelf na wat je echt wilt en wie je echt wilt zijn. Gebruik mindfulness om je leven richting te geven. En vol te houden. Tot slot een citaat van Wayne Dyer:

Begin to see yourself as a soul with a body rather than a body with a soul

Leave a comment