Je hebt vast en zeker wel eens van het begrip voorjaarsmoeheid gehoord. Voorjaarsmoeheid is een verschijnsel waar veel mensen mee te kampen hebben. In Nederland wordt het ook wel een Seizoen Afhankelijke Depressie genoemd. Dit is afgeleid van de medische term Seasonal Affective Disorder.

Hoe ontstaat voorjaarsmoeheid?

Voorjaarsmoeheid ontstaat vooral door een gebrek aan vitamines en mineralen. Maar ook te weinig bewegen kan een grote rol spelen. Er wordt wel eens gedacht dat voorjaarsmoeheid alleen ontstaat door te weinig licht, maar dat is niet het geval. Het komt er vooral op neer dat er te weinig bewogen wordt, vanwege de veelal slechte weersomstandigheden en door de afname van vitamines en mineralen.

Daarnaast moet je ook niet vergeten dat je lichaam en geest weer moeten omschakelen na een seizoenswisseling. Ineens is er veel meer licht aanwezig, waar je lichaam en geest zich ook op in moeten stellen. Schrik daarom niet teveel als je last hebt van voorjaarsmoeheid.

De symptomen van voorjaarsmoeheid

Wanneer je last hebt van voorjaarsmoeheid, dan kun je je erg moe voelen en gebrek aan energie hebben. Je kunt het merken omdat je weinig zin hebt om activiteiten te ondernemen. Ook kun je het merken aan concentratieproblemen, behoefte hebben aan veel slaap, een somber gevoel hebben of snel geprikkeld zijn, behoefte hebben aan suikers en koolhydraten en moeite om uit bed te komen.

Zijn deze symptomen voor jou herkenbaar? Dan kan het best mogelijk zijn dat je last hebt van seizoensmoeheid.

Voorjaarsmoeheid bestrijden

Gelukkig valt er genoeg te ondernemen om voorjaarsmoeheid te bestrijden. Zorg er in elk geval voor dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Eet daarom voldoende fruit en verse groente. Je kunt dit eventueel aanvullen met tabletten of capsules. Daarmee voorkom je dat er een tekort ontstaat.

Naast voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen, is het belangrijk om vooral ook in beweging te blijven. Ook al heb je er geen zin in, probeer toch vooral zoveel mogelijk te blijven sporten. Kies daarnaast ook voor voldoende frisse buitenlucht, zeker wanneer de zon schijnt en trek er regelmatig op uit om leuke activiteiten te ondernemen. Maak bijvoorbeeld eens een stevige wandeling. Je zult je er al snel beter door voelen. Je kunt dan prima de zomer tegemoet gaan waarin je weer meer energie hebt vanwege de extra hoeveelheid licht die aanwezig is.

Voorjaarsmoeheid bestrijden door middel van meditatie

Naast eerder genoemde stappen die je kunt zetten, is er nog iets anders dat je kunt doen om voorjaarsmoeheid te bestrijden. Dat is meditatie. Mediteren werkt ook wel als een soort pijnstiller. Meditatie (bijvoorbeeld Mindfulness) kan dan ook een prima uitkomst zijn om voorjaarsmoeheid tegen te gaan. Het is als een soort voorjaarsschoonmaak in je hoofd. Het zorgt voor ontspanning in je geest en lichaam. Daarnaast maak je je ook vrij van spierspanning. Daardoor krijg je innerlijke rust en ontvang je ook weer energie om nieuwe leuke dingen te gaan ondernemen.

Er zijn diverse boeken en dvd’s verkrijgbaar die je kunnen helpen om het mediteren te integreren in je leven. Je kunt er prima je dag mee beginnen, of ’s avonds toepassen wanneer je toch weer snel aan het piekeren bent over zaken die je bezig houden. Zelfs de meest beroemde mensen kiezen voor meditatie om beter in hun lijf te zitten. Het kan je tot wel 10% gelukkiger maken in je leven. Het is daarom zeker de moeite waard om te proberen!

Leave a comment