Vriendschap is heel erg belangrijk. We hebben allemaal behoefte om ons leven te delen met anderen. Met vrienden wissel je ideeën uit, je inspireert elkaar, en je bent er voor elkaar in moeilijke tijden. Door goede vrienden voel je je geliefd, gesteund en geaccepteerd, precies zoals je bent. Maar wat doe je als je vrienden geen goede vrienden zijn?

Ongezonde vriendschappen

Je zal alleerst moeten herkennen dat je in een ongezonde vriendschapsrelatie zit. Misschien heb je intuïtief al aangevoeld dat je vriend(in) of je vriendengroep niet het beste met jou voorheeft. Stoppen is dan echt het beste.

Ongelijkwaardige vriendschappen

Ben jij altijd degene die contact op moet nemen, of beslist de ander altijd wat jullie gaan doen? Besef dat jij zelf een groot aandeel hebt in dit patroon. Als jij jouw gedrag verandert, dan moet de andere zijn gedrag ook veranderen. Bewaak je grenzen, en praat nooit ongewenst gedrag van anderen goed!

Negatieve en cynische vrienden

Cynisme is niet grappig. Het is een houding van mensen die niet met hun gevoelens om kunnen gaan. Zo geven ze zichzelf niet bloot, terwijl ze anderen wel aan kunnen vallen. Negativiteit en cynisme gaan vaak samen. Met zulke vrienden zit je vast in een ongezond patroon dat je persoonlijke groei belemmert en je gevoel van eigenwaarde aantast.

Profiteurs en manipulators

Tja. Als jij altijd moet betalen, of altijd klaar moet staan terwijl daar niets tegenover staat, dan is het wel duidelijk dat er iets niet klopt. Laat je niet gebruiken. Je bent meer waard! Een manipulator gaat iets subtieler te werk. Zo iemand liegt, en verdraait de waarheid om bij jou gevoelens van bijvoorbeeld schuld of schaamte op te roepen. Op deze manier krijgt een manipulator alles van je gedaan. Verspil geen energie aan deze lui, en zorg dat je zo snel mogelijk weg bent.

Slechte vrienden

Slechte vrienden lokken gedrag uit waarvoor jij je eigenlijk schaamt. Je drinkt en blowt meer dan je eigenlijk wilt, en ze verleiden je misschien wel tot misdadig gedrag of bedrog van anderen. Geen goed plan.

Je komt hierdoor in serieuze problemen terwijl dat zonder die vriend dat nooit gebeurd was. Wees niet bang om dit gedrag ter sprake te brengen. Misschien krijg je medestanders. Laat je in elk geval nooit intimideren. Als je door “vrienden” gedwongen wordt om iets te doen wat je niet wilt, is het tijd om hulp te zoeken. Ga desnoods naar de politie. Het is joúw leven!

Vriendschappen beeïndigen

Je kunt anderen niet veranderen. Dat moeten ze zelf doen. Iedereen heeft een eigen vrije wil, en is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Je kunt wel je éigen houding veranderen. Hierdoor kan de vriendschap verbeteren. Probeer kalm te blijven en geen ruzie te maken. Laat je gevoelens zien zonder de ander verwijten te maken. Het is niet nodig om nog meer negativiteit op te roepen.
Angst voor eenzaamheid is geen goede reden om een ongezonde vriendschap in stand te houden. Met alles wat je geleerd hebt zul je nieuwe vriendschappen aantrekken die beter bij je passen!

 

Tips over hoe je  afscheid kan nemen van een vriend.

Je zou je vriendschap kunnen houden maar op een veel lager pitje, het langzaam over laten gaan of het echt beëindigen.

  • Lager pitje zetten

Hierbij ga je elkaar nog wel tegenkomen maar niet zo vaak meer of niet meer op de huidige manier. Hierbij geef je de vriendschap ook nog een kans. Wat je kan zeggen is: “. Ik wil je nog wel zien en spreken het is wel zo dat mijn leven nu veranderd is en ik veel minder tijd heb.”  Je kan hierbij ook specifieker zijn over wat je wel en niet meer wilt doen.

  • Je kan de vriendschap langzaam over laten gaan

Als je uit elkaar groeit en minder contact opneemt kan het langzaamaan minder worden. Zeker als de ander ook minder reageert. Dit werkt vooral goed als er een aanleiding is. Dit kan een verhuizing of een nieuwe baan zijn. Het is erg verleidelijk om hierop te wachten. Nadeel is dat het niet duidelijk is. Het kan zijn dat de ander weer contact met je opneemt en je weer in de oude situatie zit.

  • Je kan een vriendschap duidelijk en officieel beëindigen

Als je er niet uitkomt op een ontspannen manier en je ziet het niet op korte termijn komen dan moet je het op een duidelijke en zakelijke manier aanpakken. Je wilt niet een tekstje oplepelen en dan heel gemaakt 

Verder gaan

Vaak voel je je superschuldig als je te lang doorgaat met een vriendschap die je eigenlijk niet wilt. Ook na het verbreken of verminderen van de vriendschap kan je je nog een flinke tijd schuldig voelen. Dat hoort erbij. Als je er goed over na hebt gedacht en het met respect doet, staat het je vrij om vriendschappen te beginnen en te beëindigen met wie jij wilt

 

 

 

Leave a comment