“Nee hoor, ik heb die zak met chips niet opgegeten” of “dat shirt was gewoon in de opruiming hoor!”: dit soort kleine leugentjes roept iedereen wel eens. En over het algemeen is zo’n leugentje geen groot probleem. Maar als je gelieg verder gaat dan dat, dan wordt het tijd om er iets aan te doen. Dus waarom vertel je de waarheid niet gewoon? Toch is het niet zo simpel. Want gewoon besluiten dat je niet meer gaat liegen, werkt niet. Er is namelijk een reden dat steeds maar weer de leugens uit je mond rollen, ook wanneer je dat eigenlijk niet wilt. Daarom is de eerste stap om op zoek te gaan naar de reden achter het ziekelijk liegen. Het liegen zelf is slechts een gevolg van een probleem dat je blijkbaar met je meedraagt. De enige oplossing is om te halen waar je neiging tot al die leugens vandaan komt.

Hoe stop je de leugens?

Toegeven dat je veel en makkelijk liegt, is voor niemand makkelijk. Het is dan ook een eigenschap waar je niet bepaald trots op bent. Maar om het pathologisch liegen achter je te laten, moet je toch eerst de confrontatie met jezelf aangaan. Misschien is het lastig om te bepalen waarom je vaak niet voor de waarheid kiest. Al zijn er een aantal redenen die meestal aan het ziekelijk liegen ten grondslag liggen.

  • Een gebrek aan zelfvertrouwen is voor velen een reden om de waarheid te verdraaien. Want met een leugentje schept je nu eenmaal een wat positiever beeld van jezelf. En daar voel jij je weer een stuk lekkerder bij.
  • Ben je bang dat anderen je vergeten? Misschien lieg je dan wel om gezien te worden en aandacht te vragen. Deze aandacht krijg je niet al je eerlijk bent, tenminste dat denk je zelf.
  • Ook een gebrek aan moed kan een reden zijn om regelmatig te liegen. De waarheid kan soms vervelende consequenties hebben en door te liegen weet je daar handig onderuit te komen. Hiermee voorkom je dat je om moet gaan met de reactie van anderen waar je zo bang voor bent.
  • Iedereen wil graag voldoen aan de verwachtingen van anderen. Dus heb je behoefte aan acceptatie of goedkeuring? Dan lieg je misschien om het perfecte plaatje levend te houden. Je bent namelijk bang dat mensen je niet meer accepteren als ze de waarheid kennen.

Hoe vaker je liegt hoe meer het een gewoonte lijkt te worden. Je staat er misschien zelfs amper meer bij stil hoe vaak je het doet. Wil je graag stoppen met je leugens dan moet je aan de slag met de oorzaak. Werk aan je zelfvertrouwen of moed. Alleen op deze manier kun je uiteindelijk op een eerlijke manier door het leven gaan.

Hoe herken je een leugen?

Je bent zeker niet de enige persoon die liegt. Bij veel mensen zijn de leugens vrij onschuldig maar er is ook een groep voor wie het liegen bijna een tweede natuur is geworden. Toch is pathologisch liegen lastig te herkennen als je er niet op bedacht bent. Wil je weten of je met een leugen te maken hebt? Let dan op bepaalde kenmerken die verraden dat de persoon tegenover je niet helemaal de waarheid spreekt. Zo kun je het liegen herkennen aan de blik die steeds afdwaalt of een zenuwachtig gefriemel met de handen. Al is een goede pathologisch leugenaar zich hier van bewust en zal daarom dit te voorkomen. Maar ook de stem kan verraden dat het om een leugen gaat. Want liegen brengt toch wat spanning met zich mee waardoor je vanzelf wat hoger gaat praten als je aan het liegen bent. Zelfs de inhoud van het verhaal verraadt veel. Een leugenaar blijft namelijk bij voorkeur bij een algemeen verhaal met weinig details. Want al deze details die niet kloppen, zijn immers veel lastiger te onthouden. Maar hoe goed je ook oplet, een leugen is soms amper te achterhalen.

1 Comment

  • Posted 11/05/2016
    by Lorinda

    Hallo ik lieg gaan om niet te min te zijn hoe stop dat

Leave a comment