Ken je dat gevoel? Anderen in je omgeving lijken te barsten van het zelfvertrouwen, terwijl jij twijfelt over alles wat je doet in je leven. Of het nu gaat om je studie, je werk of sociale contacten; een gebrek aan vertrouwen in jezelf is ontzettend vervelend. Het weerhoudt je ervan echt gelukkig te zijn. Ook al lijkt het alsof jij de enige bent met deze onzekerheden, er zijn werkelijk duizenden mensen net als jij.

Twijfel je over jezelf en aan veel dingen die je doet? Dan wordt het tijd om meer zelfvertrouwen te krijgen. In dit artikel vind je een aantal goede tips over assertiever worden, zelfvertrouwen vergroten en lekkerder in je vel zitten. Je zelfvertrouwen verbeteren, zal ertoe leiden dat je het gevoel hebt de wereld aan te kunnen en het zal bijdragen aan je geluk.

Begin nu met zelfvertrouwen opbouwen

Zelfvertrouwen is een positief gevoel over jezelf. Dit kan gaan over je uiterlijk, maar ook over je eigen handelingen bijvoorbeeld in je werk, opleiding of in een bepaalde groep mensen. Vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen, is er niet opeens, maar je moet zelfvertrouwen opbouwen. Dit is een kwestie van tijd en wil.

Je zelfvertrouwen verbeteren, begint bij acceptatie. Het accepteren van jezelf, je leven en je handelingen. Probeer tevreden te zijn met wat je hebt, wat je doet en wat je hebt bereikt. Een goede eerste stap in het proces van zelfvertrouwen vergroten, is het maken van een lijstje met alle punten die je hebt bereikt in je leven. Dit geeft je vaak een positiever beeld dan dat je van jezelf had. Mensen met weinig zelfvertrouwen zijn vaak erg perfectionistisch en vergeten in hun drang naar prestatie vaak wat ze al bereikt hebben. Tip 1: je zelfvertrouwen vergroten begint met acceptatie.

Meer zelfvertrouwen krijgen

Je gevoel en je lichaam staan voortdurend in contact met elkaar. Het hebben van weinig zelfvertrouwen uit zich dan ook vaak in iemands lichaamshouding en lichaamstaal. Het letten op je houding is een manier om je zelfvertrouwen verbeteren. Als je onzeker bent ga je vaak wat in elkaar gedoken zitten, met je vingers friemelen enzovoorts. Als je hier bewust op let, zul je je zekerder voelen.

Vertoon geen struisvogelgedrag. Met andere woorden: doe dingen die je eng vindt in plaats van ze voor je uit te schuiven of zelfs niet te doen. Dit helpt je zelfvertrouwen op te bouwen, want iets doen dat je eigenlijk eng vindt, geeft je een enorm goed gevoel over jezelf.

Je zelfvertrouwen vergroten heeft dus alles te maken met positief denken over jezelf en geloven in je eigen kunnen. Ook het praten met een vertrouwenspersoon zoals een psycholoog of het volgen van een cursus kan hier enorm aan bijdragen. Onthoud hierbij: meer zelfvertrouwen krijgen begint bij jezelf! Lees meer…

Leave a comment