Heb je in je zoektocht naar een evenwichtig leven je hobby’s verwaarloosd? Als kinderen zijn we experts in het vinden van hobby’s. We sporten, nemen dans- en muzieklessen, verzamelen actiefiguren en brengen onze dagen door met het leren van alles, van talen tot houtbewerking. Maar ergens op de weg naar volwassenheid proberen we geen nieuwe dingen meer uit en besteden we minder tijd aan onze interesses buiten onze carrière. Het is nog niet te laat. Gebruik deze gids om inspiratie op te doen, je interesses aan te wakkeren en je passie te volgen naar een nieuwe hobby.

Waarom een hobby goede vrijetijdsbesteding is

Laten we beginnen met wat wetenschap. Een groot aantal onderzoeken wijst erop dat de manier waarop je je vrije tijd doorbrengt van belang is voor je gezondheid, en dat je hobby’s in veel opzichten goed voor je zijn.

In 2010 publiceerde een team van onderzoekers van universiteiten in Kansas, Pittsburgh en Texas de resultaten van vier grote studies met in totaal 1.399 deelnemers, waaronder mannen en vrouwen met verschillende gezondheidsproblemen, zoals aandoeningen aan de bovenste luchtwegen, artritis en borstkanker. De onderzoekers ontwikkelden een schaal, de Pittsburgh Enjoyable Activities Test, om het effect van hobby’s en vrijetijdsbesteding op de algemene gezondheid te meten. Dit is wat ze vonden:

Betere lichamelijke gezondheid

Mensen die hoger scoorden op de Enjoyable Activities Test hadden een lagere BMI, een smallere taille, lagere bloeddruk en minder stresshormonen. Het is goed mogelijk dat mensen die fitter zijn meer hobby’s hebben, maar andere zoeken zeggen ook dat er een verband is tussen gezond leven en het hebben van goede vrijetijdsbesteding. 

Meer Slaap

Misschien denkt je dat een hobby te veel van jouw vrije tijd in beslag neemt of jouw nachtrust belemmert, maar de studie van Pittsburgh toonde aan dat mensen die meer tijd aan hun hobby’s besteedden, beter sliepen.

Minder Stress

Uit een groot aantal onderzoeken blijkt dat vrijetijdsactiviteiten stress kunnen helpen verminderen. Uit het Pittsburgh-onderzoek bleek dat mensen die veel aan leuke activiteiten deelnamen, beter met stressvolle levensgebeurtenissen omgingen. Mensen die hoog scoorden op de Enjoyable Activities Test vertoonden lagere niveaus van negatieve stemmingen en depressie, en een hogere positieve houding dan hun laag scorende tegenhangers 

Geluk

Mensen die zeiden vaak aan leuke activiteiten deel te nemen, hadden ook een grotere levenstevredenheid en vonden dat hun leven meer zin en betekenis had.

Meer vrienden

Opmerkelijk was dat meer tijd besteden aan hobby’s en vrijetijdsbesteding samenhing met het hebben van een groter en meer divers sociaal netwerk. En we weten dat een sterk sociaal netwerk een belangrijke factor is bij gezond ouder worden

En er is nog een bijkomend voordeel aan het hebben van een hobby dat je misschien zal verrassen.

Verbeterde werkprestaties

Uit een onderzoek aan de San Francisco State University is gebleken dat werknemers die creatieve uitlaatkleppen hadden buiten het werk, beter waren in het creatief oplossen van problemen op het werk. De bevindingen waren gebaseerd op studies van 430 werknemers en militair personeel waaruit bleek dat het hebben van een hobby werknemers de kans gaf om te herstellen van de druk van hun werk, hun gevoel van controle verhoogde en hen in sommige gevallen uitdaagde om nieuwe vaardigheden te leren die op het werk toepasbaar waren.

Een woord aan de wijzen: Kies geen hobby omdat het je op het werk kan helpen. Kies een hobby die je gelukkig maakt, en elke verbetering in je werk is simpelweg een bonus!

De meesten van ons hebben geleerd dat als het op tijd aankomt, productiviteit het belangrijkst is. Als gevolg daarvan hebben we ons leven gestructureerd rond werk in plaats van ontspanning. Maar met een beetje nadenken zou je meer tijd in je agenda moeten kunnen vinden om de dingen te doen waar je van houdt. 

Waarom je wel tijd hebt voor een hobby.

De meesten van ons hebben vrije tijd, we besteden die alleen niet goed.

De American Time Use Survey meet de hoeveelheid tijd die mensen besteden aan verschillende activiteiten, zoals betaald werk, kinderopvang, vrijwilligerswerk en socializen. Deze grafiek laat zien hoeveel tijd mensen met een fulltimebaan besteden aan verschillende activiteiten tijdens de werkweek.

Gemiddelde uren per werkdag voor verschillende activiteiten (Bij mensen die voltijds werken)

 • Huishoudelijke taken*: 0,96 uren
 • Eten en drinken: 1,11 uren
 • Vrije tijd en sport**: 3,04 uren
 • Slapen en persoonlijke verzorging: 8,64 uren
 • Zorg (voor zowel kinderen als ouders): 0,53 uren
 • Winkelen: 0,43 uren
 • Werken: 8,80 uren

* Opgemerkt zij dat de 0,96 uur (58 minuten) die aan huishoudelijke taken worden besteed een gemiddelde is. Mannen besteden 49 minuten per dag aan huishoudelijke taken, tegenover 80 minuten voor vrouwen. 

** Vrije tijd en sport is een andere categorie met een verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen besteden 3,5 uur aan vrije tijd en sport, terwijl vrouwen 2,3 uur besteden.

Maar dat zijn gemiddelden! Dat geldt niet voor mij. Ik heb het echt druk!

Laura Vanderkam, schrijfster en spreekster over de balans tussen werk en privéleven, raadt aan om de tijd te verdelen in weken in plaats van dagen om te weten te komen waar in je agenda wat extra tijd verstopt zit. Een week “is echt de cyclus van het leven zoals mensen het leven,” zei ze. Elke week bestaat uit 168 uur. Als je 40 uur werkt en elke nacht acht uur slaapt, heb je nog 72 uur over. “Misschien kun je een paar uur per week besteden aan echt leuke, coole dingen. Dat maakt de andere 165 uur die in een week zitten een stuk beter te doen,” legde ze uit.

Ja, we geloven je! Maar een andere kijk op jouw tijd kan je helpen die vrije tijd te vinden waar je naar verlangt. Denk in weken, niet in dagen

Hoe maak je tijd vrij voor een hobby

Om dat te doen, raadt Ms. Vanderkam aan een week van jouw leven bij te houden. je kunt alles wat je doet in blokken van een half uur opschrijven of deze apps gebruiken die worden aanbevolen door Wirecutter, het bedrijf van de New York Times dat producten beoordeelt. 

Of je kunt deze eenvoudige berekeningsmethode proberen om na te gaan hoe je jouw tijd besteedt. Het is gemaakt door Erik Rood, een analist uit de Bay Area en oprichter van een datawetenschappelijke dienst genaamd Data Interview Qs.

De heer Rood is een man van gegevens en gebruikte om de paar maanden spreadsheets om te evalueren hoe hij zijn tijd besteedde. Na gesprekken met vrienden en collega’s die ook nadachten over hoe zij hun tijd besteedden, creëerde hij een eenvoudig hulpmiddel om bij te houden hoeveel tijd hij besteedde aan verschillende activiteiten, waaronder slapen, werken, woon-werkverkeer, sportschool, klusjes, verzorging en ouderschap. Hij heeft de tool op verschillende fora en met vrienden gedeeld. De meeste mensen, zegt hij, zijn gefascineerd. Maar na het spelen met de tool, zegt hij, raken ze soms een beetje gefrustreerd over de resultaten, omdat ze denken dat ze niet zo veel vrije tijd hebben als de tool suggereert.

Wat je resultaten ook zijn, deze berekeningsmethode laat meestal zien dat er wat vrije tijd in je dag zit, en dat als je een paar factoren aanpast, er nog meer vrije tijd gevonden kan worden. “Er is altijd heel veel ‘drukke’ tijd, hoe de meeste mensen het ook indelen,” zegt de heer Rood. “Maar kleine veranderingen kunnen een enorme impact hebben op de totale vrije tijd, als je die extrapoleert door je hele leven heen.”

Ben je jou bewust van jouw verloren tijd?

Een van de redenen waarom onze berekeningen van vrije tijd niet overeenstemmen met onze realiteit, is dat we tijd kunnen verliezen met hersenloze dingen zoals e-mail en sociale media controleren, en rondklikken op het internet. En soms doen we gewoon helemaal niets. 

In het boek ” What the Most Successful People Do Before Breakfast,” zegt mevrouw Vanderkam dat een van de problemen is dat mensen vaak niet goed nadenken over hoe ze hun vrije tijd doorbrengen. Soms komen we thuis en “crashen” we en doen niets na een drukke dag of week, maar mevrouw Vanderkam zegt dat dat een vergissing is. Maar we moeten ook niet al onze “vrije tijd” besteden aan het inhalen van werk.

“Andere soorten werk – of het nu lichaamsbeweging, een creatieve hobby, hands-on ouderschap of vrijwilligerswerk is – zal meer doen om jouw enthousiasme voor de uitdagingen van maandag te behouden dan volledig vegeteren of doorwerken in het weekend,” schrijft ze.
En laat beeldschermen niet je hobby worden.

We weten allemaal dat internet, sociale media en e-mails veel tijd in beslag kunnen nemen. En aan het eind van een drukke week voor de televisie of de laptop neerploffen voelt misschien als ontspanning, maar dat is het vaak niet. Het Journal of Sleep Medicine meldde onlangs dat binge watchers slechter slapen. Beeldschermen kunnen fysiologisch en psychologisch stimulerend zijn, of het nu gaat om actiescènes op de televisie of het kunstmatige blauwe licht dat door onze apparaten wordt uitgestraald. Een ander negatief aspect van schermtijd: Het is vaak een solistische bezigheid die ons ervan weerhoudt met onze geliefden om te gaan.

Tijd voor hobby’s in je dag vinden betekent dat je beter moet nadenken over hoe je de tijd besteedt die je hebt. Als je vrije tijd hebt, stort je dan neer en doe je niets? Of gebruik je die tijd voor dingen waar je van houdt?

Vrijetijd vs. Te Veel Vrijetijd

Hier is wat goed nieuws. Het feit dat je niet veel vrije tijd hebt om aan een hobby te besteden is niet erg. Uit een recent onderzoek is gebleken dat te veel vrije tijd ons net zo ongelukkig maakt als te weinig vrije tijd. Het onderzoek, gebaseerd op twee grote datasets van 35.375 Amerikanen, onderzocht de relatie tussen ons algehele levensgeluk en de hoeveelheid vrije tijd die we hebben (gedefinieerd als de uren dat we wakker zijn en doen wat we willen doen). Voor mensen met een baan is de ideale hoeveelheid vrije tijd 2,5 uur per dag. Voor mensen die gepensioneerd zijn of niet werken, is de juiste hoeveelheid vrije tijd voor piekgeluk 4,75 uur per dag.

Plan je vrije tijd in (maar niet te veel)

In haar boek over succesvolle mensen Laura vander Kam ontdekte dat de mensen hun weekend van te voren in planden. Niet iedere minuut maar wel een paar belangrijke punten. 

Nu een waarschuwing: het is belangrijk om tijd vrij te maken voor je hobby’s, maar je moet niet te strikt zijn in hoe je ze inplant.

Onderzoek suggereert dat te veel planning van vrije tijd ervoor zorgt dat het meer voelt als werk en minder als plezier. In een reeks studies van de Ohio State University ontdekten onderzoekers dat wanneer mensen specifieke tijden en data inplannen voor leuke activiteiten (zoals een film of een koffiepauze), ze er minder van genoten. Dat betekent niet dat je niet kunt plannen. Hetzelfde onderzoek toonde aan dat een “ruwe” planning van een vrijetijdsactiviteit het plezier er niet van wegnam. Studenten die bijvoorbeeld een specifiek tijdstip kregen voor een koffie- en koekjespauze tijdens de eindexamens genoten er minder van dan studenten die twee uur de tijd kregen om langs te komen en te genieten van gratis koffie en koekjes.

Mensen associëren planning met werk,” zei Selin Malkoc, een co-auteur van de studie, in een verklaring hierover. Dr. Malkoc is universitair hoofddocent marketing aan het Fisher College of Business van de Ohio State University. “We willen dat onze vrije tijd vrij is.”

Hoe kies je nieuwe Hobby’s? Ideeen om uit te kiezen  

Wanneer je nadenkt over het kiezen van een hobby, is het belangrijk dat je een “interesse” hebben niet verwart met het hebben van een “hobby”.

Interesses: Interesses zijn typisch het verlangen om over iets te leren. Een interesse kan voortkomen uit natuurlijke nieuwsgierigheid, professionele doelen of familie-ervaringen. je wilt bijvoorbeeld meer weten over hockey of volleybal omdat jouw kinderen aan die sporten doen. Of je leest graag boeken over gedrag om je te helpen jouw carrièredoelen te bereiken. Maar in tegenstelling tot hobby’s vereist een interesse alleen intellectuele actie (om over iets te leren) en geen fysieke actie. 

Hobby: Een hobby wordt gewoonlijk gedefinieerd als een plezierige vrijetijdsbesteding die we vrijwillig en consequent beoefenen wanneer we geen verplichtingen hebben in verband met werk of andere verantwoordelijkheden. Een hobby kan geïnspireerd zijn door een interesse, maar vereist doorgaans meer inzet en actie, zoals het aanleren van een nieuwe vaardigheid, of het verzamelen, bouwen of creëren van iets. Hobby’s zijn in wezen het actief nastreven van een persoonlijke interesse

Inspiratie vinden om je hobby te kiezen

Hoe kies je een hobby? Hier zijn enkele manieren om uit te vinden welke hobby het beste bij je past.

Wat is dat ding dat je altijd al hebt willen doen? 

Een hobby vinden kan betekenen dat je de eerste stap zet om actief datgene na te streven wat je altijd al wilde doen. Bent je wel eens een zin begonnen met de woorden “Ik heb altijd al…”? Een vriendin van mij was altijd al geïntrigeerd door elektrisch gereedschap, dus stapte ze op 52-jarige leeftijd eindelijk de houtwinkel van het plaatselijke bejaardencentrum binnen. (Ze werd gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze ouder was dan 50.) Daar vond ze een gepensioneerde timmerman die bereid was haar over veiligheid in de houtwerkplaats te leren en haar bij enkele projecten te begeleiden. Ze heeft een stoel, een bank, een kruk en mooie dozen gemaakt en weggegeven aan vrienden.

Kijk naar jouw jeugd. Een van de eerste plaatsen om inspiratie op te doen bij het zoeken naar een hobby is het verkennen van de hobby’s uit je jeugd. Denk na over welke bezigheden je als kind gelukkig maakten. Volgde je lessen in dans, muziek, schaatsen of kunst? Beoefende je een sport? Tekende of schilderde je graag, deed je aan toneel of schreef je gedichten? Al deze bezigheden uit jouw jeugd kunnen worden omgezet in hobby’s voor volwassenen.

Hoe brengt je jouw tijd graag door? 

Doe jouw eigen onderzoek naar jouw persoonlijke tijdsbesteding om jouw interesses beter te leren kennen. Besteed je veel tijd aan het lezen van boeken? Kookt u? Brengt je tijd buiten door? Winkelt je voor kleren? Kijkt je naar oude films? Speelt je met jouw hond? Al deze activiteiten bieden aanknopingspunten voor potentiële hobby’s.

Ga op zoek naar inspiratie. Soms zijn er een paar extra stappen nodig (letterlijk) om een potentiële hobby te ontdekken. Als je in een knutselwinkel rondloopt tussen de krijtjes, verf, plakboeken en snuisterijen, herinner je je misschien een oude passie of een leuk knutselwerkje dat je altijd al eens hebt willen proberen. Soms kan gewoon genieten van nieuwe ervaringen de interesse in een hobby opwekken. Een bezoek aan een kunstgalerie of museum kan je eraan herinneren dat je altijd al wilde schilderen of keramiek wilde leren maken. Naar een concert gaan kan je interesse opwekken om cello te leren spelen. 

Volg een cursus of een les. Als iets in het verleden je interesse heeft gewekt, ga dan op zoek naar een cursus om er meer over te leren. Een kookcursus, een cursus computerdesign, een schilderuitstapje met vrienden, een workshop zelf keramiek maken, een buikdansles – het kan je helpen te leren waar je passies liggen.

 

Creatieve Hobby’s?

Goed nieuws! Jij kunt een creatieveling zijn. Volg deze stappen om je innerlijke schrijver, componist, vinger-schilder, chef-kok, tekstschrijver, ondernemer, of professionele Tweeter te vinden.

Overweeg alledaagse activiteiten als potentiële hobby’s

Soms nemen we elke dag deel aan activiteiten die met een kleine verandering qua bewustzijn en houding hobby’s zouden kunnen worden. De sleutel is om van een favoriete passieve interesse, of een activiteit die van ons verlangd wordt (maar die we toch graag doen), een manier te vinden om er een actieve hobby van te maken. Overweeg deze opties.

Koken. Als je veel tijd besteedt aan koken voor jouw gezin, moet je jouw belangstelling voor koken en eten misschien herformuleren als een hobby. Overweeg om wat vrije tijd te besteden aan de leuke kanten van koken. Misschien houdt je van het verzamelen van servies of ongewone kookgadgets. Neem wat kooklessen. Heeft je altijd al van bakken gehouden? Overweeg een cursus taartdecoratie. Op zoek naar vrijwilligerswerk? Wat dacht je ervan om jouw kooktalent in te zetten voor een gaarkeuken of een andere organisatie die mensen in nood voedt? Sommige ouders hebben zelfs van de sleur van het maken van schoollunches een leuke Instagram-wedstrijd gemaakt.

Het familiehuisdier. We brengen veel tijd door met onze huisdieren, dus waarom zou je zich niet tot hen wenden voor hobby-inspiratie? Train jouw hond als therapiehond en breng jouw vrije tijd door met de hond om mensen in ziekenhuizen te bezoeken. Of volg gehoorzaamheidscursussen en ontdek de wereld van hondenbehendigheidstraining en -wedstrijden.

Huisdecoratie. Besteedt je veel tijd aan nadenken over jouw huis? Maak van jouw passie voor woninginrichting een hobby. Bied aan om vrienden te helpen met het inrichten van hun huis, of ga kamer voor kamer na in jouw eigen huis en denk na over de projecten die je graag zou willen voltooien.

Lezen. Als je houdt van lezen, woorden en verhalen vertellen, zijn er een aantal hobby’s die op die passie kunnen voortbouwen. Je zou kunnen besluiten zeldzame boeken te verzamelen of onafhankelijke boekhandels te bezoeken. Je kunt een schrijfcursus volgen, deelnemen aan ‘story slam’-evenementen of een blog beginnen. 

Jullie kinderen naar activiteiten brengen. Soms leiden de interesses van onze kinderen ons tot onze eigen hobby’s als volwassenen. Ik besteedde zoveel tijd aan het van en naar de volleybaltraining brengen van mijn dochter dat ik aanbood als vrijwilliger voor haar club te werken. Ik hielp een nieuwe website te maken, kwam met leuke ideeën voor programma’s en ontwierp zelfs T-shirts voor evenementen. Als je veel tijd besteedt aan de buitenschoolse interesses van jouw kind, denk dan eens na over hoe je die tijd kunt gebruiken om een hobby voor jezelf te creëren.

Organiseren. Als het organiseren van jouw gezin een groot deel van jouw leven uitmaakt, kunt je overwegen om van die vaardigheid een hobby te maken. Mensen vinden het leuk om plakboeken te maken, de familiegeschiedenis bij te houden, foto’s te maken en video’s te maken van familiegebeurtenissen.

Zijn sporten en bewegen een hobby?

Ja! Een van de beste (en gezondste) manieren om met een hobby te beginnen is door je te richten op lichaamsbeweging. Een manier om lichaamsbeweging meer als een hobby te laten voelen is door actief doelen te stellen en evenementen bij te wonen die ermee te maken hebben. 

Hardlopen. Hardlopen is een fantastische hobby en veel hardlopers sluiten zich aan bij hardloopgroepen en nemen deel aan hardloopwedstrijden, waar ze in contact komen met een gemeenschap van hardlopers, medailles en race-T-shirts verzamelen en leuke alternatieve wedstrijden ontdekken, zoals mud runs, color runs en wedstrijden met een bestemming in verre oorden. 

Krachttraining. Sporten en je lichaam in vorm brengen is een grote inspanning en telt zeker als hobby. Sommige mensen zetten hun belangstelling voor gewichtheffen om in andere bezigheden, zoals hindernisparcours en gewichts- en fitnesswedstrijden. Een moeder van twee kinderen van middelbare leeftijd die ik ken, bracht zoveel tijd door in de sportschool dat ze besloot mee te doen aan een body-buildingwedstrijd voor vrouwen.

Meditatie. Meditatie is oefening voor de geest, en er actief mee bezig zijn kan uitgroeien tot een ontspannende en bevredigende hobby. Leer mediteren met behulp van een app om te beginnen, of lees onze meditatiegidsen. Schrijf je in voor een aantal lessen en leer meer over meditatiegroepen en retraites. Een hele wereld van boeken, experts en meditatie-ervaringen zal voor je opengaan.

Alles organiseren

Bij hobby’s horen per definitie “spullen” – zoals benodigdheden, speciale kleren of uitrusting en apparatuur. En dan zijn er ook nog de spullen die je verzamelt als gevolg van het uitoefenen van de hobby – quilts, schilderijen, keramische potten, wedstrijdmedailles, T-shirts, plakboeken. Een plan hebben om jouw hobby te organiseren is een essentieel onderdeel om het vol te houden. je zult er niet van genieten of er niet aan meedoen als je de spullen die je nodig hebt om ze te doen, niet kunt vinden. Hier zijn enkele tips.

Creëer een aparte hobbyruimte. Als je het geluk hebt dat je een extra kamer hebt, besteed dan wat tijd aan het creëren van een hobbykamer. (Google maar eens op hobbykamer en je zult versteld staan van alle mogelijkheden.) Als je thuis weinig ruimte hebt, probeer dan een opbergkast, kabinet, koffer, plank, bureau of lade te vinden die je exclusief aan je hobby kunt wijden.. 

Beheers jouw hobby. Als je eenmaal een kamer, plank of kast voor jouw hobby hebt aangewezen, houd die dan georganiseerd. Breng wat tijd door in hobbywinkels of organisatiewinkels en investeer in manden, potten, ezels, plastic bakken of wat je maar nodig hebt om georganiseerd te blijven. Bakken zorgen ervoor dat jouw hobby zich niet door het huis verspreidt. Veel hobbyisten houden van een goede labelmaker om hun voorraden bij te houden. Als je inspiratie nodig hebt, zijn er talloze websites, YouTube-video’s en Pinterest-pagina’s gewijd aan het organiseren van hobby’s, met name hobby’s die te maken hebben met handwerk en het maken van dingen.

Houd het binnen handbereik. Als je van sporten houdt, zet dan een mandje of sporttas bij de deur met schoenen, een yogamatje, trainingskleren, een slotje, haarbandjes of wat je maar nodig hebt om te kunnen sporten. Dr. Pam Peake, een voorstander van fitness en gezondheid, vertelde me eens over het belang van een georganiseerd huis om fitnessdoelen te ondersteunen. “Je gaat het huis niet uit om te sporten als je je schoenen niet kunt vinden,” zei ze. 

Hecht niet te veel waarde aan je creaties. Nadat ik me had opgegeven voor een cursus keramiek, was ik behoorlijk opgewonden toen ik mijn eerste pot maakte. Maar toen ik er naar keek, realiseerde ik me dat het de eerste van vele potten zou worden. En hoewel het een goed begin van mijn hobby was, was het geen bijzonder goede pot. Ik besloot een foto te maken om op sociale media te delen, en daarna gooide ik de ongebakken pot terug in het kleivat om te worden gerecycled. Ik heb hem nooit gemist. Als je besluit om een creatieve hobby te beoefenen, maak dan een plan voor wat je met je vele creaties gaat doen. Bewaar ze allemaal in jouw geheugen door elke creatie te documenteren met een foto. Kies dan de beste projecten om te houden of weg te geven aan vrienden en recycle de rest.

Wees selectief. Als je hobby het verzamelen van dingen is, zorg er dan voor dat elk voorwerp betekenis en waarde voor je heeft. Toen mijn moeder overleed, erfde ik haar omvangrijke vazenverzameling. Dat werd meer een last dan een lust. Ik besloot de vazen die echt iets voor mij of mijn moeder betekenden apart te zetten en de kleinere, minder betekenisvolle stukken weg te geven. Ik geniet nu veel meer van de collectie dan voorheen, omdat elk item in de collectie speciaal is. Als je twijfelt, laat dan je innerlijke Marie Kondo spreken. Vraag jezelf af: “Maakt dit item je blij?” Als het antwoord “nee” is, doneer of recycle het dan als je kunt. 

Ruim je spullen op: Kunst- en knutselspullen kunnen zich opstapelen naarmate we nieuwe leuke dingen ontdekken voor onze hobby’s. Controleer om de paar maanden jouw spullen en let op de dingen die je zelden gebruikt en doe ze weg. Hier is een tip: zoek een plaatselijke kunstleraar en doneer onnodige knutselspullen aan hem of haar. Kunstleraren hebben zelden een budget voor benodigdheden, en ze zijn ongelooflijk dankbaar voor extra’s, zelfs een half gebruikte pot glitter of een hoopje kladpapier.

Hobby’s die thuis kan doen tijdens Corona

Als ruimte een probleem is, kies dan een hobby die geen extra ruimte vraagt. Hardlopen, taallessen, boeken lezen en theater zijn enkele voorbeelden van minimalistische hobby’s. Of houd jouw hobby gewoon buitenshuis. Vaak kunt je bij kunstlessen jouw spullen en creaties in het klaslokaal bewaren, en je kunt bij sportfaciliteiten jouw uitrusting opbergen. 

Beperk jouw hobby’s: 

Het is beter om slechts één hobby te hebben, of hooguit twee, dan meerdere hobby’s. Hobby’s zijn per definitie dat speciale ding dat je voor jezelf doet, gewoon voor het plezier. Misschien wil je in het begin verschillende nieuwe dingen proberen, maar beperk ze tot één of twee die je met passie kunt beoefenen.

Een enorme lijst met hobby’s

 

hobbysCREATIEVE HOBBY’S

 

  HOBBY’S VOOR VROUWEN
  HOBBY’S VOOR MANNEN
bewegen hobby
  SPORTEN
  GELD VERDIENEN
  KLEINE KINDEREN
  OUTDOOR
  GOEDKOPE HOBBY’S
  LEKKER LEREN

 

 

 

 

 

 

 

Hobby’s voor in huis

Hobby’s Buiten

Sporten

Voor kinderen

Om te leren

Hobby’s om geld mee te verdienen

Dure Hobby’s

Hobby’s voor mannen

Hobby’s voor vrouwen

 

Creatieve Hobby’s

Hobby’s voor in huis

Hobby’s Buiten

Sporten

Voor kinderen

Om te leren

Hobby’s om geld mee te verdienen

Dure Hobby’s

Hobby’s voor mannen

Hobby’s voor vrouwen

 

Leave a comment