Vrijheid ervaren is iets dat iedereen graag wil. Wanneer iemand jou zou vragen of je meer vrijheid zou willen beleven in het leven, dan zou je antwoord zeker niet ontkennend zijn. Tegelijkertijd is vrijheid een begrip dat op diverse manieren ingekleurd kan worden en waar iedereen een eigen idee of gevoel bij heeft. Misschien betekent voor jou vrijheid wel dat je kunt doen en laten wat je wilt. Maar vrijheid kan ook een andere diepgaande betekenis hebben.

Vrij van invloed van anderen en je eigen vermogen inzetten

Je kunt je namelijk pas echt vrij voelen als je het kind in jezelf hebt geheeld. De vrijheid waar we in dit artikel over spreken, is namelijk de vrijheid van invloed van anderen en de vrijheid tot het inzetten van je eigen vermogen. Deze vrijheid kan niet ervaren worden wanneer je niet innerlijke kind gevonden en omarmd hebt.

Voel jij je weleens gevangen door gevoelens en gedachten om daadwerkelijk vrij te kunnen zijn? Om je te helpen volgen hier een aantal gevoelens en/of gedachten die je bezig kunnen houden:

  • Je voelt je niet thuis in de wereld;
  • Een zeurend schuldgevoel, zonder dat er een aanleiding voor is;
  • Verlatingsangst of angst om je te binden;
  • Belemmerd voelen om je gevoelens vrijuit te kunnen uiten.

Het zijn zomaar wat thema’s die in je leven kunnen spelen, waardoor jij je belemmerd kan voelen om in het hier en nu keuzes te maken die je in het leven verder helpen en te bouwen aan een gelukkig leven.

Waarom je innerlijke kind vinden zo belangrijk is

Maar waarom is het vinden van het innerlijke kind in jezelf zo belangrijk? Wanneer je te maken hebt van bijvoorbeeld eerder genoemde gedachten en/of gevoelens, is het goed mogelijk dat je een boos, verdrietig, eenzaam of verwarm kind met je meedraagt. Om in het hier en nu geluk te kunnen ervaren, is het belangrijk dat je dit innerlijke kind aandacht geeft en verzorgd, zodat pijnlijke herinneringen en wonden genezen kunnen worden.

Zo kun je bijvoorbeeld weinig aandacht, liefde en warmte hebben gekregen, omdat je ouders dat vanuit hun eigen onmacht en beschadigingen niet konden geven aan jou. Dan is het goed mogelijk dat jij je snel eenzaam of verlaten voelt. Andere gebeurtenissen die een rol kunnen spelen zijn bijvoorbeeld dat je grenzen voortdurend werden overschreden of dat je altijd hebt moeten presteren om aandacht en liefde te krijgen. Een kind is kwetsbaar en zal zich snel verantwoordelijk voelen voor de problemen in zijn omgeving, waardoor zich een schuldgevoel kan ontwikkelen. Deze gevoelens en gedachten kunnen onbewust in je gedrag doorwerken zodat deze ook je leven in het hier en nu bepalen of beheersen.

Je kind omarmen om geluk en vrijheid te ervaren

Door bewust te worden van gevoelens en gedachten die in je leven, kun je het kind in jezelf erkennen. Het heeft geen zin om ervoor weg te vluchten of het weg te stoppen. Wanneer je gevoelens kunt voelen en niet langer hoeft weg te stoppen, kunnen deze getransformeerd worden tot iets moois. Door emoties en pijn onder ogen te komen, kun je meer rust en ontspanning in je leven ervaren. Dat is pas echte vrijheid!

Door het kind in jezelf te omarmen, ervaar je misschien voor het eerst in je leven wel bestaansrecht. Je mag bestaan als mens en je hoeft niet zozeer ergens aan te voldoen. Daarmee genees je de wonden in jezelf en kun je positief de toekomst ingaan, omdat je in het hier en nu je innerlijke kind hebt gevonden. Door te kijken met de ogen van een kind geef jij jezelf ruimte als mens en mag je vrij zijn van de waardeoordelen die jij jezelf en anderen hebben opgelegd. Daarmee mag je een nieuwe toekomst ingaan, vrij en geheeld.

Leave a comment