Emotioneel Afhankelijk? 7 Stappen om te stoppen met je afhankelijkheidsrelatie

Emotionele afhankelijkheid treedt op wanneer iemand gelooft dat hij een ander nodig heeft om gelukkig te zijn en zich compleet te voelen. Er is een groot verschil tussen verliefd zijn en emotionele afhankelijkheid. Als je in een emotioneel afhankelijke relatie zit, heb je het gevoel dat je een ander nodig hebt om te overleven, en niet op een gezonde manier. Je hunkert voortdurend naar hun aandacht, steun en goedkeuring omdat je jezelf deze dingen niet geeft. Hieronder doorlopen we zeven stappen om te stoppen met emotioneel afhankelijk zijn in je relatie en heelheid van binnenuit te cultiveren.

1.
Leer voor jezelf te zorgen.
“Emotionele afhankelijkheid begint wanneer we niet weten hoe we er emotioneel voor onszelf kunnen zijn,” zegt adviseur geestelijke gezondheid Adina Mahalli, MSW. “De afhankelijkheid van anderen om je verbonden te voelen en je emotionele behoeften te vervullen, gaat volledig voorbij aan je vermogen om jezelf te valideren.”

Als je wilt stoppen met emotioneel afhankelijk te zijn, dan moet je volgens Mahalli beginnen om voor jezelf op te komen. Wat is het dat je voelt dat je nodig hebt van je partner of de persoon van wie je emotioneel afhankelijk bent? Hoe zou je kunnen beginnen om die emotionele behoeften zelf te bevredigen, zonder afhankelijk te zijn van een ander?

2.
Omarm eenzaamheid.
We hebben allemaal tijd voor onszelf nodig, vertelt psycholoog Danielle Dowling aan mbg.

“Het is gezond om tijd alleen door te brengen, of je nu aan zelfreflectie doet of gewoon deelneemt aan een favoriete solo-activiteit,” schrijft ze. “Hoewel het eng kan zijn om het gevoel te hebben dat je tijd weg van je partner nodig hebt en wilt, is het belangrijk om te communiceren wat je nodig hebt wanneer je weet dat je het nodig hebt. Onthoud dat tijd doorbrengen in eenzaamheid niet egoïstisch is.”

Als je je zorgen maakt dat je emotioneel afhankelijk bent, moet je waarschijnlijk je onafhankelijkheid opnieuw leren – en Mahalli zegt dat dit begint met het vinden van een ruimte die van jou is. “Neem hobby’s waar je alleen van geniet,” vertelt ze aan mbg. “Of dat nu yoga is, schilderen, een nieuwe taal leren of iets anders dat je al lang wilt doen – nu is het tijd om te beginnen.”

Doe deze activiteiten alleen. Leer jezelf dat je in je eentje vreugde, vrede en troost kunt vinden. Als je opnieuw leert hoe je alleen kunt zijn, zal emotionele onafhankelijkheid vanzelf volgen.

3.
Maak een lijst van je sterke punten.
Waar ben je goed in? Hoe klein die kracht ook is, identificeer hem. Volgens psycholoog Tony Ortega, Psy.D., is het maken van een lijst van je sterke punten een geweldige manier om emotioneel onafhankelijker te worden, omdat je begint te zien wat je te bieden hebt, onafhankelijk van welke relatie dan ook.

“Kijk hoe je op één sterk punt kunt voortbouwen en het groter kunt maken,” zegt Ortega. “Richt je elke dag op die ene kracht en herinner jezelf daaraan. Je zult minder afhankelijk zijn van andere mensen die je vertellen wat er fantastisch is aan jezelf.”

4.
Kijk naar de mensen in je leven.
Begin met het observeren van de mensen in je leven om emotionele afhankelijkheid af te schudden. “Wat zijn de dingen die je aan hen bewondert? Draai nu de spiegel naar jezelf toe en zie hoe jullie erg op elkaar lijkende eigenschappen hebben,” stelt Ortega voor. Deze mensen zouden niet in je leven zijn als jij geen bewonderenswaardige sterke punten had, herinnert hij je eraan. Onthoud: Soort zoekt soort.

5.
Als het negatieve geklets naar boven komt, maak je dan geen zorgen over het uitbannen ervan.
Als je voelt dat je hunkert naar emotionele afhankelijkheid en validatie, dan is dat OK. Laat negatief gepraat je niet ontmoedigen om onafhankelijker te worden. Ortega stelt voor om in plaats van negatieve zelfpraat uit te bannen, deze te combineren met een neutrale of positieve gedachte – een die realistisch is.

“Ik voeg de disclaimer ‘realistisch’ toe, omdat positieve affirmatie-mensen soms een beetje te ver gaan en dingen zo onrealistisch maken dat het ontvangers uitschakelt,” zegt Ortega. “Als de innerlijke saboteur toeslaat, haal dan de meelevende getuige erbij. Laat ze hand in hand lopen zonder de een meer kracht te geven dan de ander.”

Het negatieve geklets gaat uiteindelijk dood, en je kunt elke dag met een zelfverzekerder gevoel rondlopen.

6.
Herken patronen zodat je ze kunt doorbreken.
Emotionele afhankelijkheid is volgens datingcoach Claire Barber vaak het resultaat van eerdere ervaringen en relaties die we hebben gehad. Deze ervaringen trainen ons om ons op een code afhankelijke manier te gedragen, op zoek naar een andere persoon om je gevoel van waarde te valideren.

“De sleutel om emotioneel onafhankelijker te worden is om eerst te herkennen waar je huidige gedragspatroon vandaan komt,” zegt Barber. “Zodra je de wortel hebt geïdentificeerd, kun je beter beoordelen waar je bent en hoe je je gemoedstoestand kunt veranderen om emotioneel onafhankelijker te worden.”

Waar heb je voor het eerst geleerd om je zo te gedragen in je relaties? Hoe zou je kleine stappen kunnen zetten om los te komen van je patronen?

7.
Ken je waarde.
“Emotionele afhankelijkheid komt voort uit een heleboel problemen, maar een daarvan is een gebrek aan zelfvertrouwen,” vertelt Barber aan mbg. “Om emotioneel onafhankelijk te zijn, moet je zelfverzekerd zijn, waardoor je je waarde kunt erkennen.”

Als je onafhankelijker wilt worden en daarna je ex terug wilt winnen kan je hier lezen hoe dat kan.

Korte Samenvatting

Hier zijn enkele stappen voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Als je jezelf eenmaal waardeert om wie je bent, heb je anderen niet meer nodig voor goedkeuring en zul je je comfortabeler voelen om uit ongezonde relatiedynamieken te stappen. Je zult niet voor altijd emotioneel afhankelijk blijven – en je inzetten voor verandering is de eerste stap om jezelf naar een gezondere plek te brengen.

Leave a comment