15 Hobby’s die je binnen & thuis kan doen

De winter komt er weer aan en met COVID dat nog steeds onverminderd doorgaat, denk ik dat we een lang, donker seizoen kunnen verwachten.

Deze winter zullen social distancing en thuisblijven van Iedereen zijn tol eisen, zeker nadat we al zolang geïsoleerd zijn geweest. Het hebben van een hobby zal je dan zeker geen windeieren leggen als uitlaatklep voor je stress en om een beetje meer vreugde in je leven te brengen. Het zal je goed doen tijd te besteden aan iets dat je leuk vindt en dat niets met werk of andere verplichtingen te maken heeft en je de kans geven iets ontspannens en verrijkend te ondernemen.

In dit artikel geven we 35 voorbeelden van hobbies die je gedurende koud of slecht weer binnenshuis kunt doen. Dit zijn geweldige ideeën om voor het komende seizoen in reserve te houden.

 1. Koken

Koken is een nuttige hobby waar je familie en jij profijt van zullen hebben als jullie van je creaties genieten. Van het klaarmaken van maaltijden leren houden, zal je een nuttige vaardigheid bijbrengen waar je de rest van je leven iets aan zal hebben en die je een creatieve uitlaatklep biedt terwijl je iets praktisch doet.

 

Kookblogs en relevante YouTube-kanalen volgen, is een geweldige manier om aan de slag te gaan met het leren van koken. Je kunt er plezier in hebben te experimenteren met de traditionele gerechten van verschillende culturen en een nieuwe draai te geven aan een paar van je oude favorieten.

Ontdek gaandeweg trucs en technieken die je kunt aanleren. Plus, zolang je er plezier in hebt, kunt je zo rommelig of secuur te werk gaan als je zelf wil!

 

Ten slotte kan deze winter thuis koken in plaats van eten te bestellen je geld besparen en ervoor zorgen dat je gezonder eet, dus je budget en lijf zullen je ook dankbaar zijn!

 

2. Schrijven

Een van de vervelendste kanten van slecht weer is dat je je vaak alleen gaat voelen terwijl je op een lichtpuntje wacht. Schrijven is een geweldige manier om deze tijd alleen door te brengen, omdat je je gedachten kunt uiten terwijl je eveneens je creativiteit de vrije loop laat.

Er zijn veel verschillende manieren waarop je kunt schrijven, zoals:

 • Dagboek bijhouden
 • Bloggen
 • Korte verhalen schrijven
 • Een toneelstuk schrijven

Schrijven is een hobby die je niet onder druk zet, iets wat je wellicht wel zou ervaren als je voor anderen schrijft. Je gedachten op papier zetten kan ontspannend werken, of je nu over dingen schrijft die in je leven gebeuren of dat je een allegorie schrijft die je gevoelens uitbeeldt. Het eigen schrijfproces kan erg cathartisch zijn, ongeacht in welk verband je schrijft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Maak Vision Boards

Als je niet anders kan dan thuisblijven is het maken en bijhouden van je vision boards een geweldig keuze en zal het alle kanten van je leven ten goede komen. Je vision board zal dienen als een dagelijkse herinnering aan je lange termijndoelen en een ongecompliceerde bron van motivatie zijn om je te helpen naar die doelen toe te werken.

Hier een checklist van benodigdheden voor het maken van een vision board. Natuurlijk kun je elk type materiaal dat je maar wil aan je vision board toevoegen – maak er iets unieks van!

Zodra je een start hebt gemaakt met je eigen vision board, kun je een vision board feestje geven om al je vrienden te overtuigen mee te doen.

 

 

4. Maak een Organisatieplan

Marie Kondo, kijk uit, want als je er klaar voor bent om je te organiseren, kun je je eigen systeem maken om van troep af te komen en je huis schoon te houden. Creëer een logisch proces om je te helpen bij het organiseren van al de spullen waarvoor je nog geen vaste plek hebt.

 

Voor het opruimen van je woning kun je veel verschillende benodigdheden kopen. Na dat gedaan te hebben zul je je minder gestrest en overweldigd voelen omdat als je leef- en werkruimte georganiseerd zijn, je het makkelijker zal vinden om gedurende de dag productief te zijn.

 

 1. Speel Videospelletjes

De hele dag videospelletjes spelen hoeft niet te betekenen dat je je tijd verdoet. Playing video games all day doesn’t have to mean that you’ve wasted all of your time. Het spelen van videospelletjes heeft voor zowel volwassenen als kinderen enige educatieve en cognitieve voordelen, zoals:

 • Cognitieve stimulans
 • Helpt probleemoplossende vaardigheden te verbeteren
 • Stress verlichting
 • Gevorderd Denken
 • Ruimtelijke waarnemingsvaardigheden

 

Studies hebben bovendien aangetoond dat als het spelen van videospelletjes je gelukkiger maakt, dit een voordeel is waarmee je rekening moet houden wanneer je besluit hoe je je rusttijd gaat doorbrengen.

 

6. Brood Bakken

Veel mensen hebben tijdens COVID van brood bakken hun hobby gemaakt en dat is ook de perfecte hobby om de winter mee door te komen. Vers, zelfgebakken brood direct uit de oven werkt zeer troostend en is veel gezonder dan het bewerkte brood dat je in de supermarkt koopt.

Kies je dit als hobby, dan kun je met verschillende soorten brood experimenteren en vervolgens het door jou gemaakte brood gebruiken om andere dingen, zoals French Toast en croutons, van te maken. Je kunt je zelfgebakken brood in zowat elke maaltijd verwerken!

 

7. Creëer een YouTube Kanaal

Waarschijnlijk ken je wel een paar beroemde YouTubers en je zou kunnen proberen er zelf ook een te worden. Maak gebruik van welke vaardigheid je dan ook bezit, of het nu koken, apparaten repareren, of zelfs kinderverhalen voorlezen is, maak er een video van en plaats hem op Youtube.

 

8. Interieurontwerp

Heb je gevoel voor stijl en vind je het leuk meubels op de kleur van de muur en het decor af te stemmen, dan kun je van interieurontwerp je hobby maken. En terwijl je binnen moet blijven, kun je met je eigen leefruimte beginnen!

 

9. Volg een Online Les

Buitenschools onderwijs heeft altijd tot de mogelijkheden behoord, maar in ons internettijdperk kun je in het gerief van je eigen huis een formele, gestructureerde leerervaring beleven. Er bestaan veel platforms voor online leren, waarvan er veel gratis zijn.

Online lessen volgen is handig en hoewel het vroeger wellicht minder legitiem leek, wordt online onderwijs nu net zo gewaardeerd als lessen op school.

Bovendien is waarschijnlijk een online les voor vrijwel alles waar je maar geïnteresseerd in kunt zijn. Nog een voordeel van online leren is als een bepaald onderwerp je interesse echt wekt je meer onderzoek kunt doen of als je moeite hebt iets te begrijpen en je het op een andere manier wil proberen te leren.

Het gebruiken van websites als Coursera, Skillshare en Udemy kan zeer nuttig zijn omdat je uit duizenden cursussen kunt kiezen en er een leraar beschikbaar is die kan helpen door dingen uit te leggen als je vragen hebt.

Ten slotte bieden online cursussen meestal aanvullende bronnen zoals handleidingen en PDFs die niet openbaar beschikbaar zijn.  Het hebben van actuele materialen zoals deze zal je helpen om op de hoogte te blijven van nieuwe professionele trends.

Of je nu meer wil leren over een onderwerp dat je interessant vindt of dat je probeert binnen je eigen vakgebied op de hoogte te blijven, dit leerinstrument is een praktische hobby voor het leven waar je veel profijt van kan hebben.

10. Leer Schaken

Om deze klassieker te spelen heb je geen schaakbord meer nodig, omdat het gemakkelijk online en via apps beschikbaar is, zodat je op elk moment kunt spelen, zelfs al ben je alleen thuis! Beleef plezier aan het bedenken van strategieën terwijl je je hersenen tijdens het schaken goed traint – of het nu virtueel of face-to-face is.

Dit spel is altijd een uitdaging omdat er een onbeperkt aantal strategieën is om je tegenstander te verslaan.

Schaken houdt je geest actief en verbetert je cognitieve functies in het deel van je hersenen dat zich bezighoudt met het verbeteren van je concentratie, probleemoplossend bermogen, analytisch denken, geheugen en vermogen om beslissingen te nemen, dus dit is een zeer nuttige hobby!

11. Yoga

Ik weet zeker dat je wel eens van de gezondheidsvoordelen van yoga hebt gehoord en misschien heb je het zelfs wel eens geprobeerd. Maar zoals met elke gezonde gewoonte het geval is, moet je yoga vaak beoefenen om positieve resultaten te behalen. Het beoefenen van yoga biedt zowel de mogelijkheid tot zelfreflectie als fysieke training, dus het Is een geweldige optie voor dagen waarop het buiten vies weer.

Symptomen van depressie is iets waar we deze winter allemaal mee te maken zullen krijgen. Het voordeel van het beoefenen van yoga is dat het je huidige en toekomstige mentale gezondheid ten goede kan komen. Yoga helpt niet alleen symptomen van angst en depressie te verminderen, onderzoeken hebben aangetoond dat het beoefenen ervan ook je hersenen kan beschermen tegen het verliezen van ‘grijze massa’ naarmate je leeftijd toeneemt. Onderzoek toonde aan dat senioren die yoga beoefenen net zoveel ‘grijze massa’ hadden als de jongere bevolking. Het beoefenen van yoga kan dus voorkomen dat je hersenen krimpen naarmate je ouder wordt.

Yoga brengt ook fysieke voordelen met zich mee. Hoe meer je yoga beoefent, hoe flexibeler en fysiek stabieler je wordt. Je bloeddruk, cholesterol en risico op hart- en vaatziekten zullen allemaal afnemen – vaak net zoveel als wanneer je je bezighoudt met gewone cardio-oefeningen. Tot slot kan het beoefenen van yoga als je aan chronische pijn, vermoeidheid of astma lijdt, helpen deze problemen te verminderen.

 

 

12. Puzzelen

Puzzels oplossen is altijd een leuke en uitdagende hobby die je binnenshuis in je eentje of met de hele familie kan doen. En zelfs als je de alomtegenwoordigheid van smartphones in acht neemt, Is het oplossen van tastbare puzzels een veelvoorkomend tijdverdrijf voor mensen van alle leeftijden.

Het in elkaar zetten van een puzzel is een fantastische cognitieve oefening die bijdraagt aan de hersenontwikkeling. Deze hobby helpt je hersenen te trainen naar het grotere geheel te kijken, visueel-ruimtelijk te redeneren en je verwerkingssnelheid en kortetermijngeheugen te verbeteren.

 

Puzzels helpen je ook je probleemoplossende vaardigheden te verbeteren, omdat proefondervindelijke vaardigheden nodig zijn. Het is belangrijk zowel kritisch te denken als de dingen vanuit verschillende perspectieven te bezien, en met het oplossen van puzzels kun je die vaardigheden verbeteren.

13. Bestudeer Je Genealogie

Je wortels volgen naar het ontstaan van je familie is een bevredigende hobby die jij en andere gezinsleden een bevredigend resultaat kan brengen. Feitelijk kan deze hobby ook toekomstige generaties – nog vele jaren – helpen.

Velen hebben praktische redenen om het onderzoeken van hun genealogie als hobby te kiezen, zoals:

 • Te weten komen of verhalen over hun voorouders echt waar zijn
 • Te weten komen of er een link met bekende mensen is
 • Hun biologische ouders vinden
 • De medische geschiedenis van de familie onderzoeken
 • Het traceren van een of andere familie erfenis

Om meer te weten te komen over je genealogie heb je alleen onderzoeksvaardigheden nodig. Vervolgens hoef je alleen de gevonden informatie te ordenen en nieuwsgierig te blijven naar de familiegeschiedenis om je motivatie te behouden. Deze hobby zal je helpen om beter te begrijpen waar je vandaan komt.

14. Leer Een Nieuwe Taal

Een nieuwe taal leren klinkt misschien moeilijk, maar er zitten een hoop voordelen aan deze hobby. Omdat we in een wereldeconomie leven, geeft de mogelijkheid te kunnen communiceren met mensen uit andere landen je een voorsprong op je professionele concurrentie.

Aan het leren van een nieuwe taal zijn ook cognitieve voordelen verbonden. Onderzoek wijst uit dat mensen die twee of meer talen spreken een beter geheugen hebben, betere probleemoplossende en analytische vaardigheden bezitten, en zich beter kunnen concentreren dan mensen die slechts één taal spreken. Er zijn ook aanwijzingen dat dat mensen die tweetalig zijn vaak creatiever zijn.

 

Tot slot helpt het hebben van toegang tot informatie en media in vreemde talen bij het vergroten van je wereldwijsheid en geeft het je de kans om uit de eerste hand te horen wat er in andere delen van de wereld gebeurt.

 

15. Leer Gitaar Spelen

Ik vind gitaar leren spelen er best moeilijk uitzien – maar kennelijk is het niet zo moeilijk als het lijkt. Natuurlijk vergt het tijd en toewijding, maar als je eenmaal de eerste gitaargrepen onder de knie hebt, wordt het leerproces veel gemakkelijker.

 

Bovendien maken de onbeperkte online beschikbare bronnen het gitaar leren spelen voor beginners gemakkelijker dan ooit tevoren, iets waar muzikanten uit het verleden geen toegang tot hadden. En als je eenmaal hebt leren spelen, zullen zowel jij als je vrienden en familie nog lang van de gemaakte herinneringen van je zelfgemaakte muziek genieten.

 

 

Leave a comment