Wat is van jezelf houden?

Van jezelf houden is erg belangrijk voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het helpt je te realiseren dat jij net zo belangrijk bent als de rest van de wereld en dat wat jij denkt goed is. Dit kan een erg lastige stap zijn. Wellicht ben jij opgegroeid met de gedachten dat anderen beter zijn dan jij, dat jij er niet toedoet en dat andere mensen niet in jou geïnteresseerd zijn tenzij jij hen helpt. Dit zijn echter zeer nare gedachten die er alleen toe leiden dat jij concludeert dat het geluk van anderen belangrijker is dan jouw eigen geluk. En dit is zeker niet juist.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het houden van jezelf:

 • Zelfzorg. Het is van belang dat je jezelf net zo goed behandelt als dat je anderen behandelt. Als jij je niet fijn voelt bij bepaalde activiteiten is dat oké, je moet het niet forceren. Het maakt niet uit dat iemand teleurgesteld is wanneer jij diegene niet hebt geholpen, het is zijn of haar keuze om zich zo te voelen.
 • Rekening houden met jouw behoeften. Het is niet erg wanneer men niet altijd op jou kan rekenen. Mensen moeten leren om zelf verantwoordelijk te zijn.
 • Net zo goed voor jezelf zorgen. Het is belangrijk dat je ook genoeg tijd aan jezelf besteed en niet altijd maar aan andere mensen denkt. Jij bent namelijk net zo belangrijk als de rest, dit is niet egoïstisch.
 • Jezelf accepteren. Het is niet erg om fouten te maken. Je kunt werken aan het verbeteren van jezelf, maar je moet de aspecten die je niet zo leuk vindt aan jezelf ook accepteren. Deze aspecten horen ook bij jou.
 • Leer “nee” zeggen. Jij bent niet volledig verantwoordelijk voor de behoeften van anderen.

Het kost tijd om jezelf te leren accepteren en volledig jezelf te zijn. Wanneer je moeite hebt om jezelf te accepteren, kun je beginnen met een beetje blij te zijn met jezelf. Dit kan leiden naar een volledige acceptatie en zelfs naar het houden van jezelf.

Waarom is het goed en niet arrogant?

Voor veel mensen klinkt het fenomeen ‘houden van jezelf’ raar in de oren. “Is dit niet arrogant?” vraag jij jezelf af. Het antwoord hierop is nee. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je narcistisch wordt, maar zoals hierboven al werd beschreven, is het juist gezond om van jezelf te houden.

Het zijn vaak mensen die depressief zijn die niet inzien waarom ze van zichzelf zouden moeten houden. Je denkt dat het arrogant en egoïstisch is, maar dit is niet het geval. Voor je gevoel maakt goede dingen doen voor anderen jou gelukkig. Dit is echter niet helemaal waar. Je voelt je dan goed, omdat jij jezelf als een beter persoon ziet en blij bent met de reacties van anderen. Wanneer je van jezelf houdt en jezelf accepteert, zijn deze reacties niet nodig om je goed te voelen. Je kunt andere mensen helpen, zonder dat de reacties van anderen zo belangrijk zijn. Mentaal word je sterker en word je als persoon een stuk stabieler.

Tips om van jezelf te houden

 • Om te beginnen zijn er bepaalde tips die ervoor kunnen zorgen dat jij beter in je vel gaat zitten. Met een frisse blik op jezelf kun je de weg naar jezelf zijn vrijmaken.
 • Begin je dag met liefde. Herinner jezelf aan jouw sterke kanten voordat je uit bed stapt. Adem liefde in, en adem liefde weer uit.
 • Neem de tijd om te mediteren. Begin in de ochtend met vijf minuten mediteren. Na verloop van tijd kun je het aantal minuten opschroeven.
 • Praat jezelf gelukkig. Gebruik bevestigingen om je gedachten positiever te maken. Doe een armbandje om je rechter pols. Wanneer je merkt dat je jezelf dingen verwijt, verwissel je het bandje naar je linker pols.
 • Wees eerlijk tegen jezelf. Stop met het slechte gedrag dat je vertoont om je verdriet weg te nemen, zoals overmatig shoppen, eten of drinken.
 • Verbreed je interesses. Probeer eens wat nieuws. Leer bijvoorbeeld een nieuwe taal of ga naar plaatsen waar je nog nooit bent geweest. Doe dingen die je nog nooit hebt gedaan, je verdient het om een geweldig leven te hebben.

Leave a comment