In de loop van je leven gebeuren er heel veel dingen op het emotionele vlak. Dierbaren overlijden, vriendschappen eindigen, huwelijken stranden, banen gaan verloren en de verwachtingen die je had pakken totaal anders uit. Het is niet altijd makkelijk om met zulke ingrijpende zaken om te gaan. Het leven holt door, maar het voelt of je er geen grip meer op hebt. Je bent blijven hangen in onverwerkte emoties. Je verliest jezelf in oeverloos gepieker en bent het slachtoffer geworden van een eindeloze neerwaartse zelfgecreëerde spiraal. Ergens in je achterhoofd weet je best dat je zo niet verder kunt gaan, maar je krijgt met geen mogelijkheid die negatieve gedachten onder controle.

Loslaten, hoe doe je dat?

Een jarenlange hechte vriendschap komt abrupt ten einde, omdat je vriendin ineens niet meer tegen jouw aanwezigheid kan. Je krijgt volkomen onverwacht een bak ellende over je heen gestort waar je steil van achterover slaat. Een normaal gesprek is niet mogelijk en je voelt je behoorlijk aangeslagen. Het enige zinnige wat je nu kunt doen is opstaan en weggaan. Het voelt heel onbevredigend allemaal, maar blijkbaar valt er niets meer te lijmen. De komende dagen blijft het hele gebeuren zich als een film in je hoofd afspelen. Je kunt niet stoppen met piekeren en je blijft jezelf maar afvragen waar het mis is gegaan. Je gaat nu door een soort rouwproces en het beste wat je kunt doen is:

  • accepteren dat de vriendschap over is
  • niet blijven hangen in de bestaande situatie
  • je dagelijkse routine doorbreken door eens iets heel anders te doen
  • het van je af schrijven
  • erover praten, maar niet eindeloos

Spreek met jezelf een vast ‘zeurmoment’ af. Zo voorkom je de draaikolk van negatieve gevoelens die loslaten en vergeven onmogelijk maakt.

Leren loslaten

Als je erg veel piekert, de lat voor jezelf wel erg hoog legt of last hebt van minderwaardigheidsgevoelens, wordt het tijd dat je leert loslaten. Vaak is het de angst voor het onbekende die de negatieve gevoelens in stand houdt. Het klinkt misschien wel gek, maar slachtoffer zijn is ook een manier van leven. Sterker nog, het is een vertrouwde manier van omgaan met problemen. Klagen en altijd het gevoel hebben dat alle narigheid op jouw bord terechtkomt maakt je uiteindelijk vleugellam. Je bent voor een ander niet meer te pruimen, maar voor jezelf ook niet meer. Het is tijd voor een mentale switch, omslag in je denkpatroon:

  • negatieve gedachten trekken negativiteit aan
  • omring je met positieve mensen
  • accepteer dat een tegenslag bij het leven hoort, blijf er niet in hangen
  • vertrouw op jezelf
  • vervang ingesleten patronen door nieuwe
  • stap uit je routine

Vraag jezelf af wat het ergste is wat je in een bepaalde situatie kan overkomen. Analyseer en relativeer! Bedenk: ‘de soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend’.

Vergeven

Pas als je hebt leren loslaten, ben je in staat om te vergeven. Op het moment dat je de slachtofferrol achter je kunt laten en jezelf niet meer ziet als een lijdend voorwerp, sta je open voor nieuwe inzichten en ervaringen. Je hoeft niet meer te vluchten in gedrag dat eigenlijk niet bij je past. Op het moment dat je in staat bent jezelf te accepteren zoals je bent, ervaar je dat het veel makkelijker wordt om afstand en afscheid te nemen. Het leren loslaten is uiteindelijk gelukt!

Leave a comment