Je leven zoals het is is grotendeels bepaald door een paar belangrijke momenten. Sommige momenten heb je veel controle over gehad zoals je studie en andere minder zoals op wie je verliefd bent geworden. Die keuzes zorgden ervoor dat je doet wat je nu doet, woont waar je nu woont en werkt waar je werkt. Deze beslissingen zijn bepalend voor jaren van je leven en leveren daarom vaak twijfels, spijt en keuzestress op. Hieronder staan tips om je te helpen bewust en goed te kiezen.
Wat zijn moeilijke beslissingen?
Belangrijke keuzes zijn niet altijd moeilijke keuzes.
Dr. Ruth Chang van de Rutgers Univerisity weet meer over keuzes nemen dan wie dan ook en heeft hier uitgebreid over geschreven op haar site.
Zij stelt dat moeilijke keuzes niet per se hetzelfde zijn als belangrijke keuzes. De keuze voor een operatie die je voor 98% zeker geneest van een levensbedreigende ziekte is heel belangrijk. Dit is geen moeilijke keuze omdat je verder wilt leven in gezondheid.
De beslissingen die je de meeste keuzestress opleveren zijn juist over zaken die juist on par zijn met elkaar. Het zijn veelal mensen die graag de controle hebben over hun leven die veel moeite hebben met het nemen van zulke beslissingen. Het kiezen tussen twee banen is lastig omdat jij niet weet hoe het is om ergens te werken en niet weet hoe het bedrijf of de markt zich zal ontwikkelen in de komende jaren.
- Hoe kies je een opleiding?
- Kies je een eerste baan?
- Kies een andere baan?
- Kies een andere carriere?
- Waar wil je wonen?
- Welke woning koop of huur je?
Vijf Stappen om beslissingen te nemen:
Dr Chang heeft een stappenpan ontwikkeld om je te ondersteunen.
Voor de vijf stappen moet je beseffen dat je keuzes zult moeten maken. Je kan veel bereiken in je leven. Maar zeker niet alles. Tijd, energie en geld zijn eindig.
Stap 1 – Persoonlijke Waarden
Wat vind jij belangrijk in het leven?
Allereerst is het belangrijk om erachter te komen wat jij echt belangrijk vindt is het zaak om na te denken. Veel mensen doen dat niet en denken niet na.
Wat anderen van je denken? Wat je blij maakt? Wat eerlijk is? Wat je onafhankelijk maakt of dat je goed bent voor het milieu.
Stap 2 – Plussen en Minnen
Dit is alle plussen en minnen onder elkaar zetten voor de keuze die je wilt gaan maken. Dit wordt door veel mensen al gedaan. Sommige gaan te ver en andere stoppen met zoeken omdat zij te gestrestst raken.
Stap 3 – Er is niet altijd een betere keuze. Wel is er een keuze.
Dit vergelijken is niet de enige manier en wij hebben geen glazen bol dus is er geen wiskundige wetenschappelijke formule om je keuze te maken. Dus jij moet begrijpen dat jij de keuze moet maken. Je kan niet eeuwig blijven zoeken naar informatie of wachten tot het gevoel er is. Er zijn deadlines, andere mensen en middelen nodig voor je keuze. Je kan kiezen maar dat moet wel gebeuren.
Stel je moet kiezen tussen Hans en Joop. Twee leuke vrijgezelle mannen die naar je hand meedingen. Ze zijn beide leuk en goede partners. Of je voor Hans of voor Joop kiest kan je leven sterk beinvloeden. Verschillen hoeft niet altijd slecht te zijn. Je hebt geen informatie over Joop over 20 jaar en je weet niet hoe Hans zich door gaat ontwikkelen. Je stapt in het grote onbekende en dat is deel het volwassen worden.
Stap 4 – Leg je echt toe op je keuze als je die gemaakt hebt.
Stel je vierkant achter je keuze als je die gemaakt hebt. Wellicht is het het moeilijkste. Jezelf verplichten tot je keuze. Er zijn veel mogelijkheden in het leven. Je kunt in een dorp wonen of in een stad. Als je kiest voor de stad kies je voor de nadelen en de voordelen van de stad. Ook als de nadelen naar voren komen ga je proberen die te verbeteren of op te lossen.
Stap 5
Jij bent je keuzes. Je partner, waar je woont, je vrienden en je baan. Daarom moet je eerst duidelijk hebben wat je bent en wie je wilt zijn. Behoefte aan verandering, nieuwe dingen graag willen hebben, impulsen om toch iets anders te doen zijn normaal. Die impulsen zullen je niet helpen als je er continu naar luistert. Dan wordt je twijfelkont, job hoppers, eeuwige vrijgezel en nomade. Dat kan een bewuste keuze zijn maar het kan ook zo zijn dat je je ineens beseft wat je met al die tijd hebt gedaan.
Je beslissingen, je gebrek aan keuzes en het steeds wisselen van keuze maken altijd voor een groot deel wie je bent. Probeer het dus bewust te doen en sta er vol overgave achter.