Je wordt er niet slechter van. Sterker nog: je houdt nergens een beter gevoel aan over, dan aan iets betekenen voor een ander. Het verrichten van een goede daad, zonder bijbedoelingen en zonder er zelf iets aan over te houden. Dit fenomeen noemen de trendwatchers van tegenwoordig ook wel ‘random acts of kindness’, maar in feite is het niet meer of minder dan het naleven van het welbekende, eeuwenoude spreekwoord ‘wie goed doet, goed ontmoet’.
Het pebble effect
Natuurlijk verricht je geen goede daad voor jezelf, maar voor een ander. In de huidige maatschappij waar velen enkel voor zichzelf lijken te leven, doen we niet zoveel voor elkaar. Maar het valt dan ook extra op wanneer jij wel eens iets voor een ander doet.
Maar ‘de ander’ is niet het enige effect van je goede daad. Je houdt er zelf namelijk ook een goed gevoel aan over en dit kan ook nog eens een aanstekelijk effect hebben op mensen om je heen. Dit effect wordt ook wel het ‘pebble effect’ genoemd. Pebble betekent kiezelsteen en het effect verwijst naar de kringen die je in water kunt veroorzaken wanneer je er iets in gooit (zoals een kiezelsteen).
Een goede daad verrichten?
Nu zul je wellicht zuchten en steunen, omdat je geen idee hebt wat je dan wel voor een ander zou kunnen betekenen en je geen tijd of zin hebt om je hierover druk te maken. Maar het is niet zo ingewikkeld en het hoeft je al helemaal niet veel moeite te kosten. Begin eens met het geven van een compliment, hou eens een keer de deur voor iemand open of gun die ene voorbijganger eens een welgemeende glimlach. Dat kost niets, maar het effect zal groot zijn. Je kunt iets betekenen voor bekenden, maar ook volstrekte vreemden kunnen een goede daad waarderen. Enkele voorbeelden:
- Bak eens een taart of een cake voor je buren.
- Maak een praatje met een medepassagier in de trein.
- Zet je in voor een goed doel. Meld je bijvoorbeeld aan om te collecteren voor een fonds.
- Doe kleding die je nooit meer draagt in de Humana box of geef het aan iemand in je omgeving die het goed kan gebruiken.
- Ga een middag helpen bij de Voedselbank of breng je overgebleven boodschappen ernaartoe.
Probeer het principe ‘wie goed doet, goed ontmoet’ eens uit en je zult zien dat het je een gevoel van voldoening geeft. Dit zal overslaan op mensen in je omgeving en zo maak jij de wereld een beetje beter.