Het is net uit tussen jou en je partner. Of je bent nu al een tijdje vrijgezel en ben je bang dat je hart weer gebroken wordt en wilt je daarom misschien geen relatie beginnen. Voel je je bedrogen, afgewezen of boos als denkt aan je ex? Hoe zou je je verdriet kunnen verwerken en opnieuw klaar willen zijn voor een relatie?

Een relatiebreuk of een scheiding is een heftige ervaring, er weer bovenop komen is dan ook niet zo maar gebeurd. Hier zijn vier stappen die je kunnen helpen om te accepteren wat er gebeurd is en langzaam, stap voor stap weer te gaan genieten van je leven. Klik op de links onderin voor meer mooie artikelen.

Je relatiebreuk accepeteren. Normaal dat je verdrietig, angstig en vol twijfels bent

Elke keer als je gedumpt wordt, ben je emotioneel gekwetst en weet je niet meer wat je doet. Allereerst moet je snappen dat de nare gevoelens erbij horen. Er is je iets ontnomen waar je dacht dat je op kon bouwen. Dus twijfel, onrust, boosheid en verdriet zijn meer dan normaal. Je hersenen reageren heftig op zulke negatieve veranderingen. Je wilt dat het vervelende gevoel zo snel mogelijk stopt.

Maar je emoties controleren is heel lastig. Soms lees je dat je je weer goed moet voelen of vrolijk moet zijn. Maar er bestaat geen aan en uit knop voor je gevoelens. De eerste stap naar herstel is dat je dus accepteert dat je je regelmatig ellendig kan voelen. Je flashbacks krijgt en je ex gaat missen. Het belangrijkste nu is dat je ervoor zorgt dat je geen rare dingen doet. Zoals heel veel drinken, geld uitgeven of ruzie maken met andere mensen. Dit kan je alleen nog een vervelender gevoel geven nadat het gebeurt is. Verdriet hebben is normaal maar het moet niet te lang duren natuurlijk. Je zal doormoeten en het vergeven is een belangrijk onderdeel daarvan.

Zorg goed voor je gebroken hart en je lijf

Je voelt je gestresst en denkt aan niets anders dan de afgelopen weken. Dan vergeet je voor jezelf te zorgen waardoor je in een nog slechtere spiraal kan belanden.  De basis van herstel ligt volgens veel experts in slaap. Maar hoe val je nu in slaap als je hoofd de hele dag bezig is met je verdiet? Opschrijven van je zorgen en gevoelens op een stuk papier ongeveer een uur voordat je gaat slapen is bewezen middel om minder te piekeren.

Vergeet ook niet dat je de keuze hebt om te piekeren, het voelt niet zo maar je kan jezelf trainen om minder te piekeren. Dus spreek af dat je ’s avonds na 21 uur als je je gedachten op papier hebt gezet niet meer kan piekeren.  Dit werkt, niet de eerste dag maar langzaam aan gaat dat beter.

De slaap zal je helpen om op tijd op te staan en gezond te eten en meer te ondernemen. Het haalt ook de scherpe kantjes van je pijn en helpt je vooruit kijken. Slapen is dus enorm belangrijk.

Jezelf en je ex vergeven en leren van de ervaring

Als je enigszins merkt dat je emoties minder hevig zijn dan is een volgende tip om je verdriet te verwerken het vergeven van je ex en jezelf. Het kan heel goed zijn dat je bedrogen bent of dat je niet hebt gekregen wat er is beloofd door hem of haar. Dit gevoel van onrecht houdt je vast in het verleden en zorgt er voor dat je niet vooruit gaat kijken maar in je verleden blijft hangen. Je leven is kort en je bent zo weer een jaar verder dus het is belangrijk dat je het op een af andere manier achterlaat. Het nadenken over het verleden verandert niets eraan, je gelijk zal je toch nooit krijgen. Lees hier meer over hoe je omgaat met je ex.

Het vergeven gaat erom dat snapt dat je ex in die situatie dacht of vond dat de keuze die hij of zij maakte het beste was. Daar kan jij wel het slachtoffer van zijn geworden en dat is heel erg. Het is alleen de keuze van een persoon van wie je houdt of van een persoon met wie je toch niet wilt zijn. Om die reden zal jij die keuze moeten accepteren hoe stom en slecht die ook is.

Als je vaak over jezelf denkt: “Maar waarom ben ik dan zo stom geweest om in deze relatie te stappen?” of “ik had beter moeten luisteren en opletten naar signalen van mijn geliefde.” Dan ben je kwaad op jezelf en zul je jezelf ook moeten leren vergeven om verder te kunnen met je leven.

Als je die woede hebt af en toe dan kan dat goed zijn. Spijt hebben is normaal, je moet alleen verder daarom is het altijd goed om vrede te sluiten met jezelf.

Kijk naar hoe jij hebt bijgedragen aan de geode dingen uit de realtie. Neem de verantwoordelijkheid voor je fouten en realiseer je dat jij ook die keuzes hebt gemaakt toen omdat je toen dacht dat dat het beste voor je was. Vaak hebben wij dat wij onterecht kwaad zijn op onszelf omdat wij nu de extra kennis en ervaring hebben. Achteraf is een koe in de kont kijken en dat is makkelijk. Mensen maken keuzes omdat zij denken dat dat op dat moment het beste is. Dat heb jij ook gedaan alleen heb je nu geleerd dat een andere keuze nu beter was. Het leermoment is er dus ontegenzeggelijk geweest. Dit is iets positiefs dat je mee kan nemen.

Afkicken van je vorige relatie

Sommige mensen kunnen zichzelf helemaal verliezen in een relatie en offeren hun hele leventje op voor die liefde. Dit komt meestal door een gebrek aan zelfvertrouwen of angsten zoals bang zijn voor afwijzing, voor alleen zijn, niet aardig gevonden worden, die hun gedrag bepalen. Daardoor gaan zij dingen doen die niet bij henzelf passen en stoppen met alles wat zij leuk vinden. Natuurlijk is een relatie geven en nemen er is een dat je voor jezelf moet blijven kiezen. Dit is vooral het geval bij vrienden maken en vrienden van vroeger blijven zien. Dit houdt je scherp en zorgt dat je af en toe uit deze relatie komt.

Als het uit is dan is het ook een kans om nieuwe dingen te ondernemen en jezelf te zijn en te ontdekken wat je wilt. Neem de tijd om je verdriet te accepteren en om je ex en jezelf te vergeven. Dan kan je de aandacht er op richten om leuke dingen te doen.

Nieuwe relatie vinden of je weer terug bij je ex?

Een rebound relatie is niet een relatie die vrij snel nadat het uit is begint. Het is een relatie die begonnen wordt om je af te leiden van de eenzaamheid en gevoelens over je ex. Dit kan heel snel zijn nadat je weer single bent maar kan dus ook een jaar later. Houd jezelf niet voor de gek dus.

Het kan ook heel goed zijn dat jij weet dat je niet meer vol emoties denkt aan je ex. Dan kan je best aan een nieuwe relatie beginnen. Probeer wel te leren van je vorige relaties. Val je op de verkeerde types probeer dan sterker en verstandiger te zijn dan je gevoel. Heb je zelf fouten gemaakt probeer die dan te voorkomen door je eigen leven te leiden of rust te vinden.

Hetzelfde is het met het opnieuw beginnen van een relatie met je ex. Dat kan goed gaan. Jullie moeten de breuk verwerkt hebben en zorgen dat je geleerd hebt van de fouten. Het zal een andere relatie moeten zijn met dezelfde persoon. Hiervoor kan je beter 30 dagen de tijd nemen om even afstand te houden en bij zinnen te komen.

Ontdek de psychologische triggers om je ex weer terug te winnen

Edwin heeft een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te winnen. Lees de volgende informatie pagina om meer te weten te komen over zijn methode: Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Veel sterkte met het verwerken van je verdriet!

1 Comment

 • Posted 03/04/2016
  by Samantha

  Ik had een relatie van 2 jaar met mijn vriend, het is uitgegaan door veel ruzie.
  Ik wou hem terug, maar hij mij niet meer.
  We zagen elkaar soms en dan gaf die mij een kus, ik kreeg daardoor hoop dat die mij toch weer terug wou. En zo ging het weken door. Hij hield mij aan een lijn en toen werden me gevoelens minder voor hem. Ik vond wel een andere jongen leuk en besloot wat met hem te nemen. Me ex werd boos maar hij had dus ook blijkbaar met iemand. Ik heb gehuild, ik werd boos, ik verloor me zelf beheersing.
  Het doet pijn, echt heel erg veel. Wat moet ik doen? Hij heeft me gebruikt, hij blijft met me spelen want ik heb een zwak voor hem. Ik heb echt hulp hierbij nodig..

  Greetz

Leave a comment