Quinoa. Hoe spreek je dat uit? Ki-Noah. Het is een Zuid Amerikaans graanachtig zaad dat je eet als alternatief van rijst. Health freaks en diëtisten zijn er helemaal gek van en in Amerika wordt het al een aantal jaar geprezen als Superfood. Dat betekent dat het heel gezond is. Sinds dit jaar is het ook in Nederland en België bijna overal te krijgen. Hieronder 12 tips over Quinoa!

1. Het is lekker

Het maakt niet uit hoe gezond en voedzaam een product is. Je gebruikt het niet als het niet lekker is. De smaak houdt het midden tussen nootjes en granen en is niet overheersend. Veel mensen kunnen het blijven eten zonder dat het saai wordt.

2. De grappige naam

Quinoa. Klinkt exotisch en Zuid-Amerikaans. Er zijn weinig gerechten uit die hoek in onze keuken. Het is daarom leuk om een keer te gebruiken.

3. Het is rijk aan eiwitten

Vegetariërs moeten denken aan eiwitten in hun dieet. Het zit in tofu en natuurlijk in ei. Kikkererwten schijnen ook veel eiwit te bevatten. De combinatie van eiwit, ijzer en vezels in Quinoa krijgt de handen van de diëtisten echt op elkaar.

4. Bevat geen gluten

Er zijn veel mensen die geen gluten mogen. Die mensen en hun naasten zijn continu labels en ingrediënten aan het checken. Dit is een fijne optie en toevoeging aan hun maaltijden. Ook omdat je het als dieet kan inzetten.

5. Was het wel voor gebruik

De buitenkant van Quinoa bevat saponin, dat geeft het een bittere smaak en is natuurlijk niet gezond. Als je het in de winkel koopt is het meestal al eraf gewassen maar het is altijd verstandig om het te reinigen met water zodat je het wegspoelt.

6. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren

Net als bij rijst zijn er verschillende kleuren Quinoa te koop. Meestal is het wit, maar je hebt ook rood. Rood is iets taaier en knapperig dan wit en vaak zijn de korrels iets groter.

7. Je kan het op verschillende manieren bewerken

Gebakken, gekookt, stomen en rauw. Dit kan je zelf doen of zo kopen. Veelzijdig dus, niet alleen in gerechten ook in de manieren waarop je het kan bereiden dus. Bekijk hier een aantal quinoa recepten om meteen aan de slag te gaan!

8. Het wordt graan genoemd maar het is een zaad

Veel mensen denken dat Quinoa graan is, maar de zaden lijken slechts op graankorrels en worden ook als zodanig in de keuken gebruikt. Quinoa valt daarom net als graan in dezelfde categorie als aardappelen, rijst, brood, pasta, couscous en peulvruchten.

9. Het heeft een bijzondere structuur

Het is anders dan rijst of couscous. Het is iets taaier en toch ook licht. Je moet er echt even aan wennen.

10. Meeste mensen vinden gekookte Quinoa het lekkerst

Rauw is de bittere smaak iets sterker. De kracht van de smaak komt echt het best tot zijn recht als Quinoa gekookt is.

11. Je kunt de blaadjes van Quinoa ook eten

Je kan de bladen van de plant ook verwerken door een salade en dit is heel lekker. Wel is het lastig om verse Quinoa te krijgen en dus blaadjes.

12. Quinoa is op steeds meer plaatsen verkrijgbaar

Het is sinds eind 2013 gewoon te koop bij de meeste Albert Heijns en in ieder geval op veel plaatsen online te bestellen. Zoek op Quinoa en bestel een zak om het te proberen!

Hoe je Quinoa kan verwerken in lekkere gerechten word lid van Gezonde Lifestyle Club van Inge van Haselen. Word lid en lees hier meer

Leave a comment